Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 3-й курс(звіт).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.77 Mб
Скачать

2.4 Матеріали, труби, арматура, фасонні частини.

В системах ВК передбачено використання і експлуатацію напірних і безнапірних трубопроводів. Напірні трубопроводи виготовляють азбестоцементні, залізобетонні, і сталеві. Чавунні застосовують рідко, у зв'язку з їх вартістю і масою. Також застосовують пластмасові, але частіше для безнапірних трубопроводів у системах водовідведення. Для безнапірних трубопроводів застосовують азбестоцементні, залізобетонні. Азбестоцементні застосовують при d=100-500мм. Збірні з/б - 500-1600мм. Сталеві труби прокладають як в ґрунті так і відкрито. Азбестоцементні труби Ду=100, 150мм випускають довжиною 2950мм, труби більших діаметрів 3950мм. Діаметр збірних з/б труб від 500 до 1600мм, довжина 5000мм. З/б труби застосовують при влаштуванні підземних безнапірних трубопроводів, які транспортують самопливом побутові рідини: атмосферну вологу, а також промислові стічні води. Стальні оцинковані (чорні) і оцинковані зварні труби звичайні, підсилені і легкі без різьби і з різьбою застосовують для водо-, газопроводів, систем опалення та деталей конструкцій з робочим середовищем t<=200 С, Ру=1,6МПа.

2.4.1. Фасонні частини.

Стальні фасонні частини: безмовні приварені відводи круто вигнуті з кутом 45. 60, 90, градусів;трійники прохідні і перехідні, переходи концентричні і ексцентричні, серповидні - врізні; накладні. Зварні фасонні частини повинні витримувати випробуваний гідравлічний тиск, протягом 5хв. Оброблені деталі повинні захищатися від корозії.

Поліетиленові фасонні частини повинні витримувати без знаків руйнування внутрішній - гідростатичний тиск.

2.4.2. Трубопровідна арматура.

Трубопровідну арматуру ділять на запірну, запобіжну і регулюючу. До запірної арматури відносяться засувки, дискові поворотні затвори, вентилі, пробкові і шарові крани. До запобіжної - зворотні і запобіжні клапани, повітряні вантузи: до регулюючої - регулятори тиску різного призначення. Основними параметрами трубопровідної арматури являються умовні тиски робочого середовища і діаметри умовного проходу. Паралельні засувки мають перевагу перед клиновими. Засувки обох типів виготовляються з висувним і не висувним шпинделем. Не висувний шпиндель виконує лише обертовий рух і знаходиться всередині корпусу. Для розміщення висувного шпинделя потрібне місце в висоту від засувки, тому вони потребують зайвих площ. Для засувок невеликих розмірів шпиндель переводять в рух за допомогою маховика, засувки великих розмірів виготовляють з електричним приводом. Дискові поворотні затвори широко розповсюджені так як мають менші габарити, масу, вартість, ніж засувки.

Поворотні затвори є двох видів: з ущільнювачем по диску, з ущільнювачем по корпусу - притисканням диска в гумову манжету. Поворотні затвори бувають ручними і з електричним приводом. Зворотні клапани: виключають зворотній рух води крізь насоси. Перекриття потоку відбувається при закритті тарілок клапана. В основному застосовують однодискові клапани двох модифікацій: з ексцентричною підвіскою і з верхньою підвіскою диска. Повітряні вантузи - призначені для автоматичного випускання повітря яке накопичується в трубопроводі в процесі роботи підтиском. Запобіжні клапани при використанні відповідного вантажу повинні відчинятися і забезпечувати автоматичний випуск середовища при підвищенні робочого тиску. Сальникові компенсатори - призначені для компенсації температурної зміни довжини трубопроводів, вготовляють двох типів: односторонні та двохсторонні. Застосування арматури диктується технологічними вимогами.