Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

11

Лекція №9

Тема. Апарат видання як об’єкт стандартизації

  1. Зовнішня структура видання.

  2. Елементи службової частини видання.

  3. Початкові сторінки у книжкових виданнях.

  4. Наведення повторюваних елементів.

  1. Зовнішня структура видання

    Перед тим, як розпочати вивчення апарату видання, слід пригадати його структуру. Тож спробуємо розглянути основні елементи книги і вимоги до їх оформлення. Традиційно у структурі книги розглядають зовнішню (матеріальну) або внутрішню (змістову) частини.

Зовнішня структура сучасної книги складається з таких елементів:

  • книжковий (паперовий) блок;

  • деталі книжкового блоку: вкладки, наклейки;

  • обкладинка;

  • оправа;

  • суперобкладинка;

  • форзац;

  • корінець;

  • каптал;

  • футляр;

  • закладка.

Книжковий блок – це основний компонент видання. Він складається з аркушів паперу, з’єднаних з одного боку таким чином, щоб їх можна було гортати. Це, по суті, готовий примірник видання, який залишилось тільки вставити в обкладинку чи оправу.

Додатковими деталями книжкового блоку виступають вкладка і наклейка. Вкладка – це конструктивний елемент видання, який виготовляється або з матеріалу іншої якості, ніж сторінки блоку, або іншим способом друку, або надрукований з використанням іншої кількості кольорів. Цей елемент вкладається між зошитами книжкового блоку і скріплюється разом з ними. Наклейка, на відміну від вкладки, не є самостійним аркушем у книзі, вона лише заповнює якусь спеціально звільнену від тексту сторінку.

Книжковий блок “одягають” в обкладинку або оправу.

Обкладинка, як правило, виготовляється з паперу, що відрізняється від того, на якому друкується саме видання. Обкладинка виконує ряд функцій:

  • скріплення книжкових сторінок;

  • художньо-естетичну функцію;

  • захисну;

  • інформаційну;

  • рекламну.

Ці ж функції покладені і на оправу – тверде захисне покриття книги, з’єднане з книжковим блоком за допомогою двох форзаців.

Подекуди, здебільшого з інформаційно-рекламною метою, видавець випускає гарно оправлену книгу ще й з суперобкладинкою. Це яскрава в художньому плані своєрідна обгортка, яка накладається на оправу і тримається за допомогою клапанів. Певною мірою це додатковий, “підсилюючий” елемент, який має виділити дане видання з-поміж інших. Крім рекламної, художньо-естетичної та інформаційної функцій, суперобкладинка покликана також захистити оправу, надовго зберегти її первинний яскравий вигляд.

Для особливо цінних витворів друку виготовляють додаткову захисну конструкцію у вигляді твердої коробки з отвором на корінці або й зовсім закритої. Таку конструкцію називають футляром.

Важливими елементами видання є також форзаци. Їх у виданні два, і вони наявні лише в книжках, які випускають в оправах. Це подвійні аркуші паперу, які з’єднують внутрішню частину оправи з першою (останньою) сторінкою книги. Основною функцією форзаців є скріплення книжкового блоку з оправою. Додатковими функціями є естетична та інформаційна.

До елементів матеріальної конструкції видання належить і корінець – центральна частина оправи або обкладинки, яка обрамлює скріплені аркуші чи зошити книжкового блоку. Виконує інформаційну й художню функції.

Каптал – бавовняна або шовкова стрічка з потовщеним краєм, якою скріплюють книжкові аркуші; наклеюють вгорі і внизу на книжковий блок між його обрізом і спинкою оправи. Функції капталу – зміцнити кріплення книжкового блоку; прикрасити видання.

Пізнавальну і рекламну функції інколи виконує закладка. Розрізняють два види закладок: у першому випадку – це вузька кольорова тканинна стрічка, яка на один-два сантиметри довша від нижнього обрізу книжкового блоку та прикріплена верхнім кінцем до капталу або корінця книжкового блоку; у другому випадку – це спеціально виготовлений вузький аркуш паперу підвищеної маси, вкладений між сторінками книги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]