Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Т.7.З.6.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Ііі. Хід заняття

Дії керівника заняття

Дії студентів

І. Вступна частина – 10 хв.

Прийом доповіді КВ про готовність взводу до проведення заняття. Перевірка наявності о/с, зовнішнього вигляду, готовності до заняття.

Встановлюю зв’язок заняття з навчальним матеріалом, що вивчався раніше.

Перевіряю о/с, готовність до заняття. Заповнюю журнал обліку занять навчальної групи. Довожу інформаційне забезпечення.

Оголошую тему заняття, навчально-виховну мету заняття, навчальні питання і час на їх викладання.

Доповідь КВ про готовність взводу до проведення заняття.

Студенти записують до конспектів тему, навчальні питання заняття, інформаційні

джерела.

ІІ. Основна частина – 255 хв.

Вступ – 3 хв.

1. Розгортання БПП на місцевості, обладнання елементів продовольчого пункту. - 130 хв.

Проводжу опитування студентів по контрольних питаннях:

1. Норма № 1 - загальновійськова.

2. Розподіл крупо-овочевої групи за нормою № 1 – загальновійськова.

3. Порядок розгортання БПП.

Нагадую порядок розгортання БПП на місцевості.

Даю завдання на практичне розгортання всіх елементів БПП.

Контролюю правильність розгортання елементів БПП, вказую помилки.

Підведення підсумків вивчення першого навчального питання.

Відповідають на поставлені питання.

Практично обирають місце для розгортання всіх елементів БПП.

2. Розгортання польових кухонь та їх підготовка до роботи. - 120 хв.

Нагадую порядок розгортання польових кухонь та їх підготовку до роботи.

Ставлю завдання на розгортання польових кухонь та їх підготовку до роботи.

Підведення підсумків вивчення другого навчального питання.

Закінчення – 2 хв.

Практично розгортають польові кухні та готують їх до роботи з дотриманням мір безпеки під час їх експлуатації.

ІІІ. Заключна частина – 5хв.

Оцінюю практичні навички студентів з порядку і правилах оформлення облікових документів, оголошую оцінки. Підводжу підсумки заняття.

Запрошую та відповідаю на запитання тих, хто навчається.

Даю завдання на самостійну роботу.

При необхідності ставлять запитання.

Записують завдання на самостійну роботу.

ВСТУПНА ЧАСТИНА

На початку заняття перевірити готовність студентів до проведення заняття.

Оголосити тему і навчальну мету заняття, порядок практичної роботи, підкреслити важливість засвоєння матеріалу в практичної діяльності начальника продовольчої служби.

Під час виконання студентами практичної роботи викладач повинен:

уважно стежити за тим, чим займаються студенти, не допускати відволікання їх від самостійної роботи;

мати уявлення про хід роботи кожного студента над виконанням практичної роботи;

підтримувати належну дисципліну та порядок під час практичної роботи.

ВСТУП

Успішне виконання задач по організації харчування в польових умовах багато в чому залежить від готовності продовольчої служби до роботи в польових умовах, від уміння начальника служби вирішувати складні задачі в будь-якій обстановці з урахуванням особливостей організації харчування.

1-ше навчальне питання. РОЗГОРТАННЯ БПП НА МІСЦЕВОСТІ, ОБЛАДНАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ПРОДОВОЛЬЧОГО ПУНКТУ. - 130 хв.

Харчування особового складу військової частини організовується заступником командира військової частини по тилу через начальника продовольчої служби частини із польових кухонь по групах харчування.

Групами харчування є підрозділи (команди), які мають засоби для приготування їжі у польових умовах (батальйон, дивізіон, окрема рота та ін.)

Підрозділи, які не мають засобів для приготування їжі в польових умовах, наказом заступника командира військової частини по тилу (оскільки наказ по тилу підписують командир військової частини і заступник командира військової частини по тилу) прикріплюються на харчування до підрозділів (команд), які мають свої засоби для приготування і транспортування їжі.

Безпосередню відповідальність за організацію харчування у польових умовах, своєчасне і повне доведення встановлених норм харчування до особового складу несе командир підрозділу. Він вживає усіх заходів для того, щоб гаряча їжа і питна вода були видані особовому складу у встановлений час.

Для приготування гарячої їжі і забезпечення особового складу хлібом, цукром, чаєм і питною водою взвод забезпечення (господарський взвод) при розташуванні на місцевості розгортає продовольчий пункт.

Командир взводу забезпечує роботу батальйонного продовольчого пункту (БПП) і відповідає за облік і зберігання продовольства, якісне приготування гарячої їжі, своєчасну доставку і видачу її підрозділам.

Встановлені запаси продовольства і майна утримуються і перевозяться в автотранспорті взводу забезпечення (господарського взводу). Загальновійськовий набір сухих продуктів зберігається у речових мішках особового складу або у спеціальних інвентарних ящиках бойових машин.

Підвезення продовольства у підрозділи здійснюється, як правило, транспортом військової частини. Приймається продовольство командиром взводу забезпечення за накладною, в якій проставляється кількість прийнятого продовольства. Під час приймання продовольства перевіряється його кількість і якість. Якщо тара (упаковка) пошкоджена, продовольство переважується або перераховується поштучно. Кількість прийнятого продовольства записується у Донесення про наявність і рух військового майна (форма 28), передбачену Тимчасовим керівництвом щодо обліку озброєння, майна та інших матеріальних засобів у Збройних Силах України, і видається під розписку.

Взвод забезпечення, в залежності від свого призначення, укомплектовується кухнями автомобільними або причіпними.

Для кожної кухні причіпної, згідно із встановленими нормами, передбачається такий інвентар: 9 термосів ТВН-12, освітлювальна акумуляторна установка або ліхтар “Летюча миша”, дві каністри місткістю 20 л кожна для рідкого палива, запасна кухонна форсунка, каркасний намет, стіл складаний або кухонний ящик, який знімається, для зберігання та транспортування продовольства, різний кухонний інвентар. Крім того, для зберігання і транспортування води до кожної кухні додаються дві цистерни ЦВ - 4 місткістю 320 л.

Дрібні підрозділи, які тимчасово або постійно перебувають у відриві від своєї військової частини, оснащуються кухнями переносними. Кухні переносні, обладнання та кухонний інвентар перевозяться разом із запасами продовольства в кузовах автомобілів.

Технічні засоби для приготування і транспортування їжі в польових умовах повинні, як правило, працювати на дизельному паливі (гасі) із застосуванням кухонних форсунок.

Витрата дизельного палива для приготування їжі, незалежно від конструкції технічних засобів, встановлюється у розмірі 39 кг на кожні 100 чоловік, які харчуються, протягом доби. Тверде паливо, запаси якого повинні утримуватися при кожній кухні, використовуються у виняткових випадках. Застосовувати бензин як рідке паливо категорично забороняється.

У разі необхідності гаряча їжа може доставлятися в термосах. Термос ТВН-12 призначений для доставки гарячої їжі в польових умовах. Місткість термоса становить 12 л.

Термос утримує температуру їжі від 90 до 50о С протягом 6 годин. В один термос вміщається 17 порцій першої страви або 26 порцій другої страви за нормою харчування №1 – загальновійськова.

Для доставки їжі льотному складу використовується термос-ящик Т-15М. В термос-ящик встановлюється 6 судків місткістю по 5 л кожний, із яких один судок під холодну закуску, два судки – під одну першу страву, два судки – під дві другі страви, один судок під третю страву із розрахунку 15 чоловік. На забезпечення надходять також термоси-ящики Т-15, в які встановлюються 4 судки: 2 судки по 5 літрів і 2 судки по 10 л.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]