Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
урок про хвойних.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Самостійна робота:

1. Вегетативні органи – це (корінь і пагін)

2.Генеративні органи – це (насінина,квітка, плід)

3. Нестатеве розмноження забезпечують(спори) або Спора – це орган якого розмноження

4. Статеве розмноження забезпечує(насіння)

5.Спора- нестатева клітина

6. Насінина – це орган якого розмноження, Насіння — новий орган, призначений для розмноження рослин. Воно утворюється і розвивається на батьківському спорофіті, одержу­ючи від нього поживні речовини, і залишає материнську рослину після достигання. Насінина — видозмінений у процесі еволюції мак- роспорангій (насінний зачаток), в якому не тільки утворюються мега­спори, але й розвивається жіночий гаметофіт, відбувається заплід­нення і початковий розвиток нового спорофіта (зародка насінини). Насінини у голонасінних розвиваються з насінних зачатків, які ле­жать відкрито на насінних лусках жіночих шишок.

Насіння — це зародок нового спорофіта, в якому не всі основні органи, і розвивається з насінного зачатка.

7.Хвоя - видозмінене листя багатьох голонасінних (хвойних) рослин — сосни, ялини, туї та інш.

8.Шишка – видозмінений пагін

Тема. Загальна характеристика та різноманітність Хвойних Мета: Освітня. Продовжувати ознайомлювати дітей з відділом Голонасінні, розглянути клас Хвойні, зясувати різноманітність Хвойних рослин. Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати біологічні об’єкти, аналізувати та робити відповідні висновки; розвивати логічне мислення, увагу, спостережливість, пам’ять. Виховна. Виховувати бережливе ставлення до природи рідного краю та розвивати екологічне мислення.

Обладнання і матеріали: фотографії, схеми та плакати, що дозволяють ілюструвати голонасінні рослини, комп’ютер.

Базові поняття: Тип уроку: вивчення нового матеріалу. Методи і методичні прийоми: 1. Інформаційно- рецептивний: а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником. б) наочний: ілюстрація, демонстрація. Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань 2. Репродуктивний. Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань. 3. Проблемно- пошуковий: постановка проблемного питання. Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення. 4. Візуальний: складання схем. 5. Сугестивний: застосування різних видів мистецтва – вірші, мистецтво (картини, на яких зображені хвойні). 6. Релаксопедичний: психологічне розвантаження.

Обладнання та матеріали: фотографії, схеми та плакати, що дозволяють ілюструвати різноманітність Хвойних. Базові поняття та терміни:

Структура уроку І. Організаційний етап……………………………………………………1-2 хв. II. Актуалізація опорних знань …………………………………………..3хв.

III. Мотивація навчальної діяльності…………………………………….3хв. ІV. Вивчення нового матеріалу…………………………………………..15 хв. V.Узагальнення, систематизація ………………………………..………13 хв. VІ. Домашнє завдання……………………………………………………….2 хв. VII. Підбиття підсумків уроку……………………………………………..3 хв.