Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР14-15.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Практична робота №14-15 Тема. Постановка задачі. Створення програми

Мета : придбання навичок по роботі з системою постановки завдань, визначення етапів створення програмних продуктів; сформувати уміння застосовувати знання в комплексі; сприяти формуванню пізнавального інтересу, розвитку технічних умінь у процесі навчання

Завдання для роботи

  1. Освоїти принципи постановки задачі

  2. Скласти програму за етапами створення ПП

  1. Приклад проектування програми

    1. Вимоги до програми

Програма повинна виводити:

- повідомлення про розробника програми;

- повідомлення - підказки перед введенням даних;

- повідомлення про виведення результатів;

- результати повинні виводиться в наступному вигляді: <Ім’я_змінної>=<Значення_змінної>.

    1. Порядок виконання роботи

  1. Отримати варіант завдання(п.1.9).

  2. Вивчити функції системи Turbo Pascal для підготовки тексту програми, компіляції і запуску на виконання. Освоїти функції редактора для підготовки тексту програми(п.1.5.1 - 1.5.2).

  3. Вивчити структуру Pascal - програми, оператори визначення змінних стандартних типів і оператори введення-виведення значень змінних вказаних типів(п.1.6-1.7).

  4. Підготувати файл з початковим текстом програми і відлагодити програму з використанням середовища Turbo Pascal(п.1.5, 1.8).

  5. Усно відповісти на контрольні питання(п.1.11).

  6. Оформити звіт(п.1.10).

    1. Технологія створення програми в інтегрованому середовищі

      1. Порядок створення програми на мові Turbo Pascal

При виконанні робіт використовується інтегрована система. (середовище) «Turbo Pascal», яка дозволяє виконувати усі функції, необхідні для створення програми :

- підготовку тексту програми;

- компіляцію(переклад початкового тексту програми в машинний код);

- відладку;

- виконання;

- форматування виконуваного(завантажувального) модуля.

Далі ці довідкові відомості про те, як виконувати вказані дії.

Перехід в каталог, що містить файл turbo.exe і його запуск : знайти на диску файл turbo.exe(див. організацію каталогів) і запустите його натисненням клавіші введення або просто набрати на клавіатурі TURBO і натиснути клавішу ENTER.

При вході в інтегроване середовище Turbo Pascal на екрані з'являється вікно, у верхній частині якого знаходиться головне меню функції(малюнок 1.1), в нижній - рядок підказок(допомозі).

File Edit Search Compile Debug Tools Options window Help

Мал. 1.1. - Головне меню

Призначення функцій :

- File - виконання операцій з файлами в цілому(відкрити, зберегти та ін.);

- Edit- команди редагування тексту(копіювати блок або фрагмент тексту, перемістити блок тексту та ін.);

- Search - пошук;

- Run - виконання програми;

- Compile - компіляція програми;

- Debug - відкладання програми;

- Tools - використання інструментальних програмних засобів(Turbo Debugger, Turbo Assembler та ін.);

- Options - « опції» або можливості для різних режимів(компіляції, відкладання, використання каталогів, установка кольорів та ін.);

- Window - команди управління вікнами;

- Help - використання допомоги програмістові.

Для виконання необхідної функції можна:

- натиснути клавішу F10, потім, переміщаючи клавішами(,( курсор меню (видільний прямокутник), вибрати потрібний пункт і натиснути клавішу Enter,

- одночасно натиснути клавішу Alt і клавішу з виділеною буквою в потрібному пункті меню; наприклад, для виконання функції File слід натиснути Alt+F.

У подальшому тексті послідовність клавіш, що натискаються, і вибираних пунктів меню, перераховуються через кому або через знак «/».

Після вибору пункту головного меню на екрані виводиться підпорядковане вертикальне меню, що дозволяє вибрати потрібну операцію; вибір робиться переміщенням курсора меню вгору або вниз клавішами із стрілками і подальшим натисненням клавіші Enter.

Підготовка нового тексту програми : F10, File, New; відкриється нове вікно, яке можна використати для набору тексту програми.

