Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
241.66 Кб
Скачать

План

  1. Інновація. Класифікація інновацій по видам.

  2. Електростанції. Види електростанцій.

  3. Характеристика зварювання. Види зварювання.

  4. Скло. Технологічний процес виготовлення скла.

  5. Особливості морського,річного,повітряного,трубопровідного транспорту.

Список використаної літератури

1.Інновація.Класифікація інновацій по видам.

Сьогодні в умовах другого етапу НТР вирішальне значення в забезпеченні конкурентоспроможності фірми відіграють інновації. У термін «інновація» вкладають два поняття. Інновація - це, по-перше, нововведення, тобто новий чи удосконалений продукт, послуга, технологія, впроваджені на ринку, у виробничо-господарської діяльності, споживанні, суспільного життя, по-друге, це процес здійснення змін, впровадження нововведень.

Інновація створюється в результаті досліджень і відкриттів, матеріалізує наукові та практичні рішення. Її основна властивість - новизна, яка оцінюється як за технічними параметрами, застосовності, так і з ринкових позицій по комерційній результативності.

1) Класифікація інновацій

Можна дати наступну класифікацію інновацій.

1. За масштабами поширення інновації можуть бути світовими, національними, галузевими, локальними, пов'язаними з підприємством або його окремим підрозділом.

2. За сферою застосування розрізняють інновації у виробництво, управління, ринок, споживання і пр.

3. За видами інновації бувають науковими, технічними, технологічними, екологічними, економічними. В останньому випадку, наприклад, мова може йти про освоєння нового ринку збуту, джерела ресурсів, методу стимулювання.

4. За характером генерування та впровадження розрізняють швидкі, уповільнені, затухаючі, рівномірні, стрибкоподібні, наростаючі інновації.

5. За ступенем прогресивності інновації можна розділити на що роблять прорив у теорії та практиці (наприклад, мікропроцесор); модифікуючі, поліпшують щось усередині існуючих систем, що забезпечують адаптацію базових нововведень до змінного середовища та їх підтримку; комбіновані.

6. За характером зв'язку з попередніми зразками інновації можуть бути відкривають нові напрямки в людській діяльності (наприклад, літак); замінюють (електровоз і тепловоз замість паровоза); скасовують (папір замість пергаменту); зворотніми (сучасні вітрильні судна, дирижаблі); що імітують, у тому числі ретроспективними, які повертають до вихідних ідей, модулям, конструкцій (зразки моди).

7. По цілям виділяються наступні види інновацій: для відновлення і збереження функцій існуючої системи та її основних властивостей; для тимчасового пристосування системи до кількісних змін середовища; для докорінної перебудови системи та створення її нового варіанту (зі зміною всіх або більшості первинних властивостей) при збереженні колишнього функціонального принципу, що дозволяє пристосувати її до якісних змін середовища, для створення системи нового виду, що передбачає її якісні зміни, але при збереженні колишнього принципу функціонування; для створення системи нового роду шляхом докорінної зміни принципу її функціонування.

8. За результативності інновації поділяються на завершені та незавершені, успішні та неуспішні. Нововведення, наприклад, не вважається завершеним, якщо зупиняється на будь-якої проміжної стадії.

9. За ступенем новизни (новизна - сукупність властивостей, які характеризують радикальність змін об'єкта) інновації можна розглядати як абсолютні (немає аналогів) і відносні. Останні можуть бути частковими (окремі нові елементи) і умовними (нове поєднання колишніх елементів.)

Оскільки нововведеннями, як правило, не можна скористатися без спеціальних знань, важливу роль у справі їх реалізації грають «ноу-хау» - інформація, необхідна для їх практичного застосування (технологічні та конструкторські секрети виробництва, конфіденційні відомості комерційного, управлінського та організаційного характеру). Вона спеціально опускається в описі, бо в більшості випадків не охороняється патентами. Основними ознаками «ноу-хау» вважаються промислова і комерційна цінність і закритість.

Будь-яка інновація (нововведення) має свій життєвий цикл, який складається з трьох основних елементів:

· Періоду від початку розробки до виходу на ринок (при цьому нововведення може застаріти, а саме нововведення ще не розпочатися);

· Періоду від виходу на ринок до зняття з виробництва;

· Періоду старіння від зняття з виробництва до припинення експлуатації у споживачів.

Висновок : повний життєвий цикл нововведення має дві основні стадії - його створення і використання. Остання в свою чергу складається з двох підстадій: виробництва, збуту і післяпродажного обслуговування.

Інновації викликають до життя деякі дуже серйозні проблеми. Вони ведуть до дострокового морального старіння елементів виробничої системи при збереженні їх нормального фізичного стану, вимагають здійснення нововведень в суміжних областях, що порушує стабільність і стале «статус-кво».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]