Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Т.7.З.6.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Режим і планування харчування

Режим харчування у польових умовах залежить від характеру виконуваних навчально-бойових завдань. Гаряча їжа особовому складу, як правило, видається тричі на добу. У разі неможливості забезпечити триразове харчування, їжа готується два рази, а між прийманнями гарячої їжі особовому складу видається додаткове харчування: м’ясні та м’ясо-рослинні консерви, хліб (сухарі), а також продукти, які закуповуються за рахунок грошового фонду військової частини, і продукція підсобного господарства.

Розкладка продуктів складається встановленим порядком, єдина для всіх підрозділів і щоденно доводиться до них у добовій відомості наявності і руху продовольства. В польових умовах не планується і не готуються холодні закуски, соус, третя солодка страва. При наявності кухонь КП –130-11 за рішенням командира частини може плануватися і готуватися на обід компот або чай.

Підготовка продовольчої служби до організації харчування у польових умовах

Особовий склад продовольчої служби повинен мати високу польову виучку, знати будову і правила експлуатації технічних засобів для приготування і транспортування їжі, порядок їх розконсервації, розгортання, згортання техніки служби, а також обладнання продовольчого пункту; вміти готувати високоякісну їжу як із свіжих, так і з консервованих і концентрованих продуктів в різних умовах навчально-бойової діяльності; вміти виконувати заходи щодо захисту продовольства і технічних засобів від зброї масового ураження.

З метою досягнення високої польової виучки особовим складом відпрацьовується встановлені нормативи з укладки продовольства і майна в штатний автомобільний транспорт, розгортання польового пункту на місцевості, застосування індивідуальних засобів захисту та ін. Особлива увага звертається на вміння особового складу правильно експлуатувати кухонні форсунки і проводити технічне обслуговування польових кухонь.

Зберігання встановлених військових запасів продовольства і майна організовується з урахуванням створення і підтримання встановленої забезпеченості кожного підрозділу і максимально швидкого відвантаження запасів в автомобільний транспорт. Необхідна документація, розкладки продуктів, накладні готуються заздалегідь.

Польові технічні засоби для приготування, транспортування і приймання їжі повинні утримуватись виключно у справному стані, укомплектовані належним інвентарем і майном.

Продовольство і майно розміщуються в кузовах автомобілів таким чином, щоб забезпечити автономність роботи кожної кухні, захист від вражаючих факторів зброї масового знищення і швидке розвантаження при розгортанні продовольчого пункту.

Перед виходом у поле розробляється і затверджується план продовольчого забезпечення особового складу в польових умовах. Планом передбачається підготовка і комплектування запасів продовольства, доукомплектування технічними засобами, інвентарем і майном, порядок підвезення продовольства, хліба і води.

Розгортання продовольчого пункту на місцевості

Розгортання продовольчого пункту на місцевості за вказівкою командира батальйону організовує командир взводу забезпечення.

Вибір місцевості для розгортання продовольчого пункту батальйону залежить від конкретної тактико-тилової обстановки і умов місцевості. При цьому враховуються:

захисні властивості місцевості і наявність достатнього маскування;

сприятливі санітарні умови ділянки місцевості;

стан під’їзних шляхів та ін.

Кращі захисні властивості мають лісисті, пересічні ділянки, яри та інші складки місцевості.

Не можна розгортати продовольчі пункти поблизу об’єктів імовірного повітряного нападу ворога (фабричних і заводських споруд, залізничних станцій, населених пунктів та ін.), болотистих ділянках, шляхів підвезення та ін.

Для розміщення елементів продовольчого пункту з причіпними кухнями на місцевості потрібна площадка розміром близько 80х100 м. Кухні розосереджуються на відстані не ближче 30 м одна від одної. Після чого розгортаються намети для кухонь відповідно до вимог експлуатаційної документації. Столи для обробки продуктів встановлюються в спеціальні контейнери на рамах шасі. На відстані не менше 10 м від кухонь розміщуються автомобілі, які їх буксирують. На відстані 15 м від кухонь обладнується місце для чищення картоплі і овочів, а на відстані 50 м – яма для відходів і залишків їжі, на відстані 20-25м – місце для миття казанків, на відстані 75 м обладнують туалет.

В необхідних випадках обладнуються місця для приймання їжі (тимчасові їдальні із підручних матеріалів).

Для укриття особового складу відкриваються щілини і отвори для стрільби.

В окремих випадках для укриття автомобілів і причіпних кухонь можуть обладнуватися інженерні споруди котловинного типу. Вони повинні мати відлогі апарелі для в'їзду і виїзду кухонь. В стінах котловини обладнуються ніші для укладання продуктів і інвентарю. З метою запобігання обсипання землі стіни котловини робляться з невеликим ухилом (10-15о) і укріплюються підручними матеріалами (дошками, жердинами та ін.).

Розміщення батальйонного продовольчого пункту в польових умовах (варіант)

1 – кухня № 1; 2 – автомобіль № 1; 3 – кухня № 2; 4 – автомобіль № 2; 5 – кухня № 3; 6 – автомобіль № 3; 7 – кухня № 4; 8 – автомобіль № 4; 9 – плита ПП-40 в комплекті (місце прийому їжі офіцерами); 10 – місце очистки овочів; 11 – місце (палатка) обробки продуктів; 12 – укриття для особового складу (бліндаж); 13 – льох (потрібок) для продуктів; 14 – палатка для відпочинку кухарів; 15 – яма для відходів; 16 – туалет; 17 – місце прийому їжі солдатами; 18 – місце миття казанків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]