Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШННП-проект 2005-ч-4.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

4.4.4. Організація транспортного обслуговування

Дороги, які проходять у межах Шацького національного природного парку, відображені у таблиці 4.4.

Автодороги місцевого значення використовуються для реалізації зв’язку між населеними пунктами, розташованими на території Щацького НПП. В основному – ґрунтові профільні і непрофільні дороги.

Пасажирські перевезення в зоні парку здійснюються автобусами і легковими автомобілями. Більшість відпочиваючих і туристів прибувають в парк автотранспортом через м. Любомль, що знаходиться в 34 км. від Шацька. В Шацьку є автостанція, яка приймає автобуси, що рухаються в основних напрямках: Любомль, Ковель, Луцьк, Володимир-Волинськ, Львів, Брест.

Проектні пропозиції

Зовнішня і внутрішньопаркова автодорожна мережа.

Проектом Шацького національного природного парку передбачено впорядкування дорожньої мережі і організацію відповідного рівня транспортного обслуговування, що відповідав би специфіці функціонування парку.

Для забезпечення доступності до всіх об’єктів і установ зони відпочинку проектом передбачається в ній розвиток дорожньої мережі, класифікація окремих елементів якої базується на їх функціональному призначенні в зоні.

Кільцева дорога забезпечує зв’язок між зонами і центрами обслуговування різного типу, а також між населеними пунктами і призначається для перепуску внутрішнього паркового пасажирського, легкового індивідуального і вантажного обслуговуючого транспорту.

Під’їзди до локальних об’єктів і населених пунктів будуть тупиковими з невеликою інтенсивністю руху спеціального, пасажирського і індивідуального легкового транспорту.

Для пішого туризму передбачена мережа туристичних стежок з влаштуванням оглядових майданчиків на них. Піші маршрути ізольовані від транспортних доріг, перетинаючись з ними лише в транспортних вузлах або в центрах комплексів обслуговування.

Таблиця 4:4.

Дороги, які проходять у межах Шацького національного природного парку

п/п

Назва доріг

Категорія

Ширина проїжджої частини (м)

Тип покриття

Протяжність у межах ШНПП (км)

1. Міжнародного значення

1.

Піща – Шацьк – Павлівка

3

7,0

чорне шосе

16,5

2. Обласного значення

1.

Шацьк – Забужжя – Старовойтове

4

а) з смт. Шацьк до пансіонату “Шацькі озера”

6,0

чорне шосе

9,0

б) з пансіонату “Шацькі озера” до Залісся – Грабове

4,5

кам’яне

11,0

3. Місцевого значення

1.

Пулемець – Кошари – Вільшанка

5

8,0

ґрунтове

6,0

2.

Залісся – Кошари

4

6,0

гравійне

2,5

3.

Шацьк – Вілиця

4

4,5

кам’яне

2,5

4.

Під’їзд до с. Мельники від а/д Піща – Шацьк – Павлівка

5

9,0

чорне шосе

2,0

5.

Шацьк – Мельники

5

12,0

ґрунтове

2,4

6.

Світязь – Омеляне

-

-

ґрунтове

2,0

7.

Світязь – Підманево

5

7,0

гравійне

2,5

8.

Залісся – Пульмо – Гряда

5

8,0

ґрунтове

10,5

9.

Гряда – а/д Піща – Любомль

5

8,0

чорне шосе

2,0

10.

Пульмо – Острів’я

5

6,0

ґрунтове

2,2

11.

Світязь – Голядин

5

8,0

ґрунтова

6,0

12.

Під’їзд від а/д Світязь – Омеляне до а/д Піща – Любомль

-

-

ґрунтове

2,0

13.

Під’їзд від с. Омеляне до а/д Піща – Любомль

-

-

ґрунтове

-

В с ь о г о:

83,1

Для догляду за лісопарком необхідне будівництво господарських доріг з врахуванням максимального використання існуючих просік і стежок.

Пасажирські перевезення.

В Шацький національний природний парк відпочиваючі і туристи будуть прибувати як громадським так і індивідуальними транспортними засобами, при цьому частина індивідуального транспорту в пасажирських перевезеннях збільшиться по мірі росту автомобілізації, в недалекому майбутньому, рекреаційні території отримають додаткове навантаження від автотуризму. Щоб уникнути важких наслідків дії неорганізованого автотуризму на природне середовище, необхідно визначити раціональне співвідношення пасажирських перевезень легковими автомобілями і громадським транспортом. Дослідження поїздок населення на відпочинок в нашій країні і за кордоном засвідчує, що 85% власників легкового автотранспорту користуються для поїздок на відпочинок автомобілем. Очевидно, що найбільші пасажирські потоки створюються поїздками короткотермінових відпочиваючих; ці поїздки зосередженні в часі і припадають на кінець тижня, при цьому великий пасажирський потік створюють зворотні поїздки відпочиваючих в неділю разом з поїздками місцевого населення за межі парку в культурно-побутових цілях.

У зв’язку з великим напливом автотранспорту, що прогнозується, необхідно провести комплекс необхідних мір для обслуговування і розміщення автотранспорту.

Шкідливий вплив автотранспорту на природне середовище, цінність ландшафтів і вимоги охорони природи обумовлюють необхідність організованого паркування прибулих до парку автомобілів. Тому необхідним є будівництво автостоянок, що охороняються, місткість, яких буде регулюватися наплив автомобілів в рекреаційну зону парку. Кількість і місткість автостоянок повинна достатньою для розміщення автомобілів відпочиваючих, в кожній зоні відпочинку.

Окрім цього є нагальна потреба у будівництві автомобільних мийок, станцій технічного обслуговування автомобілів, додаткових автозаправних станцій а також мобільних станцій техобслуговування з евакуаторами.