Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електричні апарати.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

26. Короткозамкнений виток.

Короткозамкнений виток, який охоплює частину магнітопровода, служить для зсуву по фазі частини потока.Ето робиться для того, щоб у сумарному магнітному потоці не було нульових значень (при переході напруги через 0), і відповідно не було вібрації.

Цим витком магнітопровід реле поділяється на дві частини - зовнішню і внутрішню. По кожній з цих частин проходить половина магнітного потоку котушки φк / 2 (якщо короткозамкнений виток охоплює половину перетину сердечника). В першу чверть періоду φк / 2 (рис. 12, б) зростає і має позитивний напрям. Магнітний потік короткозамкнутого витка φкз перешкоджає збільшенню потоку φк / 2 і спрямований у протилежний бік (має від'ємне значення).

У другу чверть періоду магнітний потік φк / 2 убуває і магнітний потік короткозамкнутого кільця φкз перешкоджає його убуванню (направлений в ту ж сторону). Потік витка φкз відстає від потоку котушки на чверть періоду.

Викреслити синусоїду φкз і склавши її з синусоїдою φк / 2, отримаємо сумарну синусоїди магнітного потоку в зовнішній частині магнітопровода φн.

У внутрішній частині магнітопровода створюється магнітний потік тільки котушкою φк / 2 = φвн.

Порівнюючи синусоїди φн з φвн, можна зробити висновок, що нульові значення вони мають в різний час.

Коли φвн = 0 і сила тяжіння якоря потоком внутрішньої частини сердечника відсутній, то φн ≠ 0 (якір утримується магнітним потоком зовнішній частині сердечника). Коли φн = 0, то φвн ≠ 0 "Якір електромагніту не буде вібрувати (відскакувати, і притягатися 100 раз в секунду, при частоті 50 Гц), а буде триматися.

27. Магнітні пускачі і схеми їх включення.

Магнітним пускачем називається контактор, призначений для пуску короткозамкнених асинхронних двигунів, для захисту їх від перевантажень і “втрати фази”. Безперебійна робота асинхронних двигунів значною мірою залежить від надійності пускачів. Тому до них висуваються високі вимоги щодо зносостійкості, комутаційної спроможності, чіткості спрацьовування, надійності захисту двигуна від перевантажень, мінімального споживання потужності.

Особливості роботи пускачів: при вмиканні асинхронного двигуна пусковий струм досягає 6,7-кратного значення номінального струму. Навіть незначна вібрація контактів при такому струмі швидко виводить їх з ладу. Це накладає високі вимоги щодо вібрації контактів і їх зносу. З метою зменщення часу вібрації контакти і рухомі частини виконують якомога легшими, зменшується їх швидкість, збільшується натиск. Ці заходи дозволили створити зносостійкий пускач типу ПА з електричною зносостійкістю до 2 ×106 операцій. Дослідження показали, що при струмах до 100 А доцільно використовувати срібні накладки на контактах. При струмі вище 100А добрі результати дає композиція срібла і окису кадмія КМК-10А. Після розгону двигуна струм падає до номінального значення. При відключенні понована напруга, становить всього 15-20% від Uном, тобто має місце полегшення умов відключення.

З урахуванням широкого розповсюдження пускачів велике значення має зниження потужності, споживаної ними. У пускачі потужність витрачається в електромагніті й тепловому реле. Втрати в електромагніті становлять приблизно 60%, теплових реле – 40%. З метою зниження втрат в електромагніті використовують холоднокатану сталь Е310.

АВ - автоматичний вимикач; КМ1 - магнітний пускач; Р - реле теплове; П - запобіжник; БК - доп. блок контакт; М - електродвигун асинхронний і кнопки управління ПУСК, СТОП.

Давайте подивимося роботу схеми в русі.

Після натискання кнопки пуск напругу з фази L3 надходить на котушку магнітного пускача через теплове реле. У слідстві чого магнітний пускач спрацьовує, замикаючи групу силових контактів і подаючи напругу (380В) на електродвигун М.

Для того щоб при відпуску кнопки пуск двигун не зупинився, її треба зашунтувати додатковим блок контактом КМ 1 (нормально розімкненим). Після спрацьовування магнітного пускача блок контакт замкнеться і через нього пройде ток на котушку, отже, відпускання кнопки «Пуск» не викличе зупинки двигуна.

При натисканні на кнопку «Стоп» відбувається знеструмлення котушки, група контактів розмикається і повертається у вихідне положення під дією зворотних пружин. Теж саме відбувається при спрацьовуванні теплового реле.