Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodichkaEA-kursova_rob.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

2. Структура курсової роботи та вимоги до її виконання

Виходячи з вимог програми методики викладання даного навчального курсу, курсова робота повинна мати творчий характер та певну наукову цінність, а також конкретне значення для розвитку наукових проблем.

Виконання курсової роботи свідчить про рівень набутих знань студентом при вивченні дисципліни і підводить підсумки у вивченні курсу „Організація і методика економічного аналізу”.

У курсовій роботі студент самостійно повинен всебічно і глибоко розкрити зміст питань, показати вміння користуватись літературними джерелами.

Джерелами матеріалу для курсової роботи може бути навчальна література, монографії, офіційні державні документи (закони, інструкції, накази, постанови, П(С)БО тощо). При розгляді питань слід обов’язково їх аналізувати та проводити власні узагальнення.

Тему курсової роботи з економічного аналізу студент вибирає самостійно з пропонованої тематики. Крім того, студенту надається право визначити тему своєї роботи поза пропонованого переліку. В такому разі вона має бути погоджена з науковим керівником, яким є викладач, що читає лекції з курсу.

Вихідні дані для виконання курсової роботи видаються кожному студенту індивідуально викладачем.

Курсова робота складається зі вступу, двох взаємозв’язаних розділів, висновку та списку використаної літератури, а також додатків.

Курсову роботу оформляють за схемою: титульний лист, зміст, текст, бібліографія, додатки. В додатку А наведено приклад оформлення титульного листа курсової роботи.

Перед виконанням курсової роботи студент повинен скласти план, на основі якого визначається структура, зміст і логічний взаємозв’язок частин роботи. Структура плану повинна відповідати встановленим вимогам щодо написання курсових робіт. В додатку Б наведено приклад плану до курсової роботи.

У вступі студент мусить визначити актуальність роботи, сутність і значення економічного аналізу. Також розкривається мета написання курсової роботи, дається коротка характеристика об’єкта дослідження та економічної інформації, використовуваної під час виконання роботи. Крім того, вступ має містити визначення предмета й об’єкта дослідження, мету проведення аналізу та завдання, які ставить перед собою студент.

У першому розділі розглядаються теоретичні положення, які характеризують об’єкт дослідження та організацію і методику його аналізу. Наступний розділ присвячуються проведенню економічного дослідження з теми курсової роботи за даними економічної інформації, наведеними в додатках. Окремим питанням необхідно висвітлити модель аналізу впливу факторів на величину досліджуваних економічних показників (факторний аналіз).

Кожне питання слід починати з нової сторінки, а перед текстом подавати його назву. Розділи й окремі питання роботи необхідно чітко визначити, матеріал викладати послідовно, конкретно та чітко. Текст роботи треба писати грамотно як стилістично, так і з дотриманням норм орфографії та пунктуації. Скорочення слів та назв повинні відповідати загальноприйнятим правилам.

У тексті обов’язковим є посилання на джерела, наведені в переліку літератури. Посилання на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним квадратичними дужками (напр. [4] або [4, ст. 308]).

На основі матеріалів проведеного в курсовій роботі дослідження студент формулює висновок, в якому відображає основні результати роботи, дає оцінку результатів аналізу. У висновках формулюються результати аналізу та пропозиції з питань теми щодо роботи покращення роботи підприємства, використання виявлених резервів.

Бібліографія — це перелік літератури, використаної студентом під час підготовки роботи. Бібліографія повинна охоплювати всю літературу з обов’язковою повною назвою джерела та автора. Використовувати цитати з літературних джерел без посилань на них забороняється.

У додатках повинен бути вміщений опрацьований студентом матеріал, що допомагає повно розкрити головну ідею курсової роботи. Додатки вміщують вкінці роботи. Вони не входять в загальний обсяг роботи. Кожний додаток починається з нової сторінки, повинен мати заголовок і позначається послідовно великими літерами справа вгорі. Наприклад, „Додаток А”, „Додаток Б”, за винятком літер Г, Є, З, І, Й, О, Ч, Ь.

Таблиці й схеми повинні бути змістовними і супроводжуватись висновками.

У тексті курсової роботи таблиці наводять після посилання на них. Таблиці послідовно нумеруються арабськими цифрами в правому верхньому куті над відповідним заголовком. Кожна таблиця повинна мати назву, заголовок, вимірники.

Ілюстративний матеріал (схеми, таблиці, рисунки, діаграми, тощо) повинні пов’язуватися з текстом, підтверджувати головну ідею питання, що розкривається.

Розрахунки треба пояснювати й характеризувати методику, що використовується.

Наведені в роботі формули повинні бути пронумеровані і розшифровані за всіма символами. Значення кожного символу у формулі треба подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова „де” без двокрапки. Номери формул пишуть біля правого берега аркуша в круглих дужках.

Усі сторінки курсової роботи нумерують (крім першої) у правому верхньому кутку арабськими цифрами. Нумерація сторінок наскрізна. Номер на титульній сторінці та змісті не проставляється, але вони включаються в загальну нумерацію. У кінці роботи студент обов’язково ставить свій підпис.

Помилки в тексті можна виправляти охайним підчищенням або акуратно за допомогою коректора (не більше 2-ох на одній сторінці).

Курсова робота оформляється рукописним (чітким розбірливим почерком чорнилом темного кольору) чи друкованим способом на одному звороті сторінки паперу А4 (297х210 мм). При друкуванні тексту на комп’ютері необхідно використовувати шрифт Times New Roman розміру 14 з 1,5 міжрядковим інтервалом, залишати поля таких розмірів: ліве — 25 мм, праве — 10 мм, верхнє і нижнє — по 20 мм.

Обсяг курсової роботи визначається потребами повного відображення проведеного студентом дослідження. Рекомендований обсяг курсової роботи становить не менше 35-40 сторінок.

Курсова робота перевіряється викладачем, рецензується і оцінюється за результатами захисту.

Курсову роботу виконують згідно з календарним графіком. Під час виконання курсової роботи студент звертається до керівника з питань, що виникли у процесі виконання роботи. Завершену курсову роботу подають належним чином оформленою керівникові для перевірки.

До захисту допускаються роботи, виконані студентами згідно з вимогами цих методичних вказівок. Якщо робота не відповідає поставленим вимогам, то вона має бути перероблена згідно із зауваженнями керівника і подана для перевірки вдруге.

При захисті студент повинен розкрити сутність роботи, обґрунтувати виконані розрахунки, проаналізувати отримані результати, зробити висновки й відповісти на запитання керівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]