Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР4_Граф_Самостійна.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Практична робота № 4 Частина іі Вставлення графічних об’єктів

Теоретичні відомості та рекомендації для студентів

В редакторі Word є багато можливостей для вставки додаткових графічних об’єктів, які були створені іншими прикладними програмами. До таких об’єктів відносяться, наприклад, зовнішні ілюстрації, таблиці Excel тощо. Крім того, для зручності користувачів в редактор Word вбудовані прикладні програми для створення додаткових графічних об’єктів, зокрема, редактор фігурного тексту, редактор діаграм і редактор математичних формул.

Зовнішні ілюстрації

Для вставки зовнішнього малюнка (ілюстрації або фотографії) треба виконати команду “Вставка Рисунок. По цієї команді відкривається наступне підменю, в якому треба вказати тип графічного об’єкту.

Мал. 8.1. Меню вставки ілюстрації

Командою “Картинки” відкривається вікно колекції (галереї) кліпів пакету Microsoft Office із значною кількістю професійно зроблених малюнків, які допомагають оформити документ графічними зображеннями. Тут треба вибрати кліп (малюнок) і натиснути кнопку “Вставить”. Після цього малюнок з’явиться в тексті на місці, де знаходиться курсор.

Командою “Из файла” відкривається вікно “Добавить рисунок”, в якому треба вказати тип графічного файлу з малюнком, його назву та натиснути кнопку “Вставить”. Після цього малюнок з’явиться в тексті в позиції, де знаходиться текстовий курсор.

Вставка графічних файлів відомих форматів до документу здійснюється безпосередньо або за допомогою спеціальних графічних фільтрів. Треба зауважити, що в комп’ютерній графіці розрізняють два основних типу зображень - растрові (точкові) і векторні. Растрові зображення складаються із точок, кожна з яких має свій колір. Ці точки називають пікселями. В протилежність растровому векторне зображення визначається конкретними елементами зображення й для кожного розміру розраховується, які пікселі будуть відображати цей елемент. Кожний елемент зображення (лінія, прямокутник, коло) розташовується незалежно від інших елементів. Векторне зображення з’являється коли елементи накладаються друг на друга.

За замовчуванням безпосередньо можна вставити файли наступних графічних форматів:

  • Ілюстрація у растровому форматі Windows (*.bmp);

  • Ілюстрація у растровому форматі Joint Photographic Group (*.jpg);

  • Ілюстрація у растровому форматі Graphics Interchange Format (*.gif);

  • Ілюстрація у векторному форматі метафайлу Windows (*.wmf).

Крім того, за допомогою спеціальних графічних фільтрів можна імпортувати також файли наступних графічних форматів:

  • Ілюстрація в форматі CorelDraw (*.cdr);

  • Ілюстрація в форматі Encapsulated PostScript (*.eps);

  • Ілюстрація в форматі Kodak Photo (*.pcd) і т.д.

Якщо потрібного графічного формату нема, то треба встановити відповідний фільтр за допомогою програми інсталяції “Microsoft Office Setup” і додати цю компоненту до конфігурації редактора.

За командою “Автофигуры” (мал. 8.1) на екрані з’явиться панель інструментів “Рисование”, якщо її немає. На цій панелі є підменю “Автофигуры”, яке використовується при створенні малюнків засобами редактора Word.

Фігурний текст

Фігурним текстом називається мальовничий художній текст, який може бути нахиленім (скісним), оберненим або розтягнутим (мал. 8.2). Крім того, фігурний текст може мати тінь, розташовуватись вздовж кривої або бути вписаним до деякої фігури. Фігурний текст відноситься до графічних об’єктів, тому для його редагування можна використовувати кнопки панелі “Рисование”, наприклад зробити заливку тексту кольором.