Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_praktika (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Vі. Технологія переробки відповідного виду продукції

На сільськогосподарській сировині працюють багато галузей промисловості: на 100% – борошномельна і круп’яна; більш як на 90% – цукрова, спиртова, крохмале-патокова, хлібопекарська, макаронна, пивоварна; більш як на 70% – комбікормова. Використовується ця сировина у лакофарбовій, фармацевтичній, парфумерній, миловарній, авіаційній промисловості. Зберігається вона або у безпосереднього виробника, або в системі заготівель, де здійснюються переробка деяких її видів та реалізація.

Для ефективного функціонування галузі переробки продуктів рослинництва сьогодні для фахівця дуже важливим є вміння економічно виважено розв’язувати питання організації цивілізованих відносин між виробником і споживачем – переробними заводами, торговельними організаціями, підприємствами із зберігання сільськогосподарської продукції: зерна, овочів, картоплі, плодів, сировини для технічної переробки (цукрових буряків, соняшнику, льону, тютюну тощо).

При розміщенні переробних підприємств у великих містах і промислових центрах не завжди враховується забезпечення виробленою ними продукцією сільського населення.

В умовах ринкових відносин і розвитку різних регіонів України особливо важливим є самозабезпечення населення продуктами, які воно виробляє. Переробні галузі, які функціонують безпосередньо у господарствах, при економічно-обґрунтованому їх розміщенні повинні певною мірою сприяти вирішенню продовольчої проблеми і досягненню соціальної рівності сільських і міських трудівників у забезпеченні їх продовольчими промисловими товарами. Переробка частини або всієї сільськогосподарської продукції на місці її виробництва має і певну економічну доцільність: суттєво зменшуються втрати виробленої продукції, знижуються витрати на її транспортування від місць виробництва, а отже, зростають прибутки господарств. Є різні форми поєднання виробництва сільськогосподарської сировини з її переробкою.

Переробні виробництва, які нині функціонують у господарствах України, можна поділити на групи за такими класифікаційними ознаками:

1. За характером сировини, яку переробляють, – на переробні і добувні. До перших належать виробництва з переробки сировини рослинного і тваринного походження (плодоовочеконсервне, олійне, борошномельне, круп'яне, картоплепродуктове, виноробне тощо), до других – виробництво мінеральних вод і рибне господарство.

2. За призначенням готової продукції – на підприємства групи «А», які частину своєї продукції направляють іншим галузям як сировину (олійне, крохмальне, борошномельне тощо), і групи «Б» – ті, що направляють продукцію (у тому числі і групи «А») для безпосереднього споживання населенням (переробка овочів, плодів, винограду, картоплі, олійних, зернових, круп'яних культур).

3. За періодом роботи протягом року – на виробництва сезонної дії, що переробляють сировину, яка надходить сезонно (овочі, плоди, виноград, картопля) і цілорічної дії (борошномельно-круп'яні, олійні, вторинне виноробство, хлібопекарне та ін.).

4. За тривалістю роботи протягом доби – виробництва безперервної дії (олійне, хлібопекарне), решта – інші галузі, які не потребують безперебійності технологічного процесу.

5. За способом одержання готової продукції розрізняють підприємства, які: 1) вилучають цінні речовини з вихідної сировини (олійне, виноробне, борошномельне, крохмальне тощо); 2) видаляють вологу із сировини і підвищують концентрацію харчових речовин у продукті (сушіння овочів і плодів, виготовлення томато- і картоплепродуктів тощо); 3) виробляють готову продукцію з різних компонентів (хлібопекарне, пивобезалкогольне та ін.); 4) виробляють продукцію з напівфабрикатів первинного виробництва (вторинне виноробство).

6. За рівнем механізації і автоматизації виробничих процесів підприємства поділяють на: 1) механізовані, де механізовано процеси основного виробництва; 2) комплексно механізовані, на яких повністю механізовані процеси основного і допоміжних виробництв; 3) автоматизовані, де процеси основного виробництва автоматизовані, допоміжного – механізовані; 4) комплексно автоматизовані, де процеси основного і допоміжного виробництва автоматизовані.

Даний розділ містить наступні елементи:

  • види продукції, що виготовляються із сільськогосподарської сировини та їх призначення (крупа, мука, спирт, цукор, біодизель тощо);

  • підприємства, що використовують сільськогосподарську сировину для виробництва кінцевої продукції (хлібопекарські, спиртозаводи, виноробні тощо);

  • технологічні особливості процесу переробки і виробництва відповідного виду продукції (наприклад, для зерна: виробництво борошна, хліба, крупи тощо);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]