Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка экспозиции 97_2003.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
4.69 Mб
Скачать

3. Етапи проетування і виконнаня проекта експозиції

Процес проектування експозиції має певну логічну послідовність і

складається зі наступних етапів:

І етап. Орієнтовна основа проектування.

Одержавши завдання на проектування, де вказані тема виставки, параметри і характер простору виставкового павільйону, студенти прослуховують вступну лекцію з показом фотографій, відеоряду з проектів з метод фонду академії. Слід ознайомитись також зі спеціальною літературою з проектування експозицій за темою виставки.

Вивчаючи літературу, необхідно робити замальовки експонатів і аналогів експозиції. Альбом таких замальовок увійде до складу НДРС і пояснювальну

записку до проекту.

ІІ етап. Сценарій виставки.

Студент, що глибоко проробив матеріали за темою експозиції, повинен скласти тематичний план експозиції та перейти до написання сценарію проекту експозиції. Сценарій означає проектні заходи рішення основних проблем експозиції. Виконується планувальна схема виставки з графіком руху відвідувачів.

В кінці етапу проводиться клаузура «образ виставкової експозиції» за темою проекту. Проблема образного вираження змісту експозиції проходить

через все рішення сценарію.

ІІІ етап. Проектний пошук.

Затверджений керівником сценарій виставки стає основою подальшої роботи. Проектний пошук ведеться в двох напрямках: в чорновому макеті вирішується структура всієї експозиції в цілому, її планування й композиційна побудова; простір експозиції насичується виставковими формами, ведеться пошук їх характеру та структури.

Виставка поділяється на певні розділи, визначаються основні експонати й композиційні домінанти, осі та центри композиції. Вирішуються основні співвідношення між компонентами виставкового середовища, обирається засіб формоутворення виставкового обладнання, ведеться пошук стилістики. Вирішується проблема співмасштабності людини запроектованим просторам і формам. На протязі даного етапу провадяться клаузури наступного змісту:

  • «Планувальне рішення експозиції»;

  • «Модульні виставкові форми».

Етап завершується затвердженням чорнового макету виставки.

ІV етап. Уточнення проектного рішення.

На цьому етапі виконується комплекс дій, в процесі яких формується остаточний образ експозиції, уточнюються матеріали, що заплановано застосувати в проекті, світлотехнічне та колірне рішення експозиції. Виконуються перспективи до проекту експозиції. Остаточний варіант проекту

затверджується керівниками до виконання його начисто.

V етап. Графічне оформлення проекту.

Виконання демонстраційного макету.

На останньому етапі відбувається виконання: чистового макету в необхідному масштабі; розгорток експозиції, перспектив начисто в кольорі; конструктивних креслень однієї з виставкових форм, а також пишеться НДРС і пояснювальна записка до проекту.

Графічні засоби подачі проекту і техніка макета узгоджуються з викладачами.

Студентам необхідно також підготуватися до захисту свого проекту.

4. Вимоги до графічного оформлення проекту.

4.1. Склад проекту.

Графічна та макетна частина проекту виконується на 4-х планшетах розміром 80х80 см в наступному складі:

  1. Макет експозиції в масштабі 1:50; 1:25.

  2. Розгортки в масштабі 1:50; 1:25.

  3. Перспектива.

  4. Фрагменти експозиції з показом експонатів в масштабі 1:5; 1:10; 1:20 (макет або креслення).

  5. Конструктивні вузли виставкової форми в масштабі 1:2; 1:5.

  6. НДРС і пояснювальна записка.

Примітка: Склад і об’єм графічної і макетної частин в кожному конкретному

проекті визначається керівниками курсового проектування.

4.2. Матеріали і техніка макетування.

Чистовий макет експозиції виконується з ватману або білого картону. Використовується також кольоровий папір, оргскло, фольга, пап’є-маше і ін.

Макет може бути повністю кольоровим або білим, але з тонованою підлогою експозиції. В макеті показується головним сином експозиція, павільйон виклеювати не рекомендується. Слід показати на макеті початок експозиції і бажаний графік руху відвідувачів, нанести знаки розрізів і позначення розгорток експозиції так, як це робиться на планах. Необхідно вказати масштаб, в якому виконано макет. Рекомендується проставити основні габарити експозиції.

Для перевірки масштабності елементів експозиції студенту рекомендується ввести в макет виконаних з паперу фігурок відвідувачів. Бажано також відмітити точку зору. З якої виконана основна перспектива

проекту.

4.3. Матеріали і техніка графічного виконання проекту.

В процесі проектування експозиції студенти використовують для графіки такі матеріали: ватман, міліметровий папір, для викреслювання плану, розгорток і перспектив, а також лінійки, рейсшини, трикутники (45° і 30°) та інші креслярські інструменти, стає в нагоді туш, олівці, акварель, гуаш.

Студенти повинні обрати такий вид графіки, яка найбільш повно та виразно розкриває особливості проекту. Графічна подача залежить від загального художнього задуму і колористичного ладу проекту експозиції.

На розгортках і кресленнях деталей вказуються всі необхідні розміри в міліметрах, розгортки подаються в кольорі, вони, як і фрагменти, розміщуються на одному планшеті, перспектива - на другому (або на двох). Можливо тонування фона для графічних зображень.

Вибір точки зору для побудови перспективи робиться за узгодженням з керівниками проектування. Перспектива може бути фронтальною та кутовою і виконуватися в кольорі з передачею особливостей виставкових форм і експонатів, виявленням фактур і текстур обраних матеріалів. Техніка виконання: акварель, гуаш або змішана техніка, можливо включення колажу. Конструктивна розробка вітрини може бути виконана на окремому аркуші ватман.

Проект має бути підписаний: «Ескізний проект експозиції виставки (тема)». Далі: «Виконав студент IVкурсу факультету «Дизайн середовища», прізвище, ініціали. Керівники: посади, прізвища, ініціали».

Обраний для основного підпису проекту шрифт, його розмір і колір

повинні відповідати художньому образу і стилістиці проекту експозиції.