Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать
  1. Елементи службової частини видання

Службова частина видання – це регламентований певними нормами, стандартами тієї чи іншої країни мінімум уніфікованих інформаційних даних видавничого (а не авторського) походження, який вміщується , здебільшого, на початкових і прикінцевих сторінках видання з метою його ідентифікації користувачами як всередині країни, так і за кордоном, а також для бібліографічного опрацювання та статистичного обліку.

Отже, йдеться про так звані вихідні відомості. При цьому слід розмежовувати такі поняття, як вихідні відомості, вихідні дані та випускні дані.

Вихідні відомості охоплюють усю інформацію, розміщену на титульній (з обох боків) і завершальній сторінці.

Вихідні дані розміщуються внизу титульної сторінки і включають: місце видання (назва міста), назву видавництва, рік видання.

Випускні дані подають на завершальній сторінці; вони включають: формат, номер замовлення, дату підписання до друку, вид паперу, адресу видавництва й друкарні.

Елементами вихідних відомостей, згідно з текстом стандарту, є:

-відомості про авторів;

-назва видання;

-надзаголовкові, підзаголовкові, вихідні дані;

класифікаційні індекси;

макет анотованої каталожної картки;

-анотація;

міжнародні стандартні номери;

-знак охорони авторського права;

-випускні дані;

-штрихова позначка Міжнародної асоціації товарної нумерації.

  1. Початкові сторінки у книжкових виданнях

Початкових сторінок, на яких вміщується текстовий матеріал службової частини видання, може бути дві, чотири або шість. Це залежить від виду і складності видання. До них належать:

-титул;

-розгорнутий титул;

-подвійний титул;

-контртитул;

-зворот титулу;

авантитул.

Перша сторінка книжкового блоку називається титулом, тоді як зворотна його частина зворотом титулу. У разі підготовкивидавництвом багатотомних, серійних, подарункових, поліпшених видань тощо на двох суміжних сторінках з’являється розгорнутий титул, а то й подвійний розгорнутий титул (на чотирьох сторінках). У такому разі перша сторінка отримає назву авантитулу, а четверта або шоста – звороту титулу.

Подвійний титульний аркуш складається з чотирьох сторінок: авантитулу, котртитулу, лицьової сторінки титульного аркуша чи звороту титульного аркуша чи з авантитулу, розпашного титульного аркуша та звороту титульного аркуша.

Розгорнутий титульний аркуш – оккремі вихідні відомості розміщують на другій (контритул) і третій (лицьова сторінка титульного аркуша) сторінках видання, тобто кожна сторінка будується самостійно.

Розпашний титульний аркуш – текст чи зображення (що композиційно становлять одне ціле) починаються на лівій сторінці розвороту, а завершуються на правій – вони “розпахнуті” на обидві сторінки.

На подвійному титульному аркуші замість контритулу може бути надрукований фронтиспис – сторінка із зображенням (портретом автора чи узагальнювальним рисункоам до всієї книги).

Наведемо приклади розгорнутого і розпашного титульних аркушів.

К онтртитул + Титульний аркуш = Розгорнутий титул

Контртитул + Титульний аркуш = Розпашний титул

Авантитул Контртитул Титульний аркуш

Вихідні відомості на контртитулі

  1. Відомості, загальні для увсіх томів багатотомного видання.

  2. Відомості, загальні для всього серійного видання, зокрема назву та рік заснування серії, а також відомості про осіб, які брали участь у створенні всієї серії (редактора, укладача, художника).

  3. Відтворений титульний аркуш оригінального видання – у перекладних виданнях, які вперше друкуються в перекладі.

Вихідні відомості на розгорнутому титульному аркуші

Вихідні відомості на лицьовій сторінці титульного аркуша.

На лицьовій сторінці: надзаголовкові дані, вихідні дані.

!!! Надзаголовкові дані (зокрема, відомості про серію у серійних виданнях) допускається переносити на контртитул чи авантитул; на конртитул переносять також відомості про склад редакційної колегії (переважно у багатотомних виданнях)

Вихідні відомості на авантитулі

Авантитул мимоволі створюється у випадках, коли у виданні є розгорнутий чи розпашний титульний аркуш, чи коли у виданні є фронтиспис.

На авантитулі зазвичай розміщують видавничу марку, епіграф, посвяту, надзаголовкові дані, іноді повтрюють вихідні дані чи тільки назву видавництва.

Вихідні відомості на розпашному титульному аркуші

Розпашний титульний аркуш є необхідним у випадках, коли лицьова сторінка титульного аркуша містить багатослівні вихідні відомості, які важко гармонічно розмістити на одній сторінці.

Під час перенесення тексту вихідних відомостей зі сторінки на сторінку небажане розбивання слів переносами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]