Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з упрпрак.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
702.76 Кб
Скачать

3.3 Організація процесів

Електрика від електростанції передається по високовольтному кабелю до підстанції. Тут відбувається зниження напруги і розподіл на велику кількість низьковольтних трансформаторних підстанцій, що знижують напругу до побутового. Електроенергія виробляється на електростанціях за допомогою генераторів при напрузі 11-20 кВ. Для того, щоб передати електроенергію необхідно змінити напругу. Тому використовуються автотрансформатори. Автотрансформатори існують підвищуючі та понижуючі. Підвищуючі використовуються на електростанції, а понижуючі на підстанції. Приймачі електричної енергії (лампи розжарювання, електродвигуни і т. д.) з міркувань безпеки розраховують на більш низьку напругу (110-380 В). Підвищувальний трансформатор на електростанції підвищує напругу до 110 кВ; 220 кВ; 330 кВ. Понижуючий трансформатор на підстанції зменшує напругу з 330 кВ до 110 кВ. Далі після понижуючого трансформатора (з 330до 110 кВ) електроенергія передається до іншого трансформатора (з 110 до 35 кВ), потім ще один (з 35 до 10 кВ.

330  110 кВ до ВАТ ЕК Чернігівобленерго”;

110  35 кВ на відстань 50 – 60 км;

35  10 кВ між селами.

Для організації всіх процесів важливо виділити головні управлінські функції в масштабах самого підприємства НЕК «Укренерго» та виробничо-технічного відділу ЧнМЕМ, без яких неможливо організувати налагоджену роботу підприємства.

Основні управлінські функції в масштабах самого підприємства:

1)загально-організаційна, н-д: методична та координаційна робота з всіма службами та відділами НЕК “Укренерго” та відособленими структурними одиницями, розподіл доручень між співробітниками, налагодження дисципліни, відповідальності за доручену справу, створення нових підрозділів для виконання певних завдань.

2)матеріально-технічного забезпечення ресурсами адміністративних потреб відділів та служб Компанії, які фінансуються центральним апаратом НЕК ”Укренерго”, а саме: додержання вимог розпорядчих актів Компанії щодо матеріально-технічного забезпечення відділів та служб Компанії, з метою розроблення заходів щодо їх ефективного використання, розробка та підготовка документації для проведення торгів із забезпечення матеріально-технічними ресурсами відділів та служб НЕК “Укренерго”.

3) фінансово-економічна: перспективне та поточне фінансово-економічне планування діяльності НЕК «Укренерго», забезпечення ефективної фінансової діяльності НЕК «Укренерго», направленої на забезпечення фінансовими ресурсами, при умові їх раціонального використання, а також комплексного економічного та фінансового аналізу діяльності НЕК «Укренерго» та її окремих підрозділів, аналіз встановлених відхилень від показників фінансових планів та підготовка пропозицій щодо усунення встановлених відхилень, підготовка та забезпечення розрахунків фінансового плану, а також тарифу на передачу електричної енергії магістральними та міждержавними мережами.

4) матеріально-технічного забезпечення виробництва: внесення пропозицій та організація забезпечення складського господарства необхідними сучасними технічними засобами ведення обліку, своєчасне забезпечення обладнанням та матеріалами для потреб експлуатації, реконструкції та технічного переоснащення електричних мереж електроенергетичних систем, поповнення аварійного запасу, модернізації електротехнічного обладнання та інвестиційних програм.

5) політико-правова - організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних документів підприємства, а також працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків, організація та координація розробки, впровадження та моніторинг заходів.

6) соціальна, н-д: організація виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям у процесі праці.

7) мотиваційна - організація контролю за дотриманням на підприємстві трудового законодавства, постанов, розпоряджень та інших нормативних актів з питань організації праці, оплати праці і управління виробництвом, здійснення аналізу оплати праці персоналу НЕК «Укренерго», забезпечення впровадження передових і безпечних форм та методів організації праці, раціональних режимів праці, стимулів матеріального заохочення, вдосконалення структури управління виробництвом і т. д.

8) обліку і контролю (забезпечує збір, передавання, збереження й оброблення даних обліку).

Основні управлінські функції у виробничо-технічному відділі:

1) здійснення організаційного і технічного керівництва експлуатацією і ремонтом електрообладнання підпорядкованим ЧНМЕМ у відповідності з вимогами Правил технічної експлуатації електричних станцій і мереж, нормативно-технічних документів Мінпаливенерго України.

2) розробка і впровадження заходів по підвищенню надійності обладнання, зменшення витрат енергії, скороченню терміну ремонту обладнання, підготовці обладнання до роботи в зимовий час.

3) організація впровадження нової техніки, передових методів праці в структурних підрозділах ЧНМЕМ.

4) проведення необхідних експериментальних робіт і випробування нового обладнання перед вводом його в експлуатацію на підстанціях і лініях електропередач ЧнМЕМ.

5) організація розгляду технічних проектів та їх погодження в різних інстанціях.

6) координування роботи комісії по розслідуванню аварій відмов в роботі обладнання і технічних порушень.

