Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика організації проектно-технологічної дія...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Заняття 2.

ТЕМА: "Формулювання теми і завдань проекту".

МЕТА: засвоювання учнями основних етапів проведення аналізу потреби у в'язаних виробах; формування в них умінь складати план проектної діяльності, правильно організовувати робоче місце.

ДИДАКТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:

  1. Плакат "Основні способи в'язання гачком".

  2. Схема варіантів виробів для декоративного оформлення будинку.

3. Схема дослідження «Оформлення інтер’єру будинку».

4. Таблиця «Планування проектної діяльності»

Терміни виконання

Етапи виконання

Результати роботи

3.02 – 17.02

Організаційно – підготовчий

Обрано тему проекту,

проаналізована література

17.02 – 24.02

Конструкторський

Розроблено схему візерунка, оформлена конструкторська та технічна документація

3.03 – 10.03

Технологічний

Готовий виріб

17.03

Заключний

Захист проекту та проведення виставки

ДІЯЛЬНІСТЬ УЧИТЕЛЯ

Проводить аналіз досліджених учнями потреб у в'язаних виробах і способів їх задоволення. Допомагає учням визначити об'єкт проектування. Бере участь в обговоренні плану виконання проекту.

Показує, як підготувати робоче місце до роботи з в'язання гачкоім, пояснює основні способи в'язання.

ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ

Беруть участь в аналізі результатів дослідження щодо потреб членів родини у в'язаних виробах, визначають можливості їхнього задоволення.

Формулюють тему і завдання проекту. Обговорюють і складають план проекту.

Вчаться правильно організовувати робоче місце для в'язання гачком, вивчають способи в'язання, записують їх.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Оформити і полицю ''Планування проектної діяльності" у пояснювальній записці. Замалювати схему дослідження "Оформлення інтер'єру будинку".

Піл час виконання творчих проектів в >чнів виникають свої специфічні труднощі, але вони носять об'єктивний характер, а їх подолання є однією з провідних педагогічних цілей методу проектів. З метою поліпшення процесу проектування вчителю рекомендується виконувати роль незалежного консультанта. Але потрібно утримуватися від підказок, особливо, якщо видно, шо учні йдуть не тим шляхом. Для вирішення даної проблеми можливе проведення семінару-консультації для колективного розгляду проблем, що виникає в значної кількості школярів. Основний обсяг виконання об'єкту проектування (виготовлення в'язаного виробу) здійснюється самостійно як домашнє завдання.

Процес виконання творчого проекту старшокласниками вимагає комплексного відображення вивчених питань і практичних робіт на уроках трудового навчання. Рекомендуючи теми творчих проектів, слід враховувати можливості реалізації міжпредметних зв'язків.

Успішність засвоєння знань та умінь учнів потрібно оцінювати за результатами проектування, які виявляються під час громадського обговорення проектів. Дуже добре, якщо винесені на громадський захист повністю виконані проекти учнів будуть прорецензовані [1].

Отже, в процесі проектування на уроках трудового навчання учителем вирішуються наступні задачі: формування проектних вмінь, розвиток творчих і художньо-конструкторських здібностей, оволодіння дослідницькими уміннями, засвоєння знань та вмінь на творчому рівні, які передбачені змістом розділу "Проектування і виготовлення виробів з текстильних матеріалів". За творчого підходу кожен учитель може внести свої зміни в тематику проектування.

Сьогодні досить популярними є вироби народної творчості. Тому на уроках трудового навчання важливо ознайомити учнів зі зразками справді народного мистецтва, показати, що школярі самі можуть створювати неповторні, унікальні речі. Вишивання, як вид народного ремесла, впливає на розвиток художнього смаку учнів, розуміння ними краси, сприяє їхньому естетичному вихованню.

Вивчення будь-якого виду обробки матеріалів починається зі знайомства з історією його виникнення, Далі необхідно вивчити використовувані у вишивці інструменти і матеріали, освоїти правильне устаткування робочого місця. Після чого можна починати знайомство з основними прийомами вишивання, за допомогою яких школярі зможуть освоїти різні види вишивки.

Розглянемо методику розробки творчого проекту під час виготовлення учнями вишитих виробів. Починати слід з тематичного планування. Після нього розробляється зміст організації навчання учнів на кожному занятті в процесі виконання проекту і закінчується аналізом навчальних проектів школярів.

