Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логистика 40-60.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
186.95 Кб
Скачать

48. Сутність і задачі транспортної логістики

Рух матеріального потоку від первинного джерела сировини до кі-нцевого споживання здійснюється із застосуванням різних транспорт-них засобів. Транспорт — зв'язуючий елемент між логістичними системи, щоздійснює пересування матеріальних ресурсів. Bін присутній як складова частина або компонент у основних функціональних областях логістики(закупівельний, виробничій, розподільчій). Тому транспортна складова бере участь у багатьох технологічних процесах, виконуючи завдання логі-стичної системи. Разом з тим існує досить самостійна транспортна об-ласть логістики, у якій багатоаспектна погодженість між учасникамитранспортного процесу може розглядатися поза прямим зв'язком із виро-бничо-складськими ділянками руху матеріального потоку.

По призначенню виділяють дві основні групи транспорту:

транспорт загального користування (магістральний) — обслуговуєсферу обігу й населення: залізничний, водний (морський і річковий), ав-томобільний, повітряний транспорт і транспорт трубопровідний. транспорт незагального користування — внутрівиробничийтранспорт, а також транспортні засоби всіх видів, що належать нетра-нспортним організаціям.

Організація переміщення вантажів транспортом незагального ко-ристування є предметом вивчення виробничої логістики. Завдання ви-бору каналів руху товарів вирішуються розподільною логістикою.

Предметом транспортної логістики є комплекс завдань,пов'язаних з організацією переміщення вантажів транспортом загаль-ного користування.

Транспортна логістика — це оптимізація транспортних систем,вибір виду і типу транспортних засобів; визначення різноканальньїхмаршрутів доставки; забезпечення технологічної єдності транспортно-складського процесу.

Мета транспортної логістики — максимальне задоволення по-треб в транспортних послугах і виконання правил логістики — потріб-ний вантаж, у потрібнім місці, у потрібний час, у необхідній кількості,необхідної якості, з мінімальними витратами, потрібному споживачу,конкретного замовлення.

Завдання транспортної логістики: - вибір виду і типу транспортних засобів; - спільне планування транспортного процесу зі складським і виро-бничим; - спільне планування транспортних процесів на різних видахтранспорту) у випадку змішаних перевезень; - забезпечення технологічної єдності транспортно-складськогопроцесу; - визначення раціональних маршрутів доставки.

Технологічна узгодженість дозволяє застосувати єдину технологію транспортування, прямі перевантаження, безперевантажні повідомлення.

На практиці для транспортування продукції можна застосовуватине тільки один, але і кілька видів транспорту. За кількістю видів транспорту, що беруть участь у поставці товарів, транспортні системирозподіляються на: одновидову (унімодальну); багатовидову (мультимодальну або інтермодальну).

Унімодальна система — доступна й поширена одновидова систе-ма із участю автомобільного транспорту, який забезпечує поставку ва-нтажів «від дверей до дверей».

Інтермодальна система — система доставки вантажів деякими видами транспорту за єдиним перевізним документом із передачею вантажів у пунктах перевантаження з одного виду транспорту на ін-ший без участі вантажовласника. Інтермодальні транспортні системизабезпечують поставку вантажів в усі кінці земної кулі з використан-ням наскрізного тарифу під керівництвом єдиного оператора.

При створенні мережі мультимодальних перевезень найбільше значен-ня надається створенню терміналів нових типів з новими функціями: - послуги з перевантаження; обслуговування вантажних місць (оренда, лізинг, складування,ремонт); - обслуговування автотранспортних засобів (оренда, лізинг, стоян-ка, ремонт, мийка); - обслуговування транспортної мережі (початкові й кінцеві опера-ції, контроль за рухом, митне обслуговування); послуги, пов'язані з вантажем (завантаження, розвантаження,складування).

У сучасних умовах транспортне обслуговування визначається не інтере-сами окремого відправника чи одержувача, а оптимальним співвідношен-ням витрат і прибутку в зазначеному циклі виробництва і споживання. транспорт як елемент інфраструк-тури все частіше бере на себе нетранспортні функції, звільняючи вироб-ника від збутових і розподільчих операцій, що часто використовується у логістичних системах, виносячи ці функції на аутсорцінг. Таким чином,транспорт перестає бути відособленою галуззю економіки, яка продає по-слуги з переміщення вантажів. Brn виступає як виробник широкого колапослуг, готовий здійснити комплексне обслуговування.