Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логистика 40-60.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
186.95 Кб
Скачать

59. Параметри і характеристика логістичного обслуговування

Важливим критерієм, який дозволяє оцінити систему сервісу як з позиції постачальника, так і з позиції отримувача послуг є рівень логістич­ного обслуговування.

Для оцінки якості логістичного обслуговування застосовуються нас­тупні критерії (рис. 12.4):

Рис. 12.4. Основні критерії якості логістичного обслуговування

Логістичний сервіс характеризується трьома найважливішими показ­никами: корисністю, оперативністю, якістю.

Взагалі, система якості логістичного обслуговування– сукупність організаційної структури, логістичних процедур, процесів і ресурсів, не­обхідних для управління якістю логістичного обслуговування

Важливим критерієм, який  дозволяє оцінити систему сервісу, як з позиції постачальника, так і з позиції одержувача послуг, є рівень логістичного обслуговування ( 1, 5, 30).

Для оцінки рівня логістичного обслуговування обираються найбільш значимі види послуг, тобто послуги, надання яких поєднується із значними витратами, а ненадання – із істотними втратами на ринку.

Рівень обслуговування можна оцінити також спів ставляючи час виконання логістичних послуг,  які надаються фактично в процесі постачання, з часом, який необхідно було б затратити для надання всього комплексу можливих послуг у процесі того ж постачання.

На ринку логістичних послуг спостерігається стійка тенденція до зростання вимог споживачів щодо їх комплексності та якості.

До ключових параметрів якості логістичного обслуговування відносять ( 30, с.82-84):

  • час від отримання замовлення постачальником по постачання продукції споживачу ( замовнику);

  • гарантовану надійність постачання за будь-яких умов;

  • реальну можливість доставки за першою вимогою замовника;

  • наявність необхідних запасів у логістичній системі;

  • стабільність матеріально-технічного забезпечення клієнтів;

  • максимальна відповідність виконання замовлень вимогам клієнтів;

  • прогресуючий ступінь доступності виконання  замовлень у діючій логістичній системі;

  • зручність подання замовлення в логістичній системі в будь-який час;

  • якнайшвидше підтвердження замовлення, прийнятого постачальником для виконання;

  • об’єктивність цін на логістичні послуги;

60. Екологічні проблеми і логістика

Екологія - наука, що вивчає взаємовідносини живої й неживої природи.

Прикладна екологія (охорона навколишнього середовища) -комплекс заходів, призначених для зменшення негативного впливу людської діяльності на природу, що включає, зокрема, обмеження шкідливих викидів в атмосферу і гідросферу, засмічення територій різноманітними відходами, використання методів екологічної логістики для боротьби зі сміттям.

Головне завдання прикладної екології - розробка принципів раціонального використання природних ресурсів на основі сформульованих загальних закономірностей організації життя.

Екологічна логістика - це наука і комплекс заходів, який забезпечує рух матеріалу при здійсненні будь-яких виробничих процесів аж до його перетворення в товар і відходи виробництва з подальшим доведенням відходів до утилізації або до безпечного зберігання в навколишньому середовищі, а також збирання та сортування відходів споживання, їх транспортування, утилізацію або безпечне хропіння в навколишньому середовищі.

Відходи - речовини або суміші речовин, визнані непридатними для подальшого використання у межах наявних технологій, або після використання товару споживачем.

Розрізняють такі види фізичного забруднення: теплове - надмірний нагрів природного середовища, світлове - зайве освітлення в природному середовищі, шумове - генерація шуму в середовищі існування живих організмів з характеристиками, відмінними від природних, електромагнітне - генерація електромагнітних полів з характеристиками перевищують дозволений законодавством рівень, радіаційне - перевищення природного радіаційного фону.

Формування, передавання, трансформація різних логістичних потоків та їх взаємодія між собою призводить до появи потоків товарної продукції і послуг, що супроводжується появою потоків різних забруднень і відходів, останні при раціональному ставленні до себе вимагають переробки та/або надійного поховання.

Товарна продукція і послуги в процесі експлуатації і споживання повинні мати високі екологічні властивості, оскільки це знизить їх негативний вплив на середовище і людини і в кінцевому рахунку виявиться економічно вигідним для нормально організованого соціуму, який повинен бути зацікавлений у захисті від руйнування себе і свого середовища проживання, тобто в збереженні здатності відтворювати своїх нащадків з фізіологічними можливостями, нс поступаються таким у своїх предків.

