Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКА ВИРОБН - 3 к13_____У.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

1. Загальні положення про проходження студентами практики.

Методичні рекомендації по проходженню практики студентами розроблені на основі "Положення про організацію учбового процесу у вищих учбових закладах", затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 2 червня 1993 р. № 161, "Положення про проведення практики студентів вищих учбових закладів України", затвердженого наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 р. № 93 і відповідних документів і методичних рекомендацій Одеського Національного політехнічного університету.

Практика студентів є невід'ємною складовою частиною підготовки фахівців і магістрів у вищих учбових закладах і проводиться в організаціях різних галузей господарства, форм власності, розмірів, де є відповідна база. Студенти можуть з дозволу кафедри вибирати самостійно місце проходження практики.

Відповідності з учбовим планом бакалаври напряму 0.050201 "Менеджмент" проходять виробничу практику, фахівці - переддипломну практику; магістри - науково-дослідну nрактику по темі магістерської кваліфікаційної роботи. Тривалість і терміни практики визначаються учбовим планом. З базами практики завчасно полягають договори на проведення практик формою, діючої в Одеському Національному політехнічному університеті.

Під час проходження практики студенти ведуть щоденники. В кінці практики оформляються письмові звіти.

2. Мета і задачі практики

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами менеджменту, знаряддями праці в області їх майбутньої професії; формування на базі одержаних знань, Професійних умінь і навиків здібності до ухвалення самостійних рішень в реальних ринкових і виробничих умовах; формування потреби в систематичному оновленні своїх знань і творчого вживання їх в практичній діяльності.

Проходження практик на рівні фахівця і магістра, написання звітів і їх захист проводяться перед виконанням відповідності дипломного проекту і магістерської роботи. Вони є завершальною ланкою практичної підготовки, фахівців і магістрів. Під час практики заглиблюються і закріплюються теоретичні знання.

3. Організація і керівництво практикою

Рішення всіх питань по організації, проведенню і звітності виробничої практики протягом всього учбового року виконується згідно плану робіт, складеним інститутом, кафедрою, в учбовому відділі ОНПУ. Обов'язковим заходом щодо планування виробничої практики студентів є видання наказу по університету і розпорядження по інституту, в яких відображаються всі організаційні питання проведення її в даному році.

Базою практики може бути:

- Підприємство (установа, організація) - замовник на фахівця по трибічних договорів;

- Підприємство (установа, організація), який відповідає вимогам проходження практики і забезпечує умови для підготовки фахівців, з якими централізований університет укладає двосторонні договори про проходження практики. Двосторонній договір про проходження практики студентів може бути оформлений за ініціативою підприємств (установ, організацій).

Підприємства (установи, організації) - бази практики повинні задовольняти наступним вимогам:

- Забезпечувати можливість послідовного проведення виробничої і переддипломної практики при дотриманні взаємозв'язку їх робочих програм;

- Надавати для вивчення і економічного аналізу всі види статистичної і бухгалтерської звітності і документації, необхідної для виконання задач практики і написання звіту. Підприємства, відносять свої звітності до категорії конфіденційної інформації, що є комерційною таємницею, не можуть бути використані як бази практики;

- Закріплювати за студентами-практикантами робоче місце і керівника практики від підприємства (установи, організації).

Офіційною підставою для проведення практики студентів є договір, що укладається між вузом і підприємством.

Договір про проведення практики полягає по встановленій формі, де обмовляється терміни і вид практики, відповідальність за техніку безпеки і запобігання нещасних випадків, інші заходи, що забезпечують якісне проведення практики студентів.

Перед початком практики на кафедрі проводиться інструктивна бесіда з участю студентів і викладачів-керівників практики і дипломного проектування, де студенти проходять інструктаж про мету, зміст, порядок проходження практики з роз'ясненням її програми, одержують завдання по дипломному проектуванню, заповнюють щоденники.

Практика проводиться відповідно до робочої програми практики. В робочу програму входить календарний графік, який повинен передбачати:

- Оформлення і отримання пропусків на підприємстві;

- Проведення учбових занять і екскурсій;

- Виконання самостійних занять на конкретному робітнику місці;

- Оформлення звітів по практиці і інше.

Студент під час практики повинен дотримувати правила внутрішнього розпорядку. Керівник практики від кафедри повинен спільно з керівником від підприємства забезпечити присутність студентів на підприємстві відповідно до графіка.

У ході проходження практики з боку кафедри в особі керівника практики і відповідального за організацію практики на кафедрі, завідувачем кафедрою здійснюється контроль за проведенням виробничої практики з метою виявлення і усунення недоліків і надання практичної допомоги студентам по виконанню програми практики. До керівництва практикою студентів залучають викладачів кафедри, які перед початком практики проводять відповідні організаційні заходи із студентами, забезпечують студентів задачею, методичними рекомендаціями або іншим, перелік яких встановлює кафедра.

За наявності вакантних місць студентів-практикантів можна зараховувати на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики.

Студенти при проходженні практики зобов'язані:

- До початку практики одержати від керівника практики від кафедри консультації по оформленню всіх необхідних документів;

- Своєчасно прибути на базу практики;

- В повному об'ємі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики і вказівками її керівників;

- Вивчати і строго дотримувати правила охорони праці, Техніки безпеки і виробничої санітарії;

- Відповідати за виконану роботу;

- Своєчасно здати звіт про проходження практики і здати залік по практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]