Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логистика 40-60.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
186.95 Кб
Скачать

41. Поняття та функції складів у логістичній системі

Склад - елемент товаропровідного ланцюга, призначений для приймання, розміщення, зберігання, комплектації і видачі продукції і має необхідну для виконання цих функцій матеріально-технічну базу (будівлі, споруди, пристрої тощо).

Виробника продукції необхідні склади сировини та вихідних матеріалів, з допомогою яких забезпечується безперервність виробничого процесу. Склади готової продукції дозволяють утримувати запас, що забезпечує безперервність збуту. На складах торгівлі накопичуються і чекають свого споживача готові вироби.

Уявлення про гармонійно організованої логістичної системи як про систему без складів помилково. Гармонія в логістиці досягається правильним поєднанням складського і транзитного способів просування продукції.

Склад в логістиці використовується тільки тоді, коли це дозволяє поліпшити показники наскрізного процесу. Таким чином, роль складу полягає у створенні умов для оптимізації матеріального потоку.

Логістика ставить завдання гармонійної організації внутрішньоскладський процесів, а також завдання технічної, технологічної і планово-організаційної спряженості внутрішньоскладський процесів з процесами, що відбуваються в навколишньому склад економічному середовищі.

Склади в логістиці розглядають як елементи систем товароруху і в той же час як самостійні системи. Відповідно, виділяють дві групи завдань:

o завдання, пов'язані зі складами, що виникають при проектуванні систем товароруху; o завдання по складах як за самостійним систем.

Функції. Сукупність робіт, що виконуються на різних складах, приблизно однакова. Це пояснюється тим, що в різних логістичних процесах склади виконують такі схожі функції:

o тимчасове розміщення та зберігання матеріальних запасів; o перетворення матеріальних потоків; o забезпечення логістичного сервісу в системі обслуговування.

Будь-який склад обробляє щонайменше три види матеріальних потоків: вхідний, вихідний і внутрішній.

Наявність вхідного потоку означає необхідність розвантаження транспорту, перевірки кількості та якості прибулого вантажу. Вихідний потік зумовлює необхідність навантаження транспорту, внутрішній - необхідність переміщення вантажу всередині складу.

Реалізація функції тимчасового зберігання матеріальних запасів означає необхідність проведення робіт по розміщенню вантажів на зберігання, забезпечення необхідних умов зберігання, вилучення вантажів з місць зберігання.

Перетворення матеріальних потоків відбувається шляхом розформування одних вантажних партій або вантажних одиниць та формування інших. Це означає необхідність розпакування вантажів, комплектування нових вантажних одиниць, їх пакування, затаривание.

Проте це лише загальне уявлення про складах. Будь-яка з перерахованих вище функцій може змінюватися в широких межах, що супроводжується відповідною зміною характеру та інтенсивності протікання окремих логістичних операцій. Це, в свою чергу, змінює картину протікання всього логістичного процесу на складі.

Розглянемо функції різних складів, що зустрічаються на шляху руху матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживача.

На складах готових виробів підприємств-виробників здійснюється складування, зберігання, подсортировка або додаткова обробка продукції перед її відправленням, маркування, підготовка до навантаження і вантажні операції.

Склади сировини та вихідних матеріалів підприємств-споживачів приймають продукцію, вивантажують, сортують, зберігають і готують її до виробничого споживання.

Склади оптово-посередницьких фірм у сфері обігу продукції виробничо-технічного призначення крім перерахованих вище виконують такі функції: забезпечують концентрацію товарів, комплектацію її в потрібному асортименті, організують доставку товарів дрібними партіями як на підприємства-споживачі, так і на інших склади оптових посередницьких фірм, що здійснюють зберігання резервних партій.

Склади торгівлі, що перебувають у місцях зосередження виробництва, приймають товари від виробничих підприємств великими партіями, що комплектують і відправляють великі партії товарів оптовим покупцям, які перебувають у місцях споживання.

Склади, розташовані в місцях споживання, отримують товари виробничого асортименту і, формуючи широкий торговельний асортимент, постачають ними роздрібні торговельні підприємства.