Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шацк-Проект-05-ч-3-.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

3.4.4.4. Водні екологічні маршрути

На території Шацького НПП планується відновити та вдосконалити два водні маршрути з метою покращення умов відпочинку та розвитку привабливих видів туризму на озерах Західного Полісся. У першу чергу планується відкрити кілька водних маршрутів.

Водний маршрут №1 (загальна довжина біля 27 км) – від пансіонату “Шацькі озера”, де буде облаштована стоянка для човнів, і через оз. Світязь з короткочасною зупинкою на острові оз. Світязь та подальшим проходженням ділянки з’єднувальним каналом до оз. Луки. Надалі мандрівка продовжується вздовж берегів оз. Луки у напрямку с. Затишшя, а далі протилежним берегом до перешийка у оз. Перемут. Тут човни залишаються на іншій стоянці для човнів, а відпочиваючі автотранспортом довозяться до пансіонату або санаторію. Наступна група туристів може стартувати наступного дня (кожен водний маршрут розрахований тільки на одноденні подорожі) від оз. Перемут в оз. Луки і далі відпрацьованим маршрутом у напрямку до с. Затишшя, далі до з’єднувального каналу з оз. Світязь і на кінець через це озеро до пансіонату. В такий спосіб можуть чергуватись всі наступні водні подорожі по від пансіонату до оз. Перемут і навпаки. У залежності від попиту, цей водний маршрут передбачає участь у подорожі 4-7 човнів, а загальна кількість учасників коливається в межах 15-28 чоловік на добу. Під час подорожі, відпочиваючі ознайомлюються з особливостями озерних екосистем парку, проводять спостереження за цікавими видами флори та фауни. У сприятливу погоду, під час водного маршруту можуть бути заплановані короткотривалі зупинки біля пляжів озер Світязь та Перемут і тут туристи можуть купатись або просто відпочивати.

Водний маршрут №2 запланований на розрахунковий період. Його загальна довжина біля 18 км. Проходитиме від стоянки човнів біля с. Залісся до пологих берегів Пулемецького озера з подальшим проходженням ділянки з’єднувальним каналом до оз. Острів’янське, що поруч з с. Острів’я. Тут туристи можуть відвідати цікаві болота з наявністю журавлини, такими видами рідкісних гніздових птахів, як журавель сірий, тетерук, а також познайомитись з реліктовим смерековим лісом, що зберігся у Шацькому поозер’ї тільки у цьому місці. Природа околиць с. Острів’я є дуже приваблива і своєрідна. Подібних особливостей ландшафту туристи не зможуть зустріти на будь-яких інших теренах України. Від с. Острівя, туристи добираються організованим автотранспортом до пансіонату чи санаторію.

Наступна водна екскурсія (№3) розпочинається від стоянки човнів біля с. Острівя і проходить тим же маршрутом, але у протилежному напрямку до с. Залісся. Тут човни знову залишаються на іншій стоянці, а відпочиваючі автотранспортом довозяться до пансіонату або санаторію. Залежно від попиту, цей водний маршрут передбачає участь у подорожі 4-5 човнів, а загальна кількість учасників коливається в межах 15-20 чоловік на добу. Під час цієї подорожі, відпочиваючі можуть відвідати околиці с. Пулемець, що є одним з найбільш крайніх сіл Західного Полісся перед кордонами Євросоюзу. Тут цікаво ознайомитись з традиційними особливостями рибальства та сільськогосподарського виробництва. Необхідно додати, що водні маршрути доцільно рекламувати не тільки у мережі екологічного туризму серед відпочиваючих у санаторіях та пансіонаті, але й серед приватного сектору, в якому задіяна значна кількість шанувальників сільського туризму.