Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика опис..doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
251.39 Кб
Скачать

Методика проведення польових геологічних досліджень та правила документації пунктів спостережень

Польові геологічні дослідження включають наступні види робіт: проведення маршрутів, вивчення природних та штучних відслонень гірських порід, відбір зразків для проведення лабораторних досліджень.

Геологічні маршрути

Геологічні маршрути є основною формою проведення польових спостережень. Їх мета визначається задачами та програмою польової геологічної практики. До основних факторів, які впливають на вибір напрямку маршрутів і їх протяжність належать природні умови (наявність струмків, річок, ярів, обривів, заболоченість тощо), ступінь відслоненості корінних порід та особливості геологічної будови району. При виборі напрямків маршрутів необхідно враховувати відомості про орогідрографію району, ступінь розвитку річкової та яружно-балочної мережі, особливості залягання гірських порід, ступінь надійності схилів, стан та умови прохідності пішохідних стежок і транспортних доріг. Враховуючи, що практично всі маршрути проходяться пішки їх протяжність не повинна перевищувати можливостей виконання протягом одного робочого дня.

В процесі виконання маршрутних робіт дослідники отримують найрізноманітнішу інформацію, об'єм та якість якої залежить від особливостей геологічної будови району, ступеню відслоненості корінних порід, наявності різноманітних геологічних об'єктів та явищ тощо. Зміст інформації, яку необхідно накопичити під час проходження маршруту залежить від конкретних задач які стоять перед дослідником, а її якість від навичок спостереження геологічних явищ та процесів безпосередньо в польових умовах. В зв'язку з цим однією з основних задач проведення маршрутів є оволодівання студентами прийомами проведення польових спостережень та набуття навичок вивчення різних геологічних об’єктів.

Маршрути проводяться на незнайомій або малознайомій місцевості з допомогою використання топографічної основи. Це вимагає від студентів вміння орієнтуватися на місцевості і фіксування свого місцезнаходження на топографічній основі. Звідси випливає перша обов’язкова умова проведення маршруту – фіксування його на топографічній карті. Хід маршруту попередньо виноситься на карту і в процесі його проходження уточнюється у випадку відхилення від запроектованого. Причина відхилення обов'язково занотовується в польовому щоденнику.

Об’єктами спостережень в маршрутах є конкретні відслонення корінних гірських порід та геологічні явища, які також належать до автономних польових геологічних досліджень. Вони вивчаються незалежно від маршруту за певною методикою та вимогами, але саме з таких конкретних об'єктів складається весь маршрут. Сума вивчених в процесі проходження маршруту об'єктів і складає результат маршруту як основного виду геологічних досліджень.

Окрім зазначеного, при проведенні маршруту необхідно звертати увагу на характер зміни геоморфологічних форм, рослинності та її розподілення в залежності від висоти, типу рельєфу, геологічної будови території, а також на наявність та типи водних джерел, текучих вод, мочарів, заболочених ділянок тощо. Всі ці зміни також обов'язково фіксуються в польовому щоденнику.

При проведенні маршруту в польовому щоденнику зазначається його напрямок і мета, а також номер. При цьому початковий та кінцевий пункти маршруту обов’язково повинні бути позначені на топографічній карті або абрисі, а хід маршруту позначається на карті спеціальною лінією (бажано кольоровою). Запис проходження маршруту в польовій книжці проводиться в наступному порядку: число, місяць, рік та день проведенні маршруту, номер маршруту, напрямок проходження, мета маршруту.

Наприклад: 12 червня 1999 р., вівторок. Маршрут №2. Проходить по лівому березі ріки Інгулець вниз за течією від автомобільного мосту на західній околиці с. Лозуватка дороги Кривий Ріг - Кіровоград до пішохідного мосту на північно-західній околиці с. Мар’янівка. Мета маршруту – вивчення метаморфічних і ультраметаморфічних порід і сучасних явищ, пов'язаних з геологічною роботою ріки та вод поверхневого стоку (яроутворення).

Польові дослідження проводяться побригадно, але незважаючи на це, результати спостережень в маршрутах фіксуються кожним студентом індивідуально. Допускається використання однієї топографічної основи на бригаду.