Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
125 Кібербезпека / Фаховий екзамен (Бакалавр) / Комп’ютерна стеганографія.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
23.10.2019
Размер:
3.35 Mб
Скачать

4. Проблеми і задачі роботи

Завданням пропонованої роботи є розробка програмного комплексу для демонстрації принципів, закладених в основу поширених на сьогодні методів стеганографічного приховування з можливістю обчислення основних показників спотворення контейнера при вбудовуванні до нього приховуваних даних.

Дана задача вирішується попереднім опрацюванням наступних питань:

    • розгляд особливостей побудови стеганографічних систем та основних типів атак на зазначені системи;

    • аналіз сучасних досліджень і публікацій з приводу існуючих методів стеганографії та заходів підвищення їх стійкості до стеганоаналізу і пропускної здатності;

    • формулювання практичних рекомендацій стосовно вбудовування даних.

  1. Стеганографія. Приклади методів стеганографії без використання спеціальних технічних засобів.

Стеганографія — (греч. steganos — таємниця, секрет; graphy — запис, тобто тайнопис) набір засобів і методів приховання факту передачі повідомлення.

Стеганографія приховує сам факт передачі повідомлення, а криптографія вважає, що повідомлення (у шифрованому виді) доступно незаконному користувачеві, але він не може витягти із цього повідомлення информацию, яка захищена.

Перші сліди стеганографічних методів губляться в далекій давнині. Відомий такий спосіб приховання письмового повідомлення: рабу голили голову, на шкірі писали повідомлення й після відростання волосу раба відправляли до адресата. Відомі різні способи схованого листа серед рядків звичайного, незахищеного листа: від молока до складних хімічних реактивів з наступною обробкою.

У сучасної стеганографії, у цілому, можна виділити в напрямки: технологічну стеганографію (фізична, хіічна) й інформаційну стеганографію (лінгвістична, комп’ютерна).

До методів технологічної стеганографії ставляться методи, які засновані на використанні хімічних або фізичних властивостей різних матеріальних носіїв інформації.

Загалом, хімічні методи стеганографії зводяться до застосування невидимого чорнила. До цих методів відносяться симпатичні хімікалії і органічні рідини. Симпатичні хімікалії [3, 4] є одним з найбільш поширених методів класичної стеганографії. Зазвичай, процес запису здійснюється наступним чином: перший шар – наноситься важливий запис невидимим чорнилом, другий шар – нічого не значущий запис видимим чорнилом. Текст записаний таким чином, що проявляється тільки при певних умовах (нагрівання, освітлення, хімічний проявник тощо). Органічні рідини [4] мають схожі властивості з симпатичними хімікаліями: при нагріванні вони темніють (в них міститься велика кількість вуглецю).

До фізичних методів можна віднести мікрокрапки, різного виду схованки, методи камуфляжу тамікрокрапки. У даний час фізичні методи представляють інтерес в галузі дослідження різних носіїв інформації з метою запису на них даних, які б не виявлялися звичайними методами зчитування. Особливий інтерес присутній до стандартних носіїв інформації, засобів обчислювальної, аудіо- та відеотехніки. Крім цього, з'явився цілий ряд нових технологій [9], які, базуючись на традиційній стеганографії, використовують останні досягнення мікроелектроніки (голограми). Схованки для таємних послань використовувалися з часів Стародавньої Греції, замасковані в осях возів, сандалях і підкладках плащів [4, 5]. Схованки для послання можуть приймати найрізноманітніші форми. Для прикладу, персів, що облягали одне із грецьких міст, спритно обдурив один грек Гістіей, зумівши таємно передати послання Мілетському правителю Арістагору. Гістіей оголив наголо свого раба, наніс послання йому на голову і почекав поки волосся відросте. Природно, що обшук гінця на виїзді з міста не дав результатів, і послання знайшло адресата.