Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНВЕНЦІЯ ПРО ТИМЧАСОВЕ ВВЕЗЕННЯ ЯК ЗАСІБ ДЛЯ В...docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
23.71 Кб
Скачать

КОНВЕНЦІЯ ПРО ТИМЧАСОВЕ ВВЕЗЕННЯ ЯК ЗАСІБ ДЛЯ ВВЕЗЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ БЕЗ СПЛАТИ ПОДАТКІВ

В Листі від 20.07.2004 р. №72/13-612/1-3228 "Щодо набуття чинності міжнародними договорами України"  міністерство закордонних справ України повідомило Кабінет міністрів України про те, що 22 вересня 2004 року для  України набуде чинності Конвенція про тимчасове ввезення від 26 червня 1990 року (далі – Конвенція). Строк тимчасового ввезення легкових автомобілів для громадян України має скоротитися вдвічі, але зате ввезення відбуватиметься без податків. Україна приєдналася до Конвенції за Законом України від 24.03.2004 р. № 1661-IV “Про приєднання України до Конвенції про тимчасове ввезення”, за яким Україна приєдналася до Конвенції та Додатків A, B.1-B.9, C, D та E до неї.

Ця Конвенція є дуже цікавою для підприємців, підприємств та пересічних громадян, які бажають ввезти транспортні засоби в України з мінімальним оподаткуванням, адже не секрет, що при ввозі легкового автомобіля віком до 8 років доводиться сплатити на митниці платежів приблизно на вартість автомобіля, а при ввозі іномарки віком понад 8 років сума платежів перевищує вартість транспортного засобу в 2-3 і більше разів, що робить таке ввезення економічно необґрунтованим. Але є цілком легальні варіанти тимчасового ввезення цих транспортних засобів без сплати таких шалених платежів.

Конвенція про тимчасове ввезення від 26 червня 1990 року знову робить реальністю тимчасове ввезення транспортних засобів нерезидентів України резидентами України. Нагадаємо, що зараз, відповідно до статті 11 Закону України від 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України" тимчасове ввезення транспортних засобів за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності на митну територію України громадянами-резидентами дозволяється терміном до одного року після сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів. Цей термін може бути продовжено Державною митною службою України або уповноваженими Державною митною службою України митними органами з урахуванням гуманітарної, наукової, господарської та інших видів діяльності громадян, які ввезли такі транспортні засоби.

Але міжнародні договори, мають перевагу над національним законодавством, адже відповідно до частини другої статті 19 Закону України від 29.06.2004 р. № 1906-IV “Про міжнародні договори”  передбачено, що “якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору”. Таким чином правила Конвенції у разі суперечності із законодавством України, в тому числі і з  Законом України від 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України", мають пріоритет.

Суть економного метода тимчасового ввозу транспортних засобів полягає в тому, що згідно з додатком C “ДОДАТОК ЩОДО ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ” Конвенції транспортні засоби приватного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім'я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитись та використовуватись особами, які постійно проживають на такій території. Тобто транспортні засоби приватного використання за цією Конвенцією мають ввозитися резидентами України, при цьому власне транспортні засоби мають бути зареєстрованими за нерезидентами. Цей Додаток замінює Митну конвенцію про тимчасове ввезення приватних наземних транспортних засобів, Нью-Йорк, 4 червня 1954 року, Митну конвенцію про тимчасове ввезення комерційних наземних транспортних засобів, Женева, 18 травня 1956 року, і Митну конвенцію про тимчасове ввезення для приватного використання повітряних засобів транспорту та прогулянкових суден, Женева, 18 травня 1956 року

А, головне, режим тимчасового ввезення за Конвенцією надається з загальним умовним звільненням від ввізного мита і податків та без застосування ввізних обмежень чи заборон економічного характеру (тобто не має бути ані ввізного мита, ані акцизу, ані ПДВ). Крім того транспортні засоби приватного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення, тобто на тимчасово ввезені транспортні засоби на Україні можна видавати ще і доручення.

Але є один недолік Конвенції -  протягом кожного дванадцятимісячного періоду транспортні засоби приватного використання можуть перебувати на території тимчасового ввезення протягом шестимісячного терміну, який може бути як неперервним, так і з перервами. Таким чином строк тимчасового ввезення легкових автомобілів для громадян України має скоротитися вдвічі, але зате ввезення відбуватиметься без податків. Але є вихід і з цією ситуації – мати дві машини, які ввозити по черзі кожні 6 місяців. А ті. Хто користується машинами лише влітку-восені, можуть обійтися і однією машиною.

На жаль, про цю Конвенцію наші громадяни мало знають і держава не зацікавлена в розповсюдженні таких знань. Є роз’яснення в Листі від 30.01.2006 р.№ 11/4-15/893-ЕП “Про митне оформлення вантажу "Пересувні атракціони", в якому заперечується безподаткове ввезення таких атракціонів, хоча воно і відбувалося, через те, що вони використовуються з комерційною метою, але при ввозі легковиків пересічними громадянами таких проблем не повинно бути), оскільки її бюджет постраждає (в той же час, чомусь бюджет ФРН чи Франції від дії цієї конвенції не страждає). Але кожний може переконати митні органи в необхідності її виконувати. Для цього слід зробити запит щодо податкового роз’яснення до Державної митної служби або до своєї регіональної митниці перед тимчасовим ввозом легкового автомобіля щодо порядку дії цієї Конвенції. Є Лист Держмитслужби від 27.12.2007  N 11/2-10/13209-ЕП.