7) організація планування, обліку виконання та звітності щодо виробничо-технічної діяльності ЧнМЕМ.

8) забезпечення своєчасного перегляду діючих та розробки нових посадових і виробничих інструкцій відділу та ІТП ЧнМЕМ.

9) контроль за своєчасним складанням заявок на інструмент, обладнання, матеріали, захисні засоби та ін.., що необхідні для проведення робіт по ремонту і технічному обслуговуванню мереж і запланованих оргтехзаходів.

10) контроль за правильністю використання матеріальних цінностей у виробничих службах ЧнМЕМ.

11) організація технічного обліку і аналізу роботи обладнання.

12) організація своєчасного складання звітності про результати діяльності відділу.

13) організація технічного навчання в відділі.

14) контроль за виконанням директивних матеріалів виробничими службами ЧнМЕМ.

15) вирішення питань охорони праці в планах технічної підготовки виробництва, впровадження нової техніки, технологічного нормування в оперативно-виробничому плануванні.

16) забезпечення впровадження прогресивних технологій, досягнень науки і техніки, засобів механізації та автоматизації виробництва, вимог економіки, позитивного досвіду з охорони праці.

17)забезпечення дотримання правил пожежної безпеки і охорони праці, трудової і виробничої дисципліни персоналом відділу, застосування заходів щодо припинення порушень дисципліни, правил, інструкцій.

18) організація протиаварійної роботи в частині науково-технічних робіт, впровадження нової техніки та технології робіт для підтримання сучасного рівня розвитку енерговиробництва ЧнМЕМ, а також організація безаварійної експлуатації будівель і споруд по зонах обслуговування.

19) контроль у виробничих службах за виробничою діяльністю, яка входить до компетенції виробничо-технічного відділу.

20) контроль за достовірністю звітних даних в службах по ремонтах, фактичне їх виконання підрядним або господарським способом.

21) організація забезпечення матеріально-технічними і фінансовими ресурсами здійснення ремонтно-технічного обслуговування та модернізації, реконструкції і заміни морально застарілого та фізично зношеного обладнання.

22) методологічна робота з виробничою службою НЕК “Укренерго” з питань виробничо-технічної діяльності.

Таблиця 2 – Результати фінансово-господарської діяльності з передачі електроенергії НЕК «Укренрго»

Од. вим.

9 місяців

Відхилення

%

2007 р.

2008 р.

Передано електроенергії споживачам України

млн.

кВт. Год.

99069,541

100694,396

1624,855

101,6

Вартість послуг за передачу електроенергії (товарна продукція)

млн.

грн

1421,657

1760,061

338,404

123,8

Тариф на передачу електроенергії (згідно постанови НКРЕ)

коп.

кВт. Год

1,435

1,748

0,313

121,8

Всього витрат:

млн.

грн

665,101

888,282

223,181

133,6

В т. ч. витрати на ремонт

млн.

грн

82,490

120,141

37,651

145,6

Капітальні інвестиції

млн.

грн

477,586

544,649

67,063

114,0

Надходження коштів (з ОРЕ) на оплату товарної продукції поточного року(без ПДВ)

млн.

грн

1347,503

1680,515

333,012

124,7

% фінансування товарної продукції поточного року

%

94,78

95,48

0,70

-

Недофінансування товарної продукці поточного року (без ПДВ)

млн.

грн

74,154

79,546

5,392

-

Фінансовий стан НЕК «Укренерго» за 9 місяців 2008 р. забезпечував виконання завдань із здійснення капітальних інвестицій, сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Станом на 01.10.2008 у підприємства відсутня заборгованість із заробітної плати, сплати податків і зборів.

Враховуючи те, що завданням соціально-економічного розвитку НЕК «Укренерго» було зростання середньомісячної заробітної плати протягом 2008 р. не менш як на 25% (пункт 2.4 Галузевої угоди між Міністерством палива та енергетики України і профспілкою працівників енергетики та електротехнічної промисловості України та Незалежною галузевою профспілкою енергетиків України на 2007-2008 роки) середньомісячний дохід за січень – вересень 2008 р. у порівнянні з 2007 р. зріс на 129,9%.

За 9 місяців 2008 року було передано електричної енергії магістральними електричними мережами 100 694 млн.кВт/год., що на 1 294 млн.кВт/год. більше затвердженого НКРЕ обсягу, внаслідок чого товарна продукція Компанії за 9 місяців 2008 року збільшилась на 24 241 тис. гривень.

Витрати на здійснення діяльності з передачі електричної енергії магістральними електричними мережами у січні-вересні 2008 року склали 905 499 тис. грн., що на 25 943 тис. грн. менше запланованого обсягу. Чистий прибуток від товарної продукції склав 693 844 тис. грн., що на 90 560 тис. грн. більше, ніж передбачалось. Відрахування частини прибутку нараховані у сумі 90 252 тис. грн., що на 241 тис. грн. менше, ніж заплановано. Рентабельність склала 94,44%, що на 8,08% більше запланованого показника.