Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

40. Бюджетне фінансування закладів соціальної сфери, його організація

Бюджетні установи – це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету або місцевих бюджетів.

Кошторис – це основний плановий фінансовий документ бюджетної установи, яким на бюджетний період встановлюються повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень.

Разом із кошторисом затверджуються наступні його складові частини:

  1. План асигнувань Загального фонду бюджету – помісячний розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у загальному фонді кошторису за скороченою формою економічної класифікації видатків, який регламентує протягом року взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів відповідно до зазначених зобов’язань.

  2. План надання кредитів із Загального фонду бюджету – помісячний розподіл надання кредитів з бюджету, затвердженим у загальному фонді кошторису за класифікацією кредитування, яке регламентує протягом року взття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів відповідно до цих зобов’язань.

  3. План спеціального фонду державного бюджету – помісячний план розподілу бюджетних асигнувань за винятком власних надходжень бюджетних установ, затверджене у спеціальному фонді кошторису за скороченою формою економічної класифікації видатків, який регламентує протягом року взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів відповідно до зазначених зобов’язань.

  4. Окремо ВНЗ та наукові установи – складаються плани використання бюджетних коштів та помісячні плани використання бюджетних коштів.

41. Кошторис бюджетної установи, його форми та види

Форми кошторисів:

  1. Кошторис доходів і видатків – їх складають бюджетні установи, які крім бюджетних коштів отримують кошти від комерційної діяльності, тобто надання платних послуг (установи охорони здоровя та освіти)

  2. Кошторис видатків – його складають органи влади та управління, оборони та правоохоронні органи, суди прокуратури).

Види кошторисів:

  • Індивідуальний – кошторис конкретної бюджетної установи, що відображає особливості та специфіку виробничої діяльності

  • Загальний – складається по групі однотипних установ, що обслуговується централізованою бухгалтерією. Для них характерні невеликий обсяг фінансування на стабільний штат працівників.

  • Кошториси видатків на проведення централізованих заходів

  • Зведені – вони не затверджуються – містить всі видатки на утримання установ одного відомства, тобто в ньому об’єднуються показники індивідуальних кошторисів, загальний кошторис та кошториси видатків на проведення централізованих заходів

Кошторис: загальний та спеціальний фонд

Структура кошторису:

1. Формування доходів спеціального фонду проекту кошторису здійснюється на підставі розрахунків, що враховують обсяг надання платних послуг установи, а також розміри плати в розрахунку на 1 показника, а також прогнозування надходжень коштів до Спеціального фонду бюджету.

2. Видаткова частина кошторису:

2.1. поточні видатки: ст..1 – видатки на товари і послуги

ст. 2 – виплата процентів за зобов’язаннями

ст..3 – субсидії і поточні трансферти

2.2. капітальні видатки: ст..1 – придбання основного капіталу

ст.2 – створення державних запасів і резервів

ст..3 – придбання землі і НМА

ст..4 – капітальні трансферти

2.3. нерозподілені видатки

2.4. кредитування з вирахуванням погашення