Ми не сумніваємося, що вони роз’яснять правильно, в будь-якому разі до ввезення транспортного засобу це роз’яснення можна буде оскаржити і в суді. Адже Закон України “Про міжнародні договори” у статті 16 передбачає, що міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, інші органи державної влади, до відання яких віднесені питання, що регулюються міжнародними договорами України, забезпечують дотримання і виконання зобов’язань, взятих за міжнародними договорами України, стежать за здійсненням прав, які випливають з таких договорів для України, і за виконанням іншими сторонами міжнародних договорів України їхніх зобов’язань.

А потім на підставі такого роз’яснення можна тимчасово ввозити транспортний засіб на півроку та економити на митних платежах, не кредитуючи державу на цей період на суму ПДВ, ввізного мита та акцизу.

А нині іноземці-водії виявляються в кращому становищі, аніж українські водії на іноземних авто, які мусять оформляти липовий транзит на 10 днів.

Роман Вовк

Додаток С

Додаток щодо транспортних засобів

Глава I Визначення

Стаття 1

Для цілей цього Додатка, термін:

a) “транспортні засоби” означає:

будь-яке судно (у тому числі ліхтери, баржі та шаланди, навіть якщо вони перевозяться на борту судна, і судна на підводних крилах), апарати на повітряній подушці, літальні апарати, наземні транспортні засоби (у тому числі велосипеди з двигунами, причепи, напівпричепи і поєднання транспортних засобів) і рухомий склад залізничного транспорту; а також їхні звичайні запасні частини, додаткові пристосування та обладнання, які перевозяться на борту транспортних засобів (включаючи спеціальне обладнання, що використовується для завантаження, розвантаження, обробки та захисту вантажів);

b) “комерційне використання” означає:

платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів;

c) “приватне використання” означає:

перевезення особою виключно для особистих потреб, за винятком будь-якого комерційного використання;

d) “внутрішні перевезення” означає:

перевезення осіб, які здійснили посадку, чи товарів, які були завантажені на території тимчасового ввезення, для здійснення висадки чи розвантаження в межах цієї самої території;

e) “стандартні баки” означає:

баки, розроблені конструктором для всіх транспортних засобів того ж типу, що і засіб, якого ця розробка стосується, і постійне розташування якого дозволяє безпосередньо використовувати пальне як для цілей руху, так і для роботи систем охолодження та інших систем під час перевезення, де це доцільно. Стандартними баками вважаються також встановлені на транспортні засоби баки, які дозволяють безпосередньо використовувати інші типи пального, а також баки, встановлені на інші системи, якими можуть бути оснащені транспортні засоби.

Глава II Сфера застосування Стаття 2

Користуються правом на тимчасове ввезення відповідно до статті 2 цієї Конвенції:

a) транспортні засоби комерційного чи приватного використання;

b) запасні частини та устаткування, які ввозяться для використання при ремонті раніше тимчасово ввезеного транспортного засобу. На замінені та не вивезені частини та устаткування нараховуватимуться ввізне мито й податки, якщо тільки з ними не були проведені дії, передбачені статтею 14 цієї Конвенції.

Стаття 3

Регулярні операції технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, необхідність в яких виникла під час подорожі до території тимчасового ввезення чи в її межах, і які здійснюються під час перебування в режимі тимчасового ввезення, не вважаються такими, що спричиняють зміни відповідно до пункту “a” статті 1 цієї Конвенції.

Стаття 4

1. На пальне, що міститься в стандартних баках тимчасово ввезених транспортних засобів, а також мастильні матеріали, призначені для звичайних потреб зазначених транспортних засобів, надаватиметься звільнення від ввізного мита та податків і не застосовуватимуться заборони та обмеження на ввезення.

2. Однак стосовно наземних транспортних засобів комерційного використання кожна Договірна Сторона має право встановити максимальні значення кількості пального, що міститься в стандартних баках тимчасово ввезеного наземного транспортного засобу і що може звільнюватись від ввізного мита та податків та стосовно якої не застосовуються заборони та обмеження щодо ввезення на її територію.

Глава III Різні положення Стаття 5

Для того, щоб можна було скористатись правами на пільги, що надаються цим Додатком:

a) транспортні засоби комерційного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з такої території;

b) транспортні засоби приватного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитись та використовуватись особами, які постійно проживають на такій території.

Стаття 6

Згода на тимчасове ввезення транспортних засобів надається без вимагання митного документа або гарантії.

Стаття 7

Незважаючи на положення статті 5 цього Додатка:

a) транспортні засоби комерційного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення і які здійснюють свою діяльність на користь останнього, навіть якщо вони зареєстровані або постійно проживають на території тимчасового ввезення;

b) транспортні засоби приватного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення. Кожна Договірна Сторона може дозволити таке використання особою, яка постійно проживає на її території, зокрема якщо вона використовує його від імені і згідно з інструкціями користувача права на тимчасове ввезення.