Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

4. Наведення повторюваних елементів

Стандарт вимагає, щоб відомості, загальні для всіх томів багатотомного видання чи випусків серії були однаковими в усіх томах чи випусках серії, а також не було розбіжностей між одними й тими самими відомостями, що розміщують у різних місцях (на лицьовій строінці титульного аркуша, звороті титульного аркуша, останній сторінці) одного видання.

Винятком є форма наведення імені автра чи укладача на титульному аркуші та надвипускних даних на останній сторінці, а саме: на титульному аркуші ім’я чи ім’я по батькові передують прізвищу і форма імені по батькові може бути у вигляді ініціалів (ініціала), тоді як у надвипускних даних ім’я та по батькові наводять у повній формі тка розміщують після прізвища. Наприклад:

На титульному аркуші

М.І. Коваленко

На останній сторінці

Коваленко Михайло Іванович

Стандарт не застерігає можливість скорочення на корінці палітурки чи обкладинки повного імені автора і довгої назви, однак за давньою видавничою традицією це роблять. Тим більше, що мета відомостей на корінці – лише розпізнавати видання за корінцем на книжковій полиці, а не інформація для бібліографічного опису.

У стандарті не застерігається також можливість скорочення на палітурці, обкладинці, суперобкладинці дуже довгих назв творів ХVІІ – ХVІІІ ст. Наприклад:

На титульному аркуші

Даніель Дефо

Життя та дивні пригоди морехода Робінзона Крузо

На корінці обкладинки (палітурці)

Даніель Дефо

Робінзон Крузо

Реждакторська перевірка вихідних відомостей

Потрібно перевірити в авторському оригіналі:

-чи відповідають вихідні відомості видання нормам стандарту: чи є всі обов’язкові відомості, чи правпильно вони розміщені у виданні;

-чи однакові повторювані в різних місцях видання одні й ті самі елементи вихідних відомостей;

-чи не допущені помилки художником під час виготовлення оригіналу для обкладинки ; чи не помилився оператор комп’ютерного складання під час складання її оригіналу.

Література

  1. Курнацька Г.М. Основи видавничої справи: Курс лекцій. – Запоріжжя: ГУ”ЗІДМУ”, 2006. – 136 с.

  2. Тимошик М. Книга для автора, редактора, видавця: Практичний посібник. – 2-ге вид., стереотипне. – К.: Наша культура і наука, 2006. – 560 с. ( Серія “ Бібліотека видавця, редактора, автора).

  3. Плиса Г. Аппарат видання: Вихідні відомості видання. // Вісник книжкової палати України. – 2003.– №1.– С.15-20.

  4. Тимошик М. Книга для автора, редактора, видавця: Практичний посібник. – 2-ге вид., стереотипне. – К.: Наша культура і наука, 2006. – С. 195-198. ( Серія “ Бібліотека видавця, редактора, автора)

  5. Тимошик М. Службова частина видання // Друкарство.– 2001.– №1-3, 5; 2002.– №1, 3, 5; 2003.– №1-6; 2004.– №1; 2004.– №2.

6. ГОСТ 7.4–86. СИБИД. Издания. Выходные сведения. (у 2003 р. мав набути чинності ДСТУ «Інформація та документація. Видання. Вихідні відомості», розроблений Книжковою палатою України.)

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]