Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
передшлюбна катехеза.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
85.64 Кб
Скачать
  1. Гідність статевого життя у подружжі та його направленість на дітонародження

У Старому Завіті подружжя як єдина соціальна інституція виразно базується на творчій волі Бога. Це є зв’язок чоловіка і жінки, які мають однакову вірність, гідність і право від початку існування людства. І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх (Бт. 1, 27). Вже з перших розділів книги Буття бачимо, як Бог реалізовує свій план творіння і що людська пара має особливе значення. Вона є місцем людських відносин у любові і місцем реалізації плідності, яка забезпечує ріст людства. Плідність є даром і благословенням, а також завданням, поставленим Богом: будьте плідні і множтеся (Бут. 1, 28).

Установа подружжя знаходить позитивний відгук у Христа (Мр. 10, 6 – 8; Мт. 19, 4 – 5). При тому наголошується нерозривність подружжя (Мр. 10, 9; Мт. 19, 6). Важливим є, що жінці у подружжі надається та ж роль, що і чоловіку (однакова гідність чоловіка і жінки), адже вони характеризуються як «одне тіло» (Бут. 2, 24).

  1. Моральна оцінка застосування контрацептивів

Контрацепція є свідомою метою та цілеспрямованою діяльністю позбавлення статевого акту властивої йому за природою дітородної функції. Методи контрацепції суперечать природі як чоловіка, так і жінки, а також їх глибокому поєднанню. Статеве поєднання у цьому випадку є відокремленим від дітонародження, а саме акт – сфальшований у його природній відкритості до життя.

Найпоширеніші контрацептиви:

  • презерватив (його застосування веде до використання подругами одне одного як інструменту для отримання фізичного задоволення);

  • гормональні таблетки (ранньоабортивна дія); - не запобігають вагітності а знищують плід на ранніх стадіях його розвитку.

Вплив на організм:

  • порушення в системі кровообігу, зокрема тромбози вен, підвищення артеріального тиску, крововиливи в мозок, інфаркт міокарда, ураження коронарних судин, параліч;

  • ушкодження печінки й жовтяниця;

  • зростання ризику раку шийки матки;

  • патологія вагітності й вади розвитку плоду, якщо зачаття відбулося під час приймання таблеток;

  • тривала неплідність (особливо в молодому віці);

  • куріння цигарок у кілька разів збільшує ризик виникнення цих ускладнень.

  • Спіраль (внутрішньо матковий засіб) – ранньоабортивна дія;

Вплив на організм:

  • пошкодження шийки матки через її механічне розкриття під час встановлення «спіралі»;

  • інфекція статевих шляхів;

  • рясні, тривалі місячні;

  • кровотечі зі статевих шляхів;

  • позаматкова вагітність;

  • вторинна неплідність.

  1. Моральна оцінка аборту

Святійший отець Іван Павло ІІ у своїй енцикліці «Evangelium Vitae» подає таке визначення аборту: «Аборт, вчинений у будь-який спосіб, є свідомим і прямим вбивством людської істоти між зачаттям і народженням, на самих початках його життя».

Аборт може бути спонтанним або добровільно вчиненим. Спонтанний аборт – це такий аборт, який стається через випадкові та патологічні причини, незалежні від людської волі (наприклад, падіння, внутрішньо матковий дефект та інші). У такому випадку не можна говорити про моральну провину. Якщо причиною аборту є очевидна і свідома недбалість, яка провокує викидень, то з етичної точки зору він є вчиненим добровільно, тобто за посередництвом прямого бажання.

Життя людини починається від моменту зачаття. Дослідження фізіологів, ембріологів, генетиків однозначно свідчать про момент запліднення як про початок існування людської істоти. Запліднена яйцеклітина має у собі повну генетичну інформацію, повний план розвитку й дорослої будови людського організму.

Папа Іван Павло ІІ: «… безпосереднє переривання вагітності, тобто прямий аборт, задуманий як мета чи як засіб, завжди є серйозною моральною провиною, бо це – свідоме вбивство невинної людської істоти. Жодні обставини, жодна мета чи закон на світі не зможуть зробити прийнятним те, що само по собі є негідним, бо суперечить Законові Божому, що записаний у серці кожної людини, пізнається розумом і проголошується Церквою» (енц. EV).

Фізичні та психічні наслідки аборту

Під час виконання аборту, як і під час кожного хірургічного втручання, є ризик важких ускладнень: кровотечі, пробиття (перфорації) матки, інфекції. Опісля можуть бути запалення маткових труб і яєчників, зростає можливість серйозних ускладнень під час наступної вагітності: кровотеч, викиднів, позаматкової вагітності і передлежання плаценти. Внаслідок цих ускладнень жінка не може доносити вагітність або в неї виникає стійка неплідність.

Такі ж важкі наслідки виникають у психіці жінки. Перенесений аборт залишає серйозну психічну травму, яка часто виявляється через багато років. У багатьох жінок виникає сильне почуття провини. Спочатку не усвідомлене, згодом воно виявляється в дратівливості, пригніченні, депресії, що поглиблюється. З’являється відраза до батька дитини, яка іноді перероджується у вороже ставлення до нього й загрожує руйнуванням зв’язку. Часто така жінка страждає від безсоння або страхітливих снів; її охоплює почуття беззмістовності життя, можуть з’являтися думки про самогубство. Буває, що жінку переслідують образи, пов’язані з абортом, або виникають асоціації з дитиною, яка не народилася.