Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УСТАВ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

4. Члени організації, їx права та обов’язки

4.1. Членство в Організації є індивідуальним та може бути колективним.

4.2.  Членами Організації можуть бути повнолітні громадяни України та іноземних держав, які підтримують мету й завдання Організації й визнають її Статут.

4.3. У діяльності Організації можуть брати участь колективні члени.

4.4. Колективні члени реалізовують свої права та обов’язки через своїх представників.

4.5. Прийом індивідуальних членів до складу Організації здійснюється на підставі заяви. Прийом колективних членів здійснюється на підставі заяви чи протоколу, поданих уповноваженим органом (особою). Заява (протокол) вступника розглядається Правлінням, яке приймає рішення про прийняття чи відхилення заяви (протоколу).

4.6. Член Організації має право:

– обирати й бути обраним до керівних органів Організації,

– брати участь у всіх заходах, що проводяться Організацією;

– брати участь у роботі постійних та тимчасових комісій, створених за рішенням уповноважених органів Організації;

– звертатися до керівних органів Організації із запитами та пропозиціями з питань, пов’язаних із діяльністю Організації, одержувати відповіді на них;

– звертатися до органів Організації за допомогою в захисті своїх прав та законних інтересів.

4.7.  Член Організації зобов’язаний:

– дотримуватися положень Статуту Організації;

– виконувати рішення керівних органів Організації;

– сприяти здійсненню завдань Організації та реалізації мети її діяльності.

5. Органи управління організації

5.1. Органами управління Організацією є Загальні Збори членів Організації (далі – Загальні Збори), Правління, Почесний Президент, Ревізійна Комісія.

5.2. Вищим керівним органом Організації є Загальні Збори. Чергові Загальні Збори скликаються рішенням Правлінням щорічно. Позачергові Загальні Збори скликаються Правлінням за необхідністю, а також на вимогу не менш як 1/3 членів Організації чи повного складу Ревізійної Комісії за наявності обставин, що стосуються суттєвих інтересів Організації, а також в інших випадках, передбачених даним Статутом та законодавством України.

5.3. Загальні Збори розглядають питання, винесені на їх розгляд Правлінням, Почесним Президентом, а також окремими членами Організації.

5.4. До виключної компетенції Загальних Зборів належить вирішення таких питань:

5.4.1. визначення основних напрямків діяльності Організації, затвердження її планів та погодження звітів про їх виконання;

5.4.2. прийняття рішення про припинення діяльності Організації;

5.4.3. обрання та відкликання  Почесного Президента Організації, Правління та Голови Правління Організації;

5.4.4. обрання складу ревізійної комісії;

5.4.5. призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.

5.5. Підставами для відкликання чи реорганізації Правління Організації Загальними Зборами можуть бути:

– невиконання чи неефективне виконання Правлінням рішення Загальних Зборів або Почесного Президента у встановлений Зборами чи Президентом термін;

– невідповідність діяльності Правління меті та завданням Організації, зазначеним у розділі 2 даного Статуту;

– пропозиція Почесного Президента, подана на розгляд Загальних Зборів.

5.6. Підставами для відкликання кандидатури Голови або члена Правління є:

– невиконання пунктів стратегічного плану діяльності Організації, що лежать у його компетенції;

– невиконання рішення Правління, Почесного Президента чи Загальних Зборів;

– аморальна поведінка, яка шкодить репутації окремих членів Організації та Організації в цілому.

5.7. Загальні Збори є легітимними, якщо на них присутні дві третини загальної кількості членів Організації. Рішення Загальних Зборів Організації вважається прийнятим, якщо за його прийняття проголосувало не менше двох третин учасників Загальних Зборів Організації.

5.8. Рішення, прийняті Загальними Зборами за умови дотримання вимог цього Статуту, внутрішніх документів та законодавства України, є обов’язковими для всіх інших органів управління Організації та членів Організації.

5.9. Головою Загальних Зборів обирається шляхом відкритого голосування особа з числа членів Організації.

5.10. Хід та рішення Загальних Зборів відображаються у протоколі Загальних Зборів, який ведеться секретарем та підписується Головою Загальних Зборів і секретарем.

5.11. Правління Організації є керівним органом Організації, підзвітним Загальним Зборам та Почесному Президенту, виконує функцію управління поточною діяльністю в період між Загальними Зборами, забезпечує виконання рішень Загальних Зборів, здійснює оперативне управління справами, майном та коштами Організації у відповідності до даного Статуту, рішень Загальних Зборів та Почесного Президента Організації, в межах своєї компетенції і повноважень забезпечує виконання їх рішень.

5.12. Правління діє від імені Організації в межах, передбачених даним Статутом, внутрішніми документами та чинним законодавством.

