Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Ковалевской по семенов..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

8. Сортовий і насіннєвий контроль.

В системі насінництва при вирощуванні, очищенні та сортуванні, зберіганні та реалізації сортового насіння важливим являється державний і внутрішньогосподарський сортовий контроль.

Відповідно закону України “Про насіння” державний контроль здійснюють інспекції (обласні та районні),які створюють єдину службу, очолювану Державною насіннєвою інспекцією України. Основна виконавча ланка в системі Державного насіннєвого контролю – районі насіннєві інспекції. Вони контролюють якість насіння в селянських, фермерських господарствах, науково-дослідних закладах, заготівельних і других організаціях незалежно від відомчої підпорядкованості.

Інспектори здійснюють контроль в процесі вирощування, збирання врожаю, післязбиральної обробки, зберігання, використання насіннєвого матеріалу, вимагають від всіх виробників насіння дотримування державних стандартів на сортові та посівні якості насіння. Здійснюючи насіннєвий контроль, інспекції надають господарствам практичну організаційну допомогу по усуненню неполадок. Вони мають право видавати документи на посівні якості зерна, а також затверджувати акти апробації.

Основними методами державного контролю якості насіння є такі :

  • Польові – апробація і реєстрація сортових посівів;

  • Грунтконтроль

  • Лабораторні аналізи насіннєвого матеріалу.

8.1. Апробація сортових посівів.

Мета апробації сортових посівів – визначити придатність насінницьких посівів для використання їх врожаю на насіння. При цьому оцінюють сортові якості посівів і якість робіт на насінницьких посівах та ділянках гібридизації. Одночасно з оцінкою чистосортності визначають засмічення посіву іншими культурами та бур’янами, насіння яких важко відокремлюється при машинному очищенні насіння, а також карантинними, злісними і отруйними бур'янами, встановлюють ступінь ураження посівів хворобами та шкідниками сільськогосподарських рослин. Перевіряють виконання господарством обов’язкових заходів насінництва – додержання просторової ізоляції, якості, робіт, агротехніки, сортових прополювань, підготовки насінницьких токів та насіннєсховищ, правильність ведення документів на сортові посіви і насіння. Апробації підлягають всі сортові посіви, урожай з яких призначається на насіння.

В дослідних господарствах науково-дослідних закладах і учгоспів ВУЗів і технікумів апробацію проводить комісія в складі агрономів обласного управління сільського господарства, районної насіннєвої інспекції, селекціонера по даній культурі в присутності агронома-насінника господарства. В колективних та інших господарствах цю роботу виконують агрономи господарств, які пройшли спеціальну підготовку.

Методичну підготовку та контроль якості апробації в районі або групі господарств здійснюють найбільш досвідчені спеціалісти. Вони й затверджують акт апробації.

Сортові посіви обстежують в таку фазу розвитку, коли добре видно характерні сортові ознаки. У більшості польових культур це кінець воскової і початок повної стиглості, коли проявляються забарвлення колоса і зерна. Сорти картоплі, багаторічних бобових і злакових трав апробують в фазі цвітіння.

Обстеження посівів проводять відповідно “Інструкції по апробації сортових посівів”. Роботу починають з перевірки документів на насіння, яким засіяна ділянка, що апробуються. Якщо сівба проведена своїм насінням, то повинен бути акт апробації минулого року, в якому вказані сортові якості насіння, репродукція. У випадку сівби купленим насінням подають документ “Свідоцтво на насіння” (для першої і слідуючи репродукцій) або “Атестат на насіння” ( для еліти, супереліти і розсадників первинного насінництва). При відсутності документів апробація не проводиться, і посів виключається із сортових.

Апробатор виїжджає в поле і установлює, чи відповідає посів документам, чи видержана просторова ізоляція, а також визначає ступінь засміченості другими сортами. Якщо посів дуже засмічений, а насіння з цієї ділянки дефіцитне, то організують видове і сортове прополювання.

Техніка роботи по сортовому оцінюванню посіву пшениці така : члени комісії, проходячи поле по найбільшій діагоналі, через рівні проміжки в 100 місцях оглядають по 15-20, а всього не менш 1500 стебел (табл.8). У кожному місці підраховують стебла сорту, що апробується, домішки інших сортів, стебла важковідокремлюваних культур і бур'янів, а також карантинних, отруйних і злісних бур'янів.

