Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право інтелектуальної власності.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
142.85 Кб
Скачать

Право інтелектуальної власності в україні

Основною метою викладання дисципліни “Право інтелектуальної власності в Україні” є підготовка до практичної діяльності висококваліфікованих фахівців-правознавців. Крім того, цей навчальний курс спрямований на те, щоб допомогти студентам засвоїти теоретичні положення науки права інтелектуальної власності; ознайомити їх із порядком захисту суб’єктивних прав на об’єкти авторського, патентного права, а також засобів індивідуалізації учасників цивільного обігу, товарів та послуг; сформувати у них навички щодо правильного застосування отриманих знань при вирішенні конкретних практичних завдань, а також правильного тлумачення норм законодавства України в сфері інтелектуальної власності.

Предметом є положення науки права інтелектуальної власності в Україні, норми цивільного законодавства і практика їх застосування.

Студент повинен знати: суть цивільно-правових категорій в сфері права інтелектуальної власності; зміст цивільно-правових інститутів авторського, патентного права, а також засобів індивідуалізації учасників цивільного обігу, товарів та послуг, об’єктивні закономірності їх розвитку; систему цивільного законодавства України в сфері права інтелектуальної власності; зміст норм права інтелектуальної власності; стан основних проблем науки права інтелектуальної власності в Україні; а також уміти: використовувати положення науки права інтелектуальної власності в Україні для вирішення професійних завдань; знаходити необхідні норми цивільного законодавства України в сфері інтелектуальної власності, правильно тлумачити їх і застосовувати на практиці; аргументувати власну точку зору щодо прийнятого в конкретній ситуації рішення; а також складати необхідні цивільно-процесуальні документи з приводу захисту права інтелектуальної власності (позовну заяву, апеляційну скаргу тощо).

Навчальний курс складається із двох основних частин:

1. Загальні положення про право інтелектуальної власності в Україні.

2. Поняття, види та способи захисту окремих видів права інтелектуальної власності в Україні.

Тематичний план

Назва теми

Л

С

П

Залік

1.

Загальні положення про право інтелектуальної власності

2

2

2.

Авторське право та суміжні права

2

2

3.

Патентне право

2

-

4.

Договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності

_

_

2

ВСЬОГО:

6

4

2

2

Основні терміни навчальної дисципліни

Договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності – двохсторонні правочини, в силу яких одна сторона (суб’єкт права інтелектуальної власності) передає або зобов’язується передати в майбутньому іншій стороні (ліцензіату, замовнику тощо) частково або в повному обсязі майнові права інтелектуальної власності за плату на певний строк.

Захист права інтелектуальної власності сукупність заходів, спрямованих на поновлення чи визнання права інтелектуальної власності та захист інтересів його володільців при його порушенні чи оспорюванні.

Зміст права інтелектуальної власності – особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності, зміст яких визначається ЦК України та іншими законами.

Об’єкти права інтелектуальної власності – результати творчої праці суб’єктів права інтелектуальної власності, зокрема, літературні та художні твори, комп’ютерні програми, наукові відкриття, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, комерційні таємниці тощо.

Право інтелектуальної власності – це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або інший об’єкт права інтелектуальної власності, визначений ЦК України або іншим законом.

Право інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок (патентне право) – це система правових норм, які регулюють суспільні відносини у сфері створення та використання винаходів, корисних моделей та промислових зразків.

Право інтелектуальної власності на засоби індивідуалізації учасників цивільного обігу, товарів та послуг – це система правових норм, які регулюють суспільні відносини у сфері створення та використання торгівельних марок, комерційних найменувань та географічних зазначень.

Право інтелектуальної власності на літературний, художній та інший твір (авторське право) це система правових норм, які регулюють суспільні відносини у сфері створення та використання творів літератури, науки та мистецтва.

Суб’єкти права інтелектуальної власності – творці об’єкта права інтелектуальної власності (автори, виконавці, винахідники тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності відповідно до ЦК України, іншого закону чи договору.