Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история культуры.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
559.2 Кб
Скачать

62. Молодіжна та професійна субкультури.

Субкультура - частина загальної культури, система цінностей, традицій, звичаїв, притаманних великий соціальної групи.

Кажуть про молодіжну субкультуру, субкультурі літніх людей, субкультурі національних меншин, професійної субкультури, кримінальні субкультури. Субкультура відрізняється від домінуючої культури мовою, поглядами на життя, манерами поведінки, зачіскою, одягом, звичаями. Відмінності можуть бути дуже сильними, але субкультура не протистоїть домінуючій культурі. Діти аристократів або представників середнього класу сильно відрізняються поведінкою від дітей з нижчого класу. Вони читають різні книжки, ходять у різні школи, орієнтуються на різні ідеали. У кожного покоління і кожної соціальної групи свій культурний світ.

Молодіжна субкультура. У сучасної молоді відпочинку і дозвілля - провідна форма життєдіяльності, вона витиснула працю як найважливішу потреба. Від задоволеності дозвіллям тепер залежить задоволеність життям в цілому. У молодіжній субкультурі відсутня вибірковість в культурному поведінці, переважають стереотипи і груповий конформізм (угодовство). Молодіжна субкультура має свою мову, особливу моду, мистецтво і стиль поведінки. Дедалі більше вона стає неформальній культурою, носіями якої виступають неформальні підліткові групи.

В кінці 1989 р. Н.В. Кофирін обстежив неформальні молодіжні групи, звані "двірськи тусовкм". Вони утворені за місцем проживання: 70% їх учасників склали юнаки, 30% - дівчата.

"Піти у неформали" спонукали молодих людей внутрішня самотність, потреба в друзях, конфлікти в школі і вдома, недовіра до дорослих, протест проти брехні.

Молодіжна субкультура в чому носить сурогатний характер - вона сповнена штучними замінниками реальних цінностей: подовжене учнівство як псевдосамостоятельность, наслідування відносин дорослих з системою панування і сильних особистостей, примарна участь в пригодах екранних ілітературних героїв замість реалізації власних прагнень, нарешті, втеча чи неприйняття соціальної дійсності замість її перебудови і вдосконалення.

Молодь - це величезна частина людей нашого суспільства. Вона не тільки відрізняється і від дорослих, і від дітей, а ще й всіляко підкреслює це. Для неї дуже важливо бути оригінальною, непростою, такою, щоб на неї звертали увагу. Вона створює свої особливі стилі життя, одяг, організації, журнали, музику.

Крім того, вона ще неоднорідна і всередині себе. Багато молоді люди перебувають в угрупованнях, які іноді беруть величезні масштаби. Одні з них стають відомі і популярні в усьому світі, інші - тільки в якійсь окремій країні, місті. Зараз такі угруповання прийнято називати модним і красивим словом «субкультура».

Під "професійної субкультурою" розуміється комплекс традицій: звичаєвого права, стереотипів поведінки, особливостей способу життя, форм повсякденного дискурсу, символіки та атрибутів, - склався в даній професійному середовищі.

Зауважимо, що саме існування такого роду субкультур довгий час не уявлялося очевидним, оскільки професіонали сприймалися як носії домінуючою культурної моделі, а то і її персоніфіковане втілення. Термін "субкультура" виник спочатку для позначення відхиляються від цієї моделімаргінальних, периферійних форм, сприймалися як низова пласт культури, підстильний її домінуючу модель і придушений нею. Проте, в міру усвідомлення мультикультурної сутності сучасного суспільства, концепція "субкультур" все в більшій мірі використовується як засіб опису розмаїття, а не відхилень.