Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР16.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Практична робота № 16 Тема. Аналіз програмного продукту. Технічне завдання

Мета: ознайомитися з правилами написання технічного завдання; сформувати уміння застосовувати знання в комплексі; сприяти формуванню пізнавального інтересу, розвитку технічних умінь у процесі навчання

Підготовка до роботи

  1. Ознайомитися з лекційним матеріалом по темі «Технології програмування» навчальної дисципліни

  2. Вивчити відповідні розділи у виданнях

Теоретична частина. Розробка технічного завдання

Технічне завдання є документом, в якому сформульовані основні цілі розробки, вимоги до програмного продукту, визначені терміни і етапи розробки і регламентований процес приймально-здавальних випробувань. У розробці технічного завдання беруть участь як представники замовника, так і представники виконавця. У основі цього документу лежать початкові вимоги замовника, аналіз передових досягнень техніки, результати виконання науково-дослідних робіт, передпроектних досліджень, наукового прогнозування і т. п.

Порядок розробки технічного завдання

Розробка технічного завдання виконується в наступній послідовності. Передусім, встановлюють набір виконуваних функцій, а також перелік і характеристики початкових даних. Потім визначають перелік результатів, їх характеристики і способи представлення.

Далі уточнюють середовище функціонування програмного забезпечення : конкретну комплектацію і параметри технічних засобів, версію використовуваної операційної системи і, можливо, версії і параметри іншого встановленого програмного забезпечення, з яким належить взаємодіяти майбутньому програмному продукту.

У випадках, коли програмне забезпечення, що розробляється, збирає і зберігає деяку інформацію або включається в управління яким-небудь технічним процесом, необхідно також чітко регламентувати дії програми у разі збоїв устаткування і енергопостачання.

1. Загальні стани

  1. Технічне завдання оформляють відповідно до ГОСТ на листах формату А4 і A3 по ГОСТ, як правило, без заповнення полів листа. Номери листів(сторінок) проставляють у верхній частині листа над текстом.

  2. Лист твердження і титульний аркуш оформляють відповідно до ГОСТ 19.104-78. Інформаційну частину(анотацію і зміст), лист реєстрації змін допускається в документ не включати.

  3. Для внесення змін і доповнень в технічне задні на подальших стадіях розробки програми або програмного виробу випускають доповнення до нього. Узгодження і затвердження доповнення до технічного завдання проводять в тому ж порядку, який встановлений для технічного завдання.

  4. Технічне завдання повинне містити наступні розділи:

•вступ;

•найменування і сфера застосування;

  • основа для розробки;

  • призначення розробки;

  • технічні вимоги до програми або програмного виробу;

  • техніко-економічні показники;

  • стадії і етапи розробки;

  • порядок контролю і приймання;

  • додатки.

Залежно від особливостей програми або програмного виробу допускається уточнювати зміст розділів, вводити нові розділи або об'єднувати окремі з них. При необхідності допускається в технічне завдання включати додатки.

2. Зміст розділів

  1. Введення повинне включати коротку характеристику сфери застосування програми або програмного продукту, а також об'єкту(наприклад, системи), в якому передбачається їх використати. Основне призначення введення — продемонструвати актуальність цієї розробки і показати, яке місце ця розробка займає у ряді подібних.

  2. У розділі «Найменування і сфера застосування» вказують найменування, коротку характеристику сфери застосування програми або програмного виробу і об'єкту, в якому використовують програму або програмний виріб.

  3. У розділі «Основа для розробки» мають бути вказані:

• документ(документи), на підставі яких ведеться розробка. Таким документом може служити план, наказ, договір і т. п.;

• організація, що ухвалила цей документ, і дата його твердження;

• найменування і(чи) умовне позначення теми розробки.

2.4. У розділі «Призначення розробки» має бути вказане функціональне і експлуатаційне призначення програми або програмного виробу.

2.5. Розділ «Технічні вимоги до програми або програмного виробу» повинен містити наступні підрозділи:

  • вимоги до функціональних характеристик;

  • вимоги до надійності;

  • умови експлуатації;

  • вимоги до складу і параметрів технічних засобів;

  • вимоги до інформаційної і програмної сумісності;

  • вимоги до маркіровки і упаковки;

  • вимоги до транспортування і зберігання;

  • спеціальні вимоги.

  1. У підрозділі «Вимоги до функціональних характеристик» мають бути вказані вимоги до складу виконуваних функцій, організації вхідних і вихідних даних, тимчасових характеристик і т. п.

  2. У підрозділі «Вимоги до надійності» мають бути вказані вимоги до забезпечення надійного функціонування(забезпечення стійкого функціонування, контроль вхідної і вихідної інформації, час відновлення після відмови і т. п.).

  3. У підрозділі «Умови експлуатації» мають бути вказані умови експлуатації(температура навколишнього повітря, відносна вологість і т. п. для вибраних типів носіїв даних), при яких повинні забезпечуватися задані характеристики, а також вид обслуговування, необхідна кількість і кваліфікація персоналу.

  4. У підрозділі «Вимоги до складу і параметрів технічних засобів» вказують необхідний склад технічних засобів з вказівкою їх технічних характеристик.

  5. У підрозділі «Вимоги до інформаційної і програмної сумісності про мають бути вказані вимоги до інформаційних структур на вході і виході і методів рішення, початкових код, мов програмування. При необхідності повинен забезпечуватися захист інформації і програм.

  6. У підрозділі «Вимоги до маркіровки і упаковки» в загальному випадку вказують вимоги до маркіровки програмного виробу, варіанти і способи упаковки.

  7. У підрозділі «Вимоги до транспортування і зберігання» мають бути вказані для програмного виробу умови транспортування, місця зберігання, умови зберігання, умови складування, терміни зберігання в різних умовах.

2.5.8. У розділі «Техніко-економічні показники» мають бути вказані: орієнтовна економічна ефективність, передбачувана річна потреба, економічні переваги розробки в порівнянні з кращими вітчизняними і зарубіжними зразками або аналогами.

  1. У розділі «Стадії і етапи розробки» встановлюють необхідні стадії розробки, етапи і зміст робіт(перелік програмних документів, які мають бути розроблені, погоджені і затверджені), а також як правило, терміни розробки і визначають виконавців.

  2. У розділі «Порядок контролю і приймання» мають бути вказані види випробувань і загальні вимоги до приймання роботи.

  3. У додатках до технічного завдання при необхідності призводять:

  • перелік науково-дослідних і інших робіт, що обгрунтовують розробку;

  • схеми алгоритмів, таблиці, опису, обгрунтування, розрахунки і інші документи, які можуть бути використані при розробці;

  • інші джерела розробки.

У випадках, якщо які-небудь вимоги, передбачені технічним завданням, замовник не пред'являє, слід у відповідному місці вказати «Вимоги не пред'являються».

Приклади розробки технічного завдання наведені в додатках Би і В.