Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТИ ДРЕ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
47.81 Кб
Скачать
  1. Баланс, що відображає обсяг і джерела грошових надходжень, обсяг і структуру грошових витрат населення – це… Баланс грошових надходжень і видатків населення (в цілому по країні - зведені, по областях і великих містах – територіальні, регіону, за окремими групами..)

  2. Баланс, що відображає пропозицію робочої сили і попит на робочу силу – це … Баланс ринку праці

  3. Баланс, що відображає склад і розподіл трудових ресурсів – це … Баланс трудових ресурсів (зведений)

  4. Будь-який заробіток, обчислений, зазвичай, у грошовому вираженні, який за трудовою угодою працедавець або уповноважений ним орган виплачує найманому працівникові за виконану ним роботу або надані послуги – це… Оплата праці

  5. Бюджетні субвенції – це … такий вид бюджетного субсидіювання, який передбачає пайову участь кількох бюджетів у фінансуванні певних видатків чи проектів. Це субсидії цільового призначення, які надаються місцевим органам влади на фінансування певних програм чи проектів.

  6. Бюджетні установи в особі їхніх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань і здійснення видатків з бюджету – це… Розпорядники бюджетних коштів

  7. В Україні бюджетна система складається з … Державного бюджету України та місцевих бюджетів (бюджет АР Крим, обласний, місцевий, районний у містах, бюджети місцевого самоврядування (територіальних громад, сіл, селищ, міст та їх об’єднань) (держ. бюджету, республіканського бюджету АР Крим, бюджетів адміністративно-територіальних одиниць областей)

  8. Вид асигнувань з Державного бюджету, що використовується для збалансування доходів і видатків місцевих бюджетів і покриття касових збитків окремих державних підприємств – це… Дотації (субсидії загального призначення)

  9. Визнаний (за заявою кредиторів, самого боржника, податкової служби і т.п.) арбітражним судом факт неспроможності задовольнити вимоги кредиторів, включаючи нездатність забезпечити платежі в бюджет і позабюджетні фонди – це… Банкрутство (неспроможність)

  10. Визначений державою розмір заробітної плати, нижче якого не можна оплачувати виконану найманим працівником повну місячну (годинну, денну) норму праці – це… Мінімальна заробітна плата

  11. Відкрита ліцензія – це … дозвіл на експорт товару протягом певного періоду часу з визначенням його загального обсягу. Відкрита ліцензія (ліцензія по праву) має місце у випадку, якщо патентовласник згоден надати право на використання об’єкта інтелектуальної власності будь-якій фізичній або юридичній особі за умови оплати винагороди. 

  12. Відношення держави до використання інновацій для вирішення основних завдань соціально-економічного розвитку. Вона проявляється в діяльності державних органів, владних структур всіх рівнів по визначенню, організаційно-управлінському та ресурсному забезпеченню досягнення цілей перетворення продуктів наукової та науково-технічної діяльності в інновації та переходу господарських систем на інноваційний шлях розвитку – це… Інноваційна політика держави

  13. Відповідно до Закону України «Про бюджетну систему України» бюджетну декларацію (постанову про основні напрями бюджетної політики на наступний рік) розробляє… Верховна рада України

  14. Відповідно до ЗУ «Про приватизацію майна державних підприємств» приватизація державного майна – це… відчуження майна, що перебуває у державній власності, і майна, що належить Автономній Республіці Крим, на користь фізичних та юридичних осіб, які можуть бути покупцями відповідно до цього Закону, з метою підвищення соціально-економічної ефективності виробництва та залучення коштів на структурну перебудову економіки України.

  15. Відчуження майна, що перебуває у державній власності, на користь юридичних і фізичних осіб, які можуть бути покупцями, з метою підвищення соціально-економічної ефективності виробництва та залучення коштів на структурну перебудову економіки… приватизація державного майна

  16. Вкладення грошових коштів у реальні активи (матеріальні і нематеріальні) - це … Реальні інвестиції

  17. Вкладення грошових коштів у різні фінансові активи, передусім у цінні папери для придбання прав на участь у діяльності інших фірм, боргових прав тощо – це… Фінансові інвестиції

  18. Галузь довготермінових інвестицій, а саме житло – це капітал, надбання, що передається з покоління в покоління як частина багатства будь-якої країни – це… Житлове будівництво

  19. Генеральна ліцензія – це… відкритий дозвіл на експортні (імпортні) операції по певному товару (товарах) та/або з певною країною (групою країн) протягом періоду дії режиму ліцензування по цьому товару (товарах)

  20. Гіпотеза – це … наукове припущення, що висувається для пояснення будь-якого явища і потребує перевірки на досліді та теоретичного обґрунтування, для того щоб стати достовірною науковою теорією. Також - недоведене твердження або здогад.

  21. Глобальні квоти – це… квоти, які встановлюють по товару (товарах) без зазначення конкретної країни (групи країн) , куди товар (товари) експортується або звідки він (вони) імпортується.

  22. Група нормативів, дотримання яких запобігає виникненню небезпеки для здоров’я людини та стану навколишнього природного середовища від впливу шкідливих чинників атмосферного повітря – це… Нормативи екологічної безпеки атмосферного повітря

  23. Групові квоти – це … Встановлюють на товар (товари)з визначенням країн, куди товар (товари) експортується або куди він (вони) імпортується.