Тема: "Проектування та виготовлення вишитого виробу". Для виконання даного проекту передбачається 16 годин.

Етапи проектно-технологічної діяльності

1 .Організаційно-підготовчий етап - вибір теми проекту, аналіз літератури - 4 години.

2.Конструкторський етап - розробка схеми візерунка, оформлення конструкторсько-технологічної документації - 4 години.

3.Технологічний етап - виготовлення готового виробу - б годин. 4.3аключний етап - захист проекту і проведення виставки виробів - 2 години.

Орієнтовне тематичне планування

Заняття 1.

Виявлення проблеми. Вивчення асортименту вишитих виробів. З історії стародавнього рукоділля, техніки вишивки (розповідь, проблемна бесіда). Декорування виробів вишивкою (розповідь, вправи). Правила безпечної праці під час вишивання. Матеріали та інструменти для вишивки (розповідь, обговорення). Алгоритм проектної діяльності (дослідження, обговорення). Діагностика знань і вмінь (тестування).

Заняття 2.

Формулювання теми і завдань проекту.

Аналіз вишитих виробів (дослідження, аналіз).

Можливості задоволення потреб (бесіда, обговорення).

Тема і завдання проектної діяльності (обговорення). Планування виконання проекту (вправи). Підготовка матеріалів до роботи.

Заняття 3.

Визначення вимог до проектованого виробу (порівняльний аналіз). Висування ідей і вибір кращого варіанта виробу («мозковий штурм»). Вивчення основних технік вишивки (вправи, самостійна робота).

Заняття 4.

Вибір техніки вишивки і розробка композиції виробу.

Вибір технології виготовлення виробу, дослідження малюнків (аналіз, дослідження). Розробка ескізу вишитого виробу (технічне малювання, вправи). Перенесення малюнку на тканину (вправи).

Заняття 5.

Складання конструкторсько-технологічної документації на виготовлення виробу (бесіда, самостійна робота).

Заняття 6.

Економічна п екологічна оцінки об'єкта діяльності (бесіда, дослідження).

Розрахунок собівартості виробу (самостійна робота, ігрова ситуація). Поняття про прибуток і ціну (бесіда, самостійна робота). Виготовлення виробу (самостійна робота, консультації).

Заняття 7.

Оформлення пояснювальної записки (самостійна робота, консультації).

Способи остаточної обробки готового вишитого виробу (бесіда, вправи).

Заняття 8.

Оцінка й аналіз проекту. Захист проекту (обговорення, самооцінка).

Виставка виробів (аналіз). Заключна діагностика знань та вмінь по темі (тестування).

У процесі виконання проектів результати діяльності школярів фіксуються ними в пояснювальній записці, у яку включаються: обгрунтування вибору теми, хід вирішення конструкторсько-технологічних задач, складання технолої ічної карти виготовлення виробу, розрахунок собівартості виробу.

Пропонуємо варіанти проведення уроку по формулюванню теми і задач проекту та вибору техніки вишивання і розробки композиції виробу.

Заняття 2.

ТЕМА: "'Формулювання теми і завдань проекту".

МЕТА: засвоювання учнями основних етапів проведення аналізу потреби у вишитих виробах; формування в них умінь складати план проектної діяльності, правильно організовувати робоче місце.

ДИДАКТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:

  1. Плакат "Техніки вишивання".

  2. Схема варіантів виробів для декоративного оздоблення вишивкою.

4. Таблиця «Планування проектної діяльності»

Терміни виконання

Етапи виконання

Результати роботи

3.02 – 17.02

Організаційно – підготовчий

Обрано тему проекту,

проаналізована література

17.02 – 24.02

Конструкторський

Розроблено схему візерунка, оформлена конструкторська та технічна документація

3.03 – 10.03

Технологічний

Готовий виріб

17.03

Заключний

Захист проекту та проведення виставки

ДІЯЛЬНІСТЬ УЧИТЕЛЯ

Проводить аналіз досліджених учнями потреб у вишитих виробах і способів їх задоволення. Допомагає учням визначити об'єкт проектування. Бере участь в обговоренні плану виконання проекту.

Показує, як підготувати робоче місце до вишивки, пояснює основні види .

ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ

Беруть участь в аналізі результатів дослідження щодо потреб членів родини у вишитих виробах, визначають можливості їхнього задоволення.

Формулюють тему і завдання проекту. Обговорюють і складають план проекту.

Вчаться правильно організовувати робоче місце для вишивки, вивчають способи вишивання, записують їх.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Оформити таблицю "Планування проектної діяльності" у пояснювальній записці. Замалювати схему дослідження "Оздоблення виробів вишивкою".

Заняття 4.

ТЕМА: "Вибір техніки вишивання і розробка композиції виробу".

МЕТА: провести дослідження технології виготовлення вишитого виробу, дослідити різні малюнки і схеми візерунків, проаналізувати, навчити розробляти композицію малюнка виробу і створювати орнамент, переносити м&тонок на тканину, освоїти основні прийоми обраної техніки вишивання.

ДИДАКТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:

  1. Плакат "Техніки вишивання".

  2. Підручник Л.І.Денисенко "Азбука домашнього господарювання."

  1. Схема "Дослідження технологій виготовлення".

  2. Журнали зі схемами та малюнками вишитих виробів, виконаних в різних техніках.

7) Альбом зі зразками "Вишивання". ДІЯЛЬНІСТЬ УЧИТЕЛЯ

Організує дослідження і вибір технології виготовлення виробу, шляхом співвіднесення її з вимогами до проектованого виробу. Проводить з учнями дослідження схем і малюнків по журналах і книгах. Допомагає учням провести аналіз даних схем і малюнків, зрозуміти процес створення композиції й орнаменту малюнка виробу. Організує роботу з учнями по групах (відповідно до обраної техніки вишивання) з метою створення і розробки ними композиції малюнка виробу, використовуючи елементи готових схем і малюнків. Показує, як перенести малюнок на тканину. Учить правильно закріплювати нитку, знайомить учнів з основними прийомами обраної техніки вишивки, звертає увагу на виворітну сторону вишитого виробу. ' ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ

Проводять дослідження і вибір технології виготовлення виробу. Вивчають основні прийоми обраної техніки вишивки. Досліджують схеми і малюнки візерунків різних виробів, оформлених вишивкою, по запропонованим журналам і книгам. Проводять їхній порівняльний аналіз, вчаться розробляти композиції і створювати орнамент виробів. Працюють по групах над

створенням композиції малюнка вишитого виробу, використовуючи елементи готових малюнків і схем, а також доповнюючи своїми елементами.

Вчаться правильно закріплювати нитку, освоюють основні прийоми вишивки обраної техніки, звертаючи увагу на виворітну сторону роботи .

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Розробити композицію малюнка свого виробу, оформити її па папері в натуральну величину. Перенести малюнок на тканину, виконати зразок вишивки.

Під час виконання творчих проектів в учнів виникають свої специфічні труднощі, але вони носять об'єктивний характер, а їх подолання є однією з провідних педагогічних цілей методу проектів. З метою поліпшення процесу проектування вчителю рекомендується виконувати роль незалежного консультанта. Але потрібно утримуватися від підказок, особливо, якщо видно, що учні йдуть не тим шляхом. Для вирішення даної проблеми можливе проведення семінару-консультації для колективного розгляду проблем, що виникає в значної кількості школярів. Основний обсяг виконання об'єкту проектування (виготовлення в'язаного виробу) здійснюється самостійно як домашнє завдання.

Під час виконання проектів слід враховувати індивідуальні можливості учнів. Доцільною буде розробка творчих проектів групами або парами, якщо учень не може справитися з завданням самостійно.

Отже, в процесі проектування на уроках трудового навчання учителем вирішуються наступні задачі: формування проектних вмінь, розвиток творчих і художньо-конструкторських здібностей, оволодіння дослідницькими уміннями, засвоєння знань та вмінь на творчому рівні, які передбачені змістом розділу "Проектування і виготовлення виробів з текстильних матеріалів". За творчого підходу кожен учитель може внести свої зміни в тематику проектування.

Техніки вишивки

Початкові шви

Поверхнево нашивні не рахункові техніки

Поверхнево-нашивні рахункові техніки

Техніки прозоро-рахункової групи

Ажурні вишивки

Аплікації

Вишивка бісером, стеклярусом, блискітками

Поєднання різних технік