Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з упрпрак.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
702.76 Кб
Скачать

2.5 Соціальний розвиток колективу

В багатьох підприємствах завжди є передбаченим соціальний розвиток колективу. Для цього в Центральній ЕС з 2001 року щорічно проводиться огляд-конкурс на кращий відособлений структурний підрозділ – кращі МЕМ, який включає наступні конкурси:

- зі стану охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки ;

- з професійної майстерності підстанційних бригад і майстрів підстанцій, лінійних бригад служб повітряних ліній та оперативного персоналу оперативно-диспетчерських служб.

При цьому також передбачені всі види соціальних послуг (відпустки, заохочення, захист при звільненні і т.д.).

В НЕК «Укренерго» створені і спеціальні навчальні центри для персоналу. Навчальна частина системи підготовки персоналу Компанії складається з сектору навчання та підвищення кваліфікації служби підготовки і навчання персоналу, навчально-тренувального центру Дніпровської ЕС, навчально-випробувального центру відособленої структурної одиниці “Вінницяелектротехнологія” і навчально-тренувального центру Кримської ЕС.

2.6 Охорона навколишнього середовища

ЧнМЕМ виступають не виробником енергії, а енергопостачальником, тому особливо на забруднення навколишнього середовища не впливають. Але для виконання вимог «Правил технічної експлуатації електричних станцій і мереж» ЧнМЕМ повинні знати всю необхідну інформацію про наявні промислові підприємства, які є джерелами викидів забруднюючих речовин в атмосферу, що може призвести до забруднення ізоляції та зниження технічних характеристик ізоляторів. Це стосується тих підприємств по районах і містах,в зонах яких знаходяться підпорядковані ЧнМЕМ електроустановки.

  1. Функціональна підсистема

3.1 Маркетинг

Роздрібний ринок електроенергії характеризується значною неоднорідністю споживачів, які з точки зору НЕК «Укренерго» відрізняються за категорією безперебійності живлення (Ι ― ΙΙΙ категорії), за класом напруги U (U > 35кВ ― перший клас, U <35кВ ― другий клас). За таких умов стратегія масового маркетингу виявляється низько ефективною, оскільки не дозволяє враховувати особливості окремих споживачів при розробці та впровадженні маркетингових рішень, а відтак, проводити диференційовану маркетингову цінову політику.

На сьогодні сегментація ринку електроенергії здійснена суто формально. По-перше, ринок електроенергії розділено за географічною ознакою відповідно до існуючого адміністративного поділу території України на регіональні (обласні) ринки. Отже, існує 25 обласних ринків та ринки міст Києва та Севастополя. ЧнМЕМ обслуговують Чернігівський обласний ринок електроенергії. По-друге, споживачів розділено на 9 груп за галузевою ознакою відповідно до методики Державного комітету статистики України:

1) Промислові та прирівняні до них споживачі з приєднаною потужністю вище 750 кВА.

2) Промислові та прирівняні до них споживачі з приєднаною потужністю до 750 кВА.

3) Електрифікований залізничний транспорт.

4) Електрифікований міський транспорт.

5) Непромислові споживачі.

6) Сільськогосподарські споживачі-виробники.

7) Населення.

8) Населені пункти.

9) Власні виробничі потреби енергооб'єднань.

Рисунок 4 - Сегментація ринку споживачів електроенергії за галузевою ознакою

Роздрібні ціни на електроенергію розраховуються на основі фактичних витрат на купівлю, передачу та збут енергії споживачам. Постановою НКРЕ України від 23.06.2011 № 1090 внесено зміни до постанови НКРЕ від 09.12.2010 № 1648 "Про затвердження тарифу ДП "НЕК "Укренерго" на 2011 рік". Зазначеною постановою затверджено середньорічний тариф на передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами на рівні 2,153 коп./кВт-год., у ІІІ, ІV кварталах відповідно 2,2295 коп./кВт-год. та 2,063 коп./кВт-год. Затверджена Інвестиційна програма НЕК "Укренерго" на 2011 рік у сумі 1 485 645 тис. грн. (без урахування ПДВ) та джерела її фінансування.

Для НЕК «Укренерго» важливими є не тільки споживачі, але і постачальники та інші компанії, з якими вона співпрацює.

Рисунок 5 – Схема взаємодії НЕК «Укренерго» з іншими компаніями