Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 1(вопросы 5-10).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
330.24 Кб
Скачать

7. Сутність, значення, функції то основні форми роздрібної торгівлі

Роздрібна торгівля - торгівля товарами народного споживання, як правило, за готівковий розрахунок через роздрібну торговельну мережу за задоволення особистих потреб населення. У роздрібній торгівлі відбувається завершення процесів обігу, так як товари переходять у власність споживача випадаючи зі сфери обігу.

Форми роздрібної торгівлі можна класифікувати за такими ознаками

1) За місцем виконання розрізняють:

- магазинну роздрібну торгівлю, на яку припадає переважна частина роздрібного товарообігу. Здійснюється в магазинах, які розміщені в окремих будівлях або приміщеннях і мають торговельну залу для покупців;

- дрібнороздрібну торгівлю, зокрема й пересувну. Здійснюється через мережу нестаціонарних торгових об’єктів, які не мають торговельних залів: лотки, намети, автомати, автомагази-

ни тощо. Через дрібнороздрібну торговельну мережу дозволе-

на реалізація продовольчих і непродовольчих товарів лише простого асортименту. Роздрібна торгівля через дрібнороздрібну торговельну мережу є однією з форм позамагазинного продажу

товарів.

2) За методами обслуговування вирізняють:

- продаж товарів із прилавка. Характеризується особистим контактом продавця та покупця в магазині;

- магазини самообслуговування. Контакт із продавцем, як правило, анонімний, покупець має можливість легкого, вільного й самостійного вибору товару із багатьох, розміщених у

- торговельній залі;

- торгівлю за зразками;

- торгівлю за каталогами;

- посилкову торгівлю;

- торгівлю за попередніми замовленнями;

- електронну торгівлю.

3) За правом власності на товар, що продається, розрізняють:

- комісійну роздрібну торгівлю. Реалізує товари, прийняті від юридичних та фізичних осіб на комісійних засадах, тобто право власності на товар зберігається за комітентом до моменту його продажу покупцеві;

- фірмову роздрібну торгівлю. Фірмова торгівля — це продаж товарів безпосередньо її виробниками, а також відокремленими структурними підрозділами цих товаровиробників, які не мають статусу юридичної особи.

4) За формою розрахунків можна вирізнити:

- роздрібну торгівлю за готівку та іншими прирівненими до неї платіжними засобами;

- торгівлю в кредит і за безготівковим розрахунком. Торгівля за безготівковим розрахунком належить до роздрібної лише у випадках, передбачених чинними нормативними актами.

Форми організації роздрібної торгівлі впливають на вибір типу підприємства сфери торгівлі, яке реалізує споживчі товари в роздріб і надає послуги, призначені винятково для кінцевих споживачів.

Функції – див. в конспекті

8. Показники,що характеризують стан розвитку роздрібної торгівлі – див. в конспекті

9. Загальна характеристика оптової торгівлі

Оптова торгівля являє собою діяльність з продажу товарів тим, хто купує їх з метою перепродажу або професійного використання, тобто:

• наступним продавцям {роздрібним торговцям або іншим оптовим торговцям, які проходитимуть у торговельній ланцюга),

• для виробничого використання на промисловому або ремісничому підприємстві,

• великого споживача, наприклад, акції економічної допомоги іншим країнам або регіонам, що постраждали від стихійних лих і т.д.

Оптова торгівля здійснює посередницькі функції між промисловими і роздрібними торговцями. Вона пов’язує між собою райони виробництва товарів з районами їх споживання, організує реалізацію товарів, вироблених у промисловості і сільському господарстві, формує замовлення виробництву і забезпечує постачання товарів роздрібній торгівлі.

Особливістю оптової торгівлі є те, що оптовий торговець має справу не зі звичайними споживачами, а із промисловцями і роздрібними торговцями. Крім того, це великі масштаби торгових угод, тобто товари продаються не одиницями, а великими партіями. Тому оптовик веде, головним чином, спеціалізовану торгівлю, він торгує яким-небудь одним видом товару: вугіллям, залізом, хлібом, лісом.

Різновидом оптової торгівлі є товарна біржа. На біржі немає товарів. Угоди здійснюються за встановленими стандартами і зразками товарів. Об’єктом біржової торгівлі не можуть бути товари з різними індивідуальними особливостями, а лише однорідні за своїми властивостями масові товари, такі як пшениця, спирт, кава, вовна і т. д. На біржах часто продаються товари, які є в інших місцевостях. Так, на Лондонській біржі можуть бути продані американська бавовна, канадська пшениця, бразильська кава тощо. При цьому можуть бути продані ще не вироблені товари, наприклад, зерно або бавовна майбутнього врожаю. Концентрація оптової торгівлі на біржах сприяє вирівнюванню цін на різних ринках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]