Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13 .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

4. Правила визначення авторського знака.

З метою полегшення і прискорення розміщення книг ыткоза алфавітом книгам присвоюються особливі короткі позначення— авторські знаки, що визначаються за авторськими таблицями. Авторський знак знаходять за першим словом опису.

Авторський знак входить до складу шифру книги.

Авторські таблиці складаються з початкових складів (чи сполучень початкових букв) прізвищ авторів, що найбільш часто зустрічаються. При цьому всі склади розташовані вертикально, за алфавітом і пронумеровані двозначними числами від 11 до 99. З метою економії місця в таблицях кожна суміжна пара букв (А і Б, В і Г і т.д.) розташована на одній сторінці і той самий стовпець цифр стосується складів, що розташовані як праворуч, так і ліворуч від нього.Наприклад:

А

Аа

Аб

Абе

Аби

11

12

13

14

15

Б

Ба

Бав

Баг

Бад і т.д.

1. Визначення авторського знака. Авторський знак складається з першої букви прізвища автора (чи першої букви першого слова заголовка книги, якщо не зазначений автор) і числа, що відповідає початковим буквам цього чи прізвища чи заголовка. Так, наприклад, для прізвища Валуєв авторським знаком буде В15, оскільки початковий склад його — Вал — відповідає цифрі 15; подібним же чином авторським знаком для прізвища Вальцев буде В16 (початковий склад Валь) і т. д..

  1. Написання авторського знака. В авторському знаці буква нічим не відділяється від числа. Виняток становлять тільки З, Ч, О, І, які нагадують цифри три, чотири, нуль, один. Між цими буквами і числом ставиться рисочка (знак перенесення, дефіс, але НЕ тире) для того, щоб не сплутати авторський знак ізх чотиризначним числом. Наприклад: О-77, З-23, а НЕ О77, З23.

  2. Букви Й, Ъ, Ы, Ь. У таблицях немає букви Й (й), оскільки при розставленні вона приєднується до букви И (и). Наприклад: Йориш – за складом (рос. мов.) Ио – И 75, Кайгородов – за складом Каи – К15.

  3. Склади, відсутнв в таблицях. Якщо в таблицях немає складу, що збігається з початком прізвища або заголовка, то авторський знак дають за попереднім складом. Наприклад: прізвище Лешковський. У таблиці немає складу Леш, а є близькі до нього склади Леф і Лещ. Ймовірно, що склад Леш у суворій відповідності з алфавтом має бути поміщений між двома складами. При цьому прізвищу Лешковський присвоюється авторський знак Л53 (за складом Леф).

Грубою помилкою було б присвоєння прізвищу Лешковський авторського знака Л33 за складом Ле, оскільки це порушило б алфавітний порядок.

5. Подвійні прізвища. При подвійних (складених) прізвищах авторський знак дається за першою його частиною. Наприклад:

Н73 Новиков-Прибій А.

С16 Салтиков-Щедрін М..

7. Співавтори. Якщо книга написана двома чи трьома авторами, то авторський знак дається за прізвищем першого за порядком автора. Наприклад:

Опанасенко П. О., Шапошников І. Н. Підручник з української мови

О94

Книги, написані чотирма і більше авторами, одержують авторський знак за першим словом заголовка. Наприклад:

Коропів Г. К., Співаковський Н. Д.,

Урсуленко П. К., Новиков А. А.

Агротехніка плодових і ягідних культур

А26

8. Різна транскрипція. У книгах, перекладених з іноземних мов, нерідко зустрічається різна транскрипція (передавання українськими буквами) прізвищ деяких іноземних авторів (наприклад, Гашек і Хашек), у зв'язку з чим у того самого автора можуть виявитися різні авторські знаки. У цих випадках книги одного й того самого автора слід згрупувати на полиці в одному місці шляхом застосування єдиного авторського знака, що відповідає найбільш прийнятій транскрипції його прізвища, про яку можуть бути наведені відомості в енциклопедіях, і бібліографічних покажчиках, в підручниках тощо. Так, перевіривши за авторитетною енциклопедією, бачимо, що авторським знаком для творів Гашека має бути

знак Г21, а не Х29.

9. Псевдоніми. Якщо псевдонім автора єзвичайним ім'ям і прізвищем чи подібний до них, то авторський знак дають за прізвищем. Наприклад:

Б38 Бєдний Д. (Дем'ян Бєдний)

Т26 Твен М. (Марк Твен)

Псевдонімам, не схожим на звичайні ім'я і прізвище, авторський знак дають за першим словом. Наприклад: Д99 Дядько Михей

С77 Старий робітник

Щодо авторів, які друкували свої твори в одних випадках під псевдонімом, а в інших —під справжнім прізвищем, авторський знак установлюється єдиний —за псевдонімом чи прізвищем, залежно від того, як е прийнято в даний час.

10. Книги, автори яких видавництвом не зазначені й бібліотекарем установлені бути не можуть, одержують авторський знак за першим словом заголовка. Наприклад:

68 512 Будь відмінним стрільцем-снайпером

Б90

78.36 Охорона книг у сільській бібліотеці

О-92

Якщо заголовком подібної книги є ім'я, по батькові і прізвище тієї чи іншої особи, то авторський знак як виняток дається не за першим словом заголовка, тобто за ім’ям, а за прізвищем цієї особи. Наприклад:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]