Набір або редагування початкового тексту програм відбувається у вікні редагування. При цьому використовуються прийоми, прийняті у багатьох інших редакторах(Works, Lexicon, Word та ін.). Інтегроване середовище підтримує функції роботи з блоками, рядками, із словами і з окремими символами. Детальніше про це можна дізнатися в розділі допомоги. Для цього натисніть F1 і у вікні допомоги, що з'явилося, виберіть пункт Using the editor. Далі виберіть зі списку потрібну групу команд. Приклади використання клавіш редагування тексту :

- Ins - включення/виключення режиму вставки/заміни символу у позиції курсора;

Клавіші із стрілками - зрушення курсора у відповідному напрямі;

- End - переміщення курсора в кінець рядка;

- Home - переміщення курсора в початок рядка;

- PgUp - зрушення тексту програми на сторінку назад;

- PgDn - переміщення тексту програми на сторінку вперед;

- Ctrl+W - зрушення рядків тексту програми вниз;

- Ctrl+Z - зрушення рядків тексту програми вгору

- Ctrl+стрільця управо- переміщення курсора на слово управо;

- Ctrl+стрільця вліво- переміщення курсора на слово вліво;

- (BackSpace) - видалення символу зліва від курсора;

- Del - видалення символу над курсором;

- Ctrl+Y - видалені рядки;

- Ctrl+Q, Y - видалити символи від курсора до кінця рядка;

- Ctrl+N - вставка рядка.

Є і інші можливості для редагування тексту(см Help).

Збереження тексту програми :

Після підготовки тексту або перед закінченням роботи слідує текст програми зберегти:

- F10, ввести ім'я файлу в поле Save file as(за умовчанням Turbo Pascal встановлює ім'я NONAMExx.PAS(переважне використання оригінальних імен, що задаються програмістом)).

F2(текст буде збережений зі зміною за умовчанням або із заданим ім'ям).

Завантаження тексту програми з диска:

F10; відкриється вікно із запрошенням введення імені програми(це вікно можна викликати також і шляхом натиснення клавіші F4); натисніть Tab для переходу в режимі вибору каталогів і файлів. Виберіть потрібний вам каталог і файл і натисніть введення. Відкриється нове вікно, що містить текст вибраного файлу.

Компіляція програми у виконуваний модуль;

- F9, з'явиться вікно, компіляції, що інформують про хід. У рядку Destination вказується місце розміщення виконуваного модуля. При значенні Destination : « Memory» виконуваний модуль розміщується в оперативній пам'яті і надалі буде втрачений. Для збереження виконуваного модуля на диску в головному меню в пунктеCompile виберіть пункт Destination і натисніть введення. Повторіть компіляцію. Після успішної компіляції, на диску, у встановленому програмістом каталозі(F10Directories) з'являється новий файл хххххх.ехе, де хххххх - це ім'я файлу з початковим текстом. За наявності синтаксичних помилок виводиться повідомлення про помилку, і курсор вказує місце, куди треба внести зміни(см п.1.8).

Виконання програми :

Знаходячись у вікні з початковим текстом програми, натисніть одночасно Ctrl і F9. З'явиться вікно компіляції. Після вікно компіляції. Після походження процесу компіляції програма буде виконана.

Вихід з середовища Turbo Pascal виконується за допомогою одночасного натиснення клавіш Alt і X або вибору пункту меню F10. Якщо програма не була раніше збережена, то з'явиться вікно, аналогічне вікну завантаження, із запрошенням ввести ім'я програми. Після введення імені натисніть введення. Програма зберігається у файлі із заданим ім'ям.

      1. Використання допомоги в середовищі Turbo Pascal передбачена велика система допомоги(пункт Help головного меню) Меню Help(довідковій інформації) дає доступ до вбудованої довідкової інформації в спеціальному вікні. Довідкова інформація є по усіх аспектах інтегрованого середовища Turbo Pascal. Крім того, в ніжніше рядку екрану(рядку статусу або стану) виводяться підказки для меню в один рядок і діалогових вікон.

Для відкриття вікна Help можна:

- натиснути F1 у будь-який момент часу(знаходячись у будь-якому діалоговому вікні при виборі будь-якої команди меню)

- коли вікно редактора активне, а курсор стоїть під словом, натисніть Ctrl - F1 для отримання довідкової інформації по мові і по поточному вибраному елементу, якщо слово не знайдене, виконується пошук вперед по змісту і показується найближчий відповідний текст.

Для закриття вікна Help, натисніть Esc.

Екрани Help часто містять ключові слова(виділений текст), які можна вибрати для отримання детальнішої інформації. Натисніть Tab для переходу до ключового слова, потім - Enter для отримання детальнішої довідкової інформації. (Альтернативним способом являється підведення курсора до висвіченого ключового слова і натиснення Enter).

Previous Topic. (попередній розділ) чи Alt - F1; Help/ Previous Topic команда відкриває вікно Help і знову показує текст, який ви переглядали останній раз. Turbo Pascal дозволяє проглянути 20 попередніх екранів підказки. Можна також відмітити рядок статусу для перегляду останнього екрану довідкової інформації.