5.13. Структура Правління, його склад і функції кожного його члена затверджуються Загальними Зборами. Почесний Президент не входить до складу Правління.

5.14. Голова Правління обирається та відкликається Загальними Зборами Організації.

5.15. До компетенції Голови Правління належать:

– координація роботи Правління за напрямками, визначеними стратегічною програмою роботи Організації;

– головування на засіданнях Правління;

– підпис і затвердження документів Організації.

5.16. Членами Правління можуть бути члени організації, які:

– мають закінчену середню освіту;

– виявили згоду бути відповідальними за певний напрямок роботи Організації;

– проявили такі особистісні та ділові якості, як: відповідальність, ініціативність, цілеспрямованість, фаховість тощо;

– керуються у своїй діяльності засадами православної християнської моралі.

5.17. До компетенції Правління належать:

5.17.1. скликання Загальних Зборів членів Організації та формування порядку денного скликань, підготовка матеріалів із питань, що винесені на порядок денний, попередній розгляд усіх питань, які лежать у компетенції Зборів та підготовка проектів рішень із цих питань до Зборів; підготовка та подання Загальним Зборам рекомендацій щодо визначення основних напрямків діяльності Організації, затвердження планів і звітів про їх виконання, інших пропозицій з питань діяльності Організації;

5.17.2. затвердження поточних планів діяльності Організації, заходів, необхідних для їх виконання, та штатного розкладу Організації;

5.17.3. управління майном Організації відповідно до цього Статуту й чинного законодавства України;

5.17.4. здійснення прийняття, переведення на іншу роботу, відсторонення від неї та звільнення працівників Організації, застосування до них заходів заохочення та стягнення, затвердження посадових обов’язків працівників Організації;

5.17.5. встановлення форми, системи й розмірів оплати праці та преміювання працівників Організації в межах кошторису витрат на утримання адміністративного персоналу;

5.17.6. внесення й затвердження змін та доповнень до установчих документів Організації;

5.17.7. затвердження зразків печаток, штампів, емблеми, логотипа та інших зразків реквізитів Організації шляхом ухвалення Положення про символіку СОГО «СПМЦ «Життя»;

5.17.8. організація документообігу, діловодства, ведення бухгалтерського обліку та звітності Організації;

5.17.9. вирішення інших питань, крім тих, що належать до виключної компетенції Загальних Зборів та Почесного Президента Організації.

5.18. Засідання Правління очолюються Головою Правління чи особою, ним уповноваженою.

5.19. Засідання Правління є легітимним, якщо на ньому присутні дві третини складу Правління. Рішення Правління вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість членів Правління, присутня на засіданні. Почесний Президент не бере безпосередньої участі в головуванні при прийнятті рішень Правління. Винятком є випадок рівного поділу голосів при голосуванні. За цієї умови голос Почесного Президента є вирішальним.

5.20. Кожен член Правління може виступати з ініціативою про прийняття рішень із будь-яких питань, які входять до компетенції Правління.

5.21. Почесним Президентом Організації може бути православний священнослужитель, що має відповідне благословення правлячого архієрея й виявляє бажання сприяти реалізації мети та завдань діяльності Організації згідно з пунктами даного Статуту.

5.22. Почесний Президент діє від імені Організації та представляє Організацію в її відносинах з іншими фізичними та юридичними особами, державними органами й органами місцевого самоврядування.

5.23. Почесний Президент має право виносити на розгляд Загальних Зборів Членів Організації та Правління Організації пропозиції, що стосуються будь-якого аспекту діяльності Організації.

5.24. Почесний Президент має право вносити пропозиції щодо відкликання та реорганізації Правління і зняття кандидатури Голови Правління та будь-якого члена Правління у випадках, передбачених даним Статутом.

5.25. З метою контролю за діяльністю Організації створюється Ревізійна Комісія, яка обирається з числа членів Організації Загальними Зборами шляхом відкритого голосування в кількості 2-3 осіб строком на 1 рік.

5.26. Ревізійна Комісія звітує про свою діяльність перед Почесним Президентом, Правлінням та Загальними Зборами Організації.

5.27. Ревізійна Комісія має право залучати до роботи незалежних експертів (аудиторів) з дозволу Правління.

5.28. До функцій Ревізійної Комісії належить перевірка щорічного звіту та балансу Організації, а також інших питань, пов’язаних із контролем статутної діяльності Організації.

5.29. З цією метою Ревізійна Комісія:

– здійснює контроль за виконанням рішень Загальних Зборів та Правління;

– вимагає від посадових осіб Організації подання їй усіх необхідних матеріалів, копій бухгалтерських та інших документів;

– розглядає скарги, листи, звернення і пропозиції членів стосовно діяльності Організації та її керівних органів.

5.30. Члени Ревізійної Комісії виконують свої обов’язки на громадських засадах.