Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС лекция.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Тема 9. Видатки на соціальний захист населення і соціальну сферу

Лекція 15. Видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення населення

1. Соціальні видатки бюджету як відображення соціальної політики держави, їх склад.

2. Склад видатків бюджету на соціальний захист населення

3. Склад видатків бюджету на соціальне забезпечення, порядок їх фінансування.

  1. Головна проблема соціальної сфери – незавершеність соціальної реформи, відсутність політичної волі та політичного розуміння необхідності поглиблення та завершення соціальної реформи. Основним джерелом фінансового забезпечення соціальної сфери є бюджети різних рівнів – державний та місцеві

изначальним напрямом внутрішньої політики держави є соціальна політика.

Соціальна політика держави покликана забезпечити громадянам гарантовані Конституцією України права: на життя, безпечні умови праці, винагороду за працю, захист сім'ї, відпочинок, освіту, житло, охорону здоров'я та медичну допомогу, соціальне забезпечення та сприятливе навколишнє середовище.

Соціальна політика – це система заходів держави спрямована на забезпечення всіх верств населення необхідними умовами для їх нормального життєзабезпечення, умовами відпочинку, реалізація спортивних амбіцій та постійний духовний розвиток.

Соціальна політика держави включає в себе:

  1. Регулювання соціальних відносин у суспільстві;

  2. Вирішення проблем безробіття та забезпечення зайнятості;

  3. Регламентацію взаємовідносин суб’єктів економіки у соціальній сфері;

  4. Надання соціальних гарантій;

  5. Формування стимулів для високопродуктивної суспільної праці і надання суспільних гарантій населенню;

  6. Створення системи соціального захисту населення;

  7. Розвиток елементів соціальної інфраструктури.

В Україні діяльність держави в соціальній сфері має надзвичайно важливе значення для життя суспільства. Це зумовлено як різким падінням доходів переважної більшості населення при переході до ринкової економіки, так і традиційною орієнтацією громадян на одержання соціальних послуг саме від держави.

Здійснення соціальних видатків держави обумовлене наступними напрямками забезпечення соціальних гарантій держави:

  1. Гарантування кожному працівникові мінімального рівня з/п згідно с прожитковим мінімумом, помірних податків та невтручання у підприємницьку діяльність

  2. Вирівнювання рівня життя окремих груп населення, недостатня забезпеченість яких пов’язана з причинами що не залежить від їх трудової діяльності;

  3. Задоволення пріоритетних потреб суспільства, які держава не може довести до кожного громадянина особисто.

Склад соціальних видатків:

ФІНАНСУВАННЯ ОСВІТИ (загальноосвітні школи;школи-інтернати; дитячі дошкільні заклади;професійно-технічні училища; заклади післядипломної освіти;)

ФІНАНСУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: (медичні заклади;санітарно-епідеміологічна служба;інші заклади;)

ФІНАНСУВАННЯ КУЛЬТУРИ: (театри;музеї;бібліотеки;клуби;заповідники;)

ФІНАНСУВАННЯ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ: (телебачення і радіомовлення; преса, книговидання; інші;)

ФІНАНСУВАННЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ І СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

В Україні на фінансування заходів соціального захисту спрямовується близько 5 % від ВВП що багатократно нижче від середнього рівня країн Євросоюзу (26,2 %) і значно нижче від країн Східної Європи (Естонія – 12,5 %, Румунія – 12,8 %, Болгарія – 15,1 %, Польща – 18,0 %). Зауважимо, що ВООЗ рекомендує лише охорону здоров'я фінансувати щонайменше на рівні 5-6 % від ВВП.

Видатки зведеного бюджету на розвиток освіти в Україні у 2012 році становили близько 7 % від ВВП проти 4,8 % у 2001 році. Проте проголошений рівень видатків на освіту має становити 10 % національного доходу, що становить приблизно 8 % ВВП. Державі витрати на освіту доцільно розглядати не як витрати на споживання, а як соціальну інвестицію, що створює умови для зростання і розвитку країни у майбутньому.

Слайд 10

Слайд 11

  1. Соціальний захист — це система державних гарантій, що протидіють дестабілізуючим життєвим факторам (безробіття, зростання цін на споживчі товари і послуги, малозабезпеченим громадянам і сім'ям, які виховують дітей, матеріальне забезпечення при досягненні пенсійного віку, при тимчасовій або постійній втраті працездатності, втраті годувальника тощо).

Соціальний захист - державна підтримка верств населення які можуть зазнати негативного впливу ринкових процесів з метою забезпечення відповідного рівня життя, тобто заходи що включають надання фінансової, правової допомоги окремим громадянам, а також створення соціальних гарантій диля економічної частини населення.

Система соціального захисту в Україні включає :

  • пенсії (ПФ, ФСС);

  • допомога по безробіттю (ФЗ);

  • система короткотермінових грошових допомог при хворобі, при народженні дитини (ФСС, ПФ).