Результати аналізу записують у журнал і визначають процент чистосортності і різних домішків.

До важковідокремлюваних культур відносять :

  • в озимій пшениці – ячмінь, жито;

  • в ярій пшениці – ячмінь, гречка;

  • в ячмені – пшениця, овес;

  • в вівсі – ячмінь, жито;

  • в трітікале – пшениця, жито, ячмінь;

Якщо загальна засміченість такими культурами не перевищує 2%, то дають вказівки господарству на ретельне очищення; якщо перевищує 3%, то посіви визначаються непридатними для насіннєвих цілей.

В посівах розсадників розмноження першого року важковідокремлювані культури не допускаються. В посівах розсадників розмноження другого року, супереліти та еліти допускаються домішки культур, які важко відокремлюються, не більш 0.1%.

Таблиця 8

Нормативні вимоги при апробації посівів зернових і зернобобових культур та соняшнику.

Культура

Фаза розвитку

Гранична площа огляду, га.

Пункти огляду, шт.

Стебелин не менше, шт.

Просторова ізоляція (не менше), м.

1

2

3

4

5

6

Пшениця

Воскова стиглість

150

100

1500

-

Ячмінь

Воскова стиглість

450

150

1500

-

Овес

Воскова стиглість

450

150

1500

-

Тритікале

Воскова стиглість

450

100

1500

150

Жито

Молочна стиглість

450

100

500

200

Просо

Проявлення забарвлення квіткових плівок у верхній частині волоті

350

100

1500

-

Рис

Початок повної стиглості

100

100

1500

-

Горох

Дозрівання нижніх бобів у більшості рослин

200

50

250

-

Квасоля

Сочевиця

Нут

Віка яра

Дозрівання нижніх бобів у більшості рослин

100

50

250

-

Віка озима

Дозрівання нижніх бобів у більшості рослин

100

50

250

200

Кукурудза: супереліта і еліта самозапилених ліній

Початок повної стиглості

50

25

250

500

Перша і слідуючи репродукції самозапилених ліній

Початок повної стиглості

50

25

250

300

Супереліта і еліта сортів і популяцій.

Початок повної стиглості

50

25

250

300

Батьківські форми

Початок повної стиглості

50

25

250

300

Ділянки гібридизації

Початок повної стиглості

50

25

250

200

Соняшник: сорти

Повна стиглість

50

50

1000

1000

Ділянки гібридизації

Повна стиглість

50

50

1000

1000

Самозапилені лінії

Повна стиглість

50

50

1000

10000

Гречка

Побуріння не менше половини насіння

100

100

500

200

До важковідокремлюваних бур'янів відносять : софору товстоплідну, гречку татарську, - в пшениці; вівсюг і тріходесму сиву – в вівсі; вівсюг, софору товстоплідну тріходесму сиву – в ячмені; мишій сизий, тисячоголов, гумай, просо крупноплідне, камелину, гірчак возовий, геліотроп опушеноплідний, курине просо, в’юнок польовий, в’язіль барвистий – в просі; софору лисохвосту, головчатку сирійську, гречку татарську – в трітікале.

Якщо загальна засміченість цими бур'янами перевищує 1%, то посіви визначають не придатними для насіннєвих цілей.

Посіви розсадників розмноження, супереліти та еліти вибраковують, якщо засміченість важковідокремлюваними бур'янами вище 0.1%.

Насіння з посівів, засмічених карантинними отруйними та злісними бур'янами, які не відносяться до важковідокремлюваних , не вибраковують, а складують і очищають окремо від насіння, вільного від цих бур'янів.

До отруйних бур'янів відносять тріходесму сиву і геліотроп опушеноплідний.

На підставі результатів сортового оцінення посівів складають акт апробації: на сортові посіви репродукцій (РН) – за формою 193, на посіви розсадників розмноження, супереліти, еліти в господарствах науково-дослідних закладів – за формою 197.

На посіви, визначені при апробації непридатними для насіннєвих цілей, складається акт вибракування за формою 200.