  24. Державне замовлення – це… засіб державного регулювання економіки, який передбачає, по-перше, формування на контрактній (договірній) основі складу та обсягів продукції (робіт, послуг), необхідної для задоволення державних потреб, та, по-друге, розміщення державних контрактів на поставку (закупівлю) продукції серед підприємств (організацій, установ).

  25. Державне регулювання економіки як механізм – це… комплекс заходів держави, спрямованих на скерування суб’єктів економічної діяльності в напрямі, необхідному для досягнення поставлених органами державної влади й управління цілей.

ІНШІ ВИЗНАЧЕННЯ:

  • Це система, яка об’єднує мету та інструменти економічної політики (А.Я. Лівшиц)

  • Це система технічних для певного способу виробництва форм, методів, важелів, інструментів впливу на економіку, на основі властивих йому законів і згідно з правовими нормами суспільства (А.А.Дьомін)

  • Це сукупність форм і методів, засобів впливу на економіку, що охоплюють економічні відносини, які склалися між суб’єктами та об’єктами регулювання в процесі визначення та реалізації мети. (В.М. Карякін)

  1. Державне регулювання інвестиційної діяльності обумовлюють…

  • Механізм державного регулювання інвестиційної діяльності визначається Законом України «Про інвестиційну діяльність»

  • Державне регулювання інвестиційної діяльності обумовлюють:

  • Показники економічного та соціального розвитку України;

  • Національні та регіональні програми розвитку національного виробництва;

  • Державні і місцеві бюджети, передбачені в них обсяги державного фінансування інвестиційної діяльності.

  1. Державне регулювання економіки як навчальна дисципліна – це… Це навчальний курс, в результаті засвоєння якого студенти набувають знань про суть, цілі, форми і методи впливу держави на розвиток економіки в цілому, а також окремих її ланок і рівнів (макро-, мікро- і мезорівні)

  2. Державне регулювання як наука – це… Синтез знань про суть, методологію та засоби впливу держави на соціально-економічні процеси, що відбуваються в країні.

  3. Державне регулювання як управлінська діяльність – це… Це заходи держави щодо управління розвитком національної економіки, це свідомий вплив держави на об’єкти і процеси з метою надання певної спрямованості господарській діяльності.

  4. Директивний, адресний плановий документ, в якому передбачений комплекс економічних, техніко-виробничих, організаційних, науково-дослідницьких та інших заходів, ресурси, терміни, виконавці, об’єднані метою розв’язання глобальної народногосподарської проблеми – це… Комплексна цільова народногосподарська програма

  5. Дії державних органів спрямовані на зниження обмінних курсів національної валюти – це… Девальвація

  6. Дії державних органів спрямовані на підвищення обмінних курсів національної валюти – це… Ревальвація

  7. Діяльність по перетворенню результатів наукової та науково-технічної діяльності в інновації та використанню останніх для забезпечення (або зміцнення) конкурентоспроможності, успішної роботи та економічного розвитку галузі, підприємства – це… Інноваційна діяльність

  8. Для якого етапу наукового аналізу соціально-економічних процесів характерне дослідження історії розвитку об’єкта з метою систематизованого опису його? Ретроспекція

  9. До адміністративних методів регулювання економіки належать:

  • Організаційно-структурна перебудова

  • Плановий виробничий контракт з підприємством, організацією

  • Забезпечення паливними та природними ресурсами

  1. До адміністративних методів ЗЕД належать:

  • Ембарго

  • Ліцензування

  1. До джерел інвестування у капітальне будівництво належить:

  • Власні нагромадження підприємств

  • Амортизаційні відрахування

  • Держбюджетні надходження з перерозподілу засобів

  • Надходження з використання кредитів держбюджетних, продажу не використовуваного обладнання, споруд, житла

  • Кошти населення

  • Надходження за рахунок коштів від здавання в оренду зайвого будівельного майна

  1. До джерел формування майна підприємства належить:

  • грошові та матеріальні внески засновників;

  • доходи, одержані від реалізації продукції, послуг, інших видів господарської діяльності;

  • доходи від цінних паперів;

  • кредити банків та інших кредиторів;

  • капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

  • майно, придбане в інших суб'єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку;

  • інші джерела, не заборонені законодавством України.

  1. До донорських методів регулювання економіки належать:

  • Державні дотації

  • Податкові пільги

  • Пільгові кредити

  1. До економічних методів регулювання економіки належать:

  • Податкова політика

  • Норми і нормативи

  • Регулювання цін

  • Валютне регулювання

  • Регулювання кооперації

  1. До економічних методів регулювання ЗЕД належать:

  • Мито

  • Податки

  • Кредити

  • Дотації

  • Пільги

  1. До завдань фінансової політики України належить:

  • Створення і забезпечення передумов рівноцінного і рівноправного функціонування суб’єктів господарювання всіх форм власності

  • Активізація приватизаційних процесів

  • Забезпечення умов для створення максимально можливого обсягу фінансових ресурсів

  • Вироблення оптимального співвідношення і пропорцій у розподілі доходів між суб’єктами господарювання і державою

  • Визначення основних напрямів, структури і пропорцій у витрачанні державних коштів на фінансування соціальних програм, утримання бюджетних установ, забезпечення соціальних гарантій громадянам, фінансову підтримку державних підприємств

  • Вироблення відповідного фінансового механізму для досягнення поставленої мети