З плином часу потік товарної продукції неминуче трансформується в потік відходів, що також буде супроводжуватися появою потоку вторинних відходів і забруднень.

Виходячи з викладеного, можна дати таке визначення: екологічне забезпечення логістики - комплекс і/або процес здійснення організаційних, технічних і наукових заходів, визначених теоретичної і прикладної екології, виконання яких у певній сукупності і послідовності дозволяє досягти поставлені логістичні цілі і вирішити необхідні логістичні завдання у встановлений термін з мінімальними витратами для виконавця логістичних дій, а також залучених вільно чи мимоволі це дія всіх фізичних і юридичних осіб при мінімумі негативного впливу на навколишнє середовище.

Слід підкреслити, що негативний вплив на навколишнє середовище має як одномоментні прояви, так довгострокові не завжди очевидні наслідки. В рамках сучасних уявлень про екологічний забезпечення логістики вони обов'язково повинні виявлятися і хоча б в імовірнісній постановці враховуватися при оцінці ефективності того чи іншого логістичного процесу.

Процес екологічного забезпечення логістики в загальному випадку передбачає виконання таких етапів:

- виявлення екологічних загроз;

- оцінка ризиків їх здійснення;

- прогноз наслідків реалізації загроз;

- розробка організаційних, технічних, технологічних, наукових заходів, спрямованих на виключення найбільш небезпечних загроз, зменшення ризиків виникнення неминучих загроз, розробка заходів щодо зменшення впливу наслідків реалізації загроз;

- включення у вартість виконання логістичних дій витрат на їх екологічного забезпечення.

Коротко опишемо виникають при логістичних діях загрози природі, з якими найчастіше доводиться вважатися при існуючих технологія, соціальному устрої людства, рівні економіки та стан екологічної свідомості осіб, залучених до масові логістичні процеси.

Процес формування, переміщення, зберігання і споживання матеріальних, енергетичних, часто інформаційних потоків супроводжується збитком для навколишнього середовища.

Перевезення корисних копалин, нерудних матеріалів і вугілля у відкритих напіввагонах і на платформах супроводжується значними пиловими виділеннями в навколишнє середовище.

Розробка організаційних, технічних, технологічних, наукових заходів ведеться уповноваженими на це державними законодавчими і виконавчими органами в рамках їх поточної діяльності, виконання національних та міжнародних програм, міждержавних угод. Оскільки екологічний підхід повинен стосуватися кожного суб'єкта логістичної діяльності, до цього процесу в світі давно підключилися громадські некомерційні організації, окремі активні громадяни. Ряд комерційних організацій, усвідомлюючи свою соціальну відповідальність і здійснюючи РЯ заходу витрачають свій прибуток на екологічне забезпечення логістичної діяльності.

При розробці організаційних, технічних, технологічних, наукових заходів екологічного забезпечення логістики головне - екологізація всього виробництва і споживання, при яких відбувалося включення всіх видів взаємодії з навколишнім середовищем в природні цикли кругообігу речовин.

Включення у вартість виконання логістичних дій витрат на їх екологічного забезпечення в даний час як струнка система заходів, спрямована на реалізацію цього етапу, ще не розроблена. Основою для цього може стати екологічне право.

Екологічне право - самостійна галузь права, що представляє собою сукупність заснованих на еколого-правових ідеях норм, що регулюють конкретні суспільні відносини власності на природні ресурси, щодо забезпечення раціонального використання природних ресурсів та охорони навколишнього середовища від шкідливих хімічних, фізичних і біологічних впливів у процесі господарської та іншої діяльності, по охороні екологічних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб.

Екологічне забезпечення логістичних процесів неможливо ефективно здійснювати тільки в межах державних кордонів.

До об'єктів міжнародно-правової охорони відносять: водні ресурси, атмосферу, екосистеми, Антарктики і грунт.

З середини 80-х роках XX ст. у західних країнах намітився новий підхід до розвитку логістики. Його специфіка - у виході логістичної системи за межі економічної середовища та обліку соціальних, екологічних та політичних аспектів. Новий підхід отримав назву концепції "загальної відповідальності". Передбачається, що суспільне значення проблем захисту навколишнього середовища та прав споживачів зростатиме і коло логістичних цілей поряд з отриманням прибутку увійде і вирішення соціальних завдань.