Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_finance.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Тема 1. Фінансово-господарська діяльність підприємств як основа бюджетування

Підприємство як первинна ланка економіки. Основні напрямки фінансово-господарської діяльності підприємства, а також його діяльність зі збуту продукції. Основні фактори, що впливають на просування товару на ринку: цілі суб’єкта господарювання, маркетингова стратегія ціноутворення, тип продукції, її життєвий цикл, ємність цільового ринку та його концентрація, наявність ресурсної бази та вартість просування продукції на ринок тощо. Основи фінансово-господарської діяльності виробничих підприємств: основні види звичайної діяльності; фінансові ресурси підприємств, їх склад і джерела формування; амортизація основних засобів; основи оподаткування прибутку й реалізації.

Тема 2. Сутність і місце бюджетування в системі методів управління підприємством

Характеристика методів управління підприємством, їх основних видів. Сутність бюджетного методу управління підприємством. Характеристика понять „бюджет підприємства” та „бюджетування на підприємстві”. Порівняння бюджетів підприємства з іншими бюджетами. Визначальні характеристики бюджету підприємства - формалізації (кількісне вираження), централізації. Мета й завдання бюджетів на підприємстві, роль бюджетів у фінансовому управлінні й прийнятті рішень. Характеристика об’єктів бюджетування. Особливості розробки системи бюджетів на підприємстві. Основні принципи бюджетування. Локальні бюджети та консолідований бюджет підприємства. Класифікація процесу бюджетування. Характеристика видів бюджетів за класифікаційними ознаками, висвітлюються їх основні відмінності та здійснюється обґрунтування необхідної кількості бюджетів в діяльності підприємства. Деталізація бюджетних розрахунків за рівнем бюджету. Поточні та прогнозні бюджети підприємства. Класифікація типів бюджетів за ступенем тривалості. Характеризуються горизонти (періоди) бюджетування.

Тема 3. Організація та методичні основи процесу бюджетування на підприємстві

Основні етапи організації впровадження бюджетування на підприємстві. Стратегія розвитку підприємства та відповідність їй завдань бюджетування. Особливості створення організаційної структури управління при впровадженні бюджетування. Основні завдання, функції, склад, структура бюджетного комітету. Оцінка відповідності організаційної структури підприємства вимогам бюджетування та необхідність удосконалення організаційної структури.

Фінансова структура підприємства: визначення та особливості її розробки. Характеристика основних типів центрів фінансової відповідальності: центру доходів, центру витрат, центру прибутку, центру інвестицій та інновацій. Особливості реалізації стратегічних завдань підприємства в системі функціональних бюджетів.

Особливості розробки регламенту бюджетування та нормативних положень бюджетування. Основні аспекти реалізації управлінської облікової політики в сфері бюджетування. Контроль за виконанням бюджетів та формуванням звітності.

Методичні підходи до складання бюджетів. Основні методи розробки бюджетів та їх характеристика. Складання статей бюджетів по кожному центру фінансової відповідальності. Оцінка проектів бюджетів центрів фінансової відповідальності. Особливості прийняття рішень і їх затвердження.