Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка .docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
135.32 Кб
Скачать

1) Довідник кваліфікаційних характеристик

професій працівників – це сукупність професій, які наведені в класифікаторі професій, систематизованих за видами економічної діяльності. В ньому відокремлюються такі групи працівників:

- законодавці, вищі державні службовці, керівники;

- професіонали;

- фахівці;

- технічні службовці;

- робітники сфери торгівлі та побутових послуг;

- кваліфіковані робітники сільського та лісового господарства, риборозведення та рибальства;

- кваліфіковані робітники з інструментами;

- оператори та складальники устаткування та машин;

- найпростіші професії.

Довідник характеристик професій

Довідник – є нормативним документом по

питаннях управління персоналом в організаціях

усіх форм власності та видів економічної

діяльності. По кожній з професійних груп працівників вказуються такі розділи:

- вступ;

- кваліфікаційна характеристика.

Кваліфікаційна характеристика – це сукупність таких підрозділів:

1) завдання та обов’язки – опис робіт, визначення професійних завдань та обов’язків;

2) розділ «повинен знати» - містить описи необхідних знань, умінь, навичок, методів та прийомів виконання робіт;

3) розділ «кваліфікаційні умови» - визначає рівень спеціальної підготовки працівників, необхідних для виконання покладених на працівника обов’язків і вимоги до стажу роботи;

4) розділ «спеціалізація» - в ньому подаються дані про назви професій, характеристики робіт, галузеву належність, а також перелік товарів, послуг, устаткування, механізмів та інструментів, які вказують на особливості застосування професій;

5) розділ «приклади робіт» - тут наводяться характеристики робіт і відповідних їм машин і устаткування, вказуються вимоги щодо умов виконання робіт.

Поняття посадової інструкції

На кожному підприємстві згідно з вимогами

чинного законодавства і на основі довідника професій, розробляються і затверджуються керівником посадові інструкції для працівників. При цьому враховують конкретні завдання і обов’язки, функції, права та відповідальності працівників і особливості штатного розпису підприємства.

Посадові інструкції складаються з таких розділів:

- загальні положення;

- завдання та обов’язки;

- права;

- відповідальність;

- повинен знати;

- кваліфікаційні вимоги;

- взаємовідносини за професією, посадою.

Суть тарифної сітки

Тарифна сітка – є основою регулювання

професійно-кваліфікаційного поділу та руху робочої сили, стержнем централізованого регулювання рівня заробітної плати працівників.

Тарифна сітка служить для визначення співвідношень в оплаті праці працівників, які виконують роботи різної складності. Вона містить певну кількість розрядів і відповідних їм тарифних коефіцієнтів.

Тарифний розряд відображає рівень кваліфікації робітника.

Тарифні коефіцієнти показують в скільки разів оплата праці кожного розряду кваліфікованих робітників вища від оплати праці робітника 1-го розряду.

15.ВАРТІСНА ОЦІНКА ОСНОВНИХ ФОНДІВ

Оцінка основних фондів підприємства являє собою грошове вираження їх вар­тості. Вона необхідна для правильного визначення загального обсягу основних фон­дів, їх динаміки і структури, розрахунку економічних показників господарської діяльності підприємства за певний період часу.

У зв'язку з тривалим функціонуванням та поступовим спрацюванням засобів праці, постійною зміною умов їх відтворення існує декілька видів оцінки основних фондів. Основні фонди підприємства оцінюються: в залежності від моменту проведення оцінки - за первісною (початковою) чи відновленою вартістю; з огляду на стан основних фондів - за повною або залишковою вартістю.

Види оцінки основних фондів

Первісна вартість основних фондів - це фактична їх вартість на момент введення в дію чи придбання.

Зокрема, нове виробниче приміщення зараховують на

ба­ланс підприємства за кошторисною вартістю його спорудження (будівництва), а пер­вісна вартість будь - якого виробничого устаткування, окрім оптової ціни, включає витрати на його транспортування і установлення на місті використання.

Відновлена вартість основних фондів - це вартість їх відтворення в сучасних умовах виробництва. Вона враховує ті ж витрати, що й первісна вартість, але за сучасними цінами. За зміною умов виробництва і цін на однакові елементи засобів праці між первісною (початковою) і відновленою вартістю основних фондів виникає розбіжність, яка призводить до ускладнення обліку основних фондів, правильного розрахунку певних економічних показників діяльності підприємства. Тому для забезпечення однаковості у вартісній оцінці основних фондів періодично проводиться їх переоці­нка за відновленою вартістю.

Повна (первісна і відновлена) вартість основних фондів - це їх вартість у новому, не спрацьованому стані. Саме за цією вартістю основні фонди рахуються на балансі підприємства впродовж усього періоду їх функціонування.

Залишкова вартість основних фондів характеризує реально існуючу їх вартість, ще не перенесену на вартість виготовлюваної продукції (виконуваної роботи, здійснювані послуги). Вона є розрахунковою величиною і визначається різницею між повною первісною (відновленою) вартістю та накопиченою на момент обчислення сумою спрацювання основних фондів. Залишкова вартість основних фондів на час їх вибуття має назву ліквідаційної вартості.

ВИДОВА І УКРУПНЕНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТА СТРУКТУРА ОСНОВНИХ ВИРОБНИЧИХ ФОНДІВ

Необхідною умовою правильного обліку і планування відтворення основних фондів підприємств є їх класифікація. Найбільше економічне значення має видова класифікація, у відповідності з якою всі основні фонди за ознакою подібності їх функціонального призначення та натурально-речового складу розподіляються на певні види (рис.5.2 ).Для встановлення норм амортизаційних відрахувань застосовують укрупнену класифікацію (3 групи) основних фондів:

перша – будівлі, споруди, передавальні пристрої;

друга – автотранспорт, меблі, побутові прилади та інструменти, ЕОМ, інші машини для оброблення інформації, телефони, інше офісне обладнання;

третя – основні фонди, не включені до 1 і 2 групи.

Будівлі

Споруди

Передавальні пристрої

Машини і устаткування

  • Силові машини і устаткування

  • Робочі машини і устаткування

  • Вимірювальні і регулюючі прилади і пристрої, лабораторне обладнання

  • Обчислювальна техніка

Види

основних фондів

Транспортні засоби

Інструмент

Виробничий інвентар та приладдя

Господарський інвентар

Інші основні фонди