Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiya.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
373.95 Кб
Скачать

6.1. Розподіл обов'язків у міськрайпрокуратурах

Упорядкування діяльності районної (міської) прокуратури починається з раціонального розподілу обов'язків між її працівниками. Сутність цієї функції полягає у чіткому розмежуванні об'єктів і питань, віднесених до повноважень кожного працівника, з метою забезпечення його відповідальності за доручену справу і, водночас, об'єднання зусиль всього колективу для успішного вирішення поставлених завдань.

Розподіл обов'язків має бути закріплений у наказі, виданому районним або прирівняним до нього прокурором (транспортним, природоохоронним, військовим тощо) за територіальним чи то функціональним (галузевим) принципом.

При розподілі обов'язків слід враховувати стан правопорядку, обсяги роботи, чисельність працівників, теоретичну підготовку, практичний досвід, індивідуальні нахили та здібності кожного із них. Необхідно передбачати взаємозамінність при відсутності будь-кого з працівників.

Варто пам'ятати, що окремі питання є виключною компетенцією керівника прокуратури, наприклад, організаційно-контрольного забезпечення (наказ Генерального прокурора України №1/2005); добір, розстановка, професійна підготовка і виховання кадрів (наказ № 2-гн/2006); координація діяльності правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю, в т.ч. її проявами в організованій формі та корупцією (ст. 10 Закону України "Про прокуратуру", наказ Генерального прокурора України № 1/2005).

Прокурор не вправі перекладати на своїх підлеглих обов'язки, які законом або наказами Генерального прокурора України віднесено безпосередньо до його компетенції.

У зв'язку із змінами - функціональними, структурними, кадровими, а також при збільшенні (зменшенні) обсягів роботи прокурору слід невідкладно переглядати та відповідно змінювати розподіл обов'язків.

Примірники наказів про розподіл обов'язків між працівниками міських, районних, міжрайонних та інших, прирівняних до них прокуратур, а також про внесення змін і доповнень до них в обов'язковому порядку мають надсилатись до організаційно-контрольного підрозділу прокуратури обласного рівня у п'ятиденний термін з дня підписання.

6.2. Планування роботи у міськрайпрокуратурах

Система заходів по забезпеченню належного рівня організації роботи відносить планування до найбільш дійових важелів упорядкування прокурорсько-слідчої діяльності.

Піврічний план роботи прокуратури (такий період визначений наказом Генерального прокурора України № 1/2005) дозволяє цілеспрямовано та послідовно працювати над вирішенням питань, що обумовлені станом законності та правопорядку, або випливають з наказів і розпоряджень Генерального прокурора України, прокурорів обласного рівня, їх вказівок і доручень, рішень колегій, аналітичних вивчень, прокурорських перевірок, матеріалів контролюючих органів, іншої інформації.

План роботи має бути єдиним для відповідної прокуратури міста (району) і повною мірою відповідати вимогам щодо цілеспрямованості, комплексності, конкретності, послідовності, напруженості, реальності.

Цілеспрямованість планових заходів виявляється в їх спрямуванні на вирішення пріоритетних (найважливіших) завдань прокурорської діяльності.

Комплексність плану передбачає, що до нього включаються заходи, які належать до всіх галузей і напрямів прокурорської діяльності, взаємообгрунтовані, чітко упорядковані, логічно пов'язані між собою з єдиною метою - успішного вирішення поставлених завдань.

Конкретність плану передбачає чітке і зрозуміле, без двозначності, формулювання планових заходів, визначення об'єктів наглядових зусиль, правових норм, які належить вивчати, конкретних виконавців, точних, виважених строків виконання.

Послідовність плану - це врахування заходів попереднього планового періоду з тим, щоб уникнути дублювання в роботі органів прокуратури, марних витрат часу і сил на неодноразове виконання тієї самої роботи або на тих самих об'єктах.

Напруженість плану полягає у спрямуванні зусиль працівників прокуратури на досягнення максимально високих результатів.

Під реальністю планових заходів розуміється точний розрахунок наявних сил, можливостей і часу для якісного вирішення всього комплексу питань, передбачених планом.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про прокуратуру" на органи прокуратури не можуть покладатися функції, не передбачені законами України. Зважаючи на це, не слід включати до планів роботи заходи, виконання яких властиве іншим відомствам, а також тих, що відносяться до повсякденної діяльності прокурора: перевірки додержання законів в ізоляторі тимчасового тримання, щодо заяв (повідомлень) про злочини; участь у судовому розгляді кримінальних, цивільних і господарських справ, прийом громадян тощо.

Разом з тим, слід передбачати в планах найбільш важливі заходи, що випливають з пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури України, стану законності та злочинності на відповідній території. З метою визначення об'єктів, строків, виконавців потрібно враховувати заходи поточних планів роботи прокуратур АР Крим, областей і прирівняних до них за статусом, а також акти управління цих прокуратур: рішення колегії, нарад, доручення, вказівки тощо.

План повинен формуватись особисто прокурором, однак активну участь у цій роботі мають приймати всі працівники прокуратури. Досягається це попереднім збором їх пропозицій до плану, а також обговоренням проекту плану на оперативних нарадах.

План, схвалений на нараді, підписується прокурором районного рівня до 1-го числа першого місяця наступного півріччя і відразу передається виконавцям. Один примірник цього плану надсилається до прокуратури вищого рівня у п'ятиденний термін з для його підписання. Перший примірник плану з письмовими пропозиціями до нього долучаються до відповідної номенклатурної справи секретаріату міської (районної) прокуратури.

Прокурор організовує виконання плану та здійснює контроль за його реалізацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]