Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи МЕ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Тема 9. Міжнародні розрахунки. Платіжний баланс та макроекономічна рівновага

Задача №1. Економіка характеризується наступними даними:

обсяг експорту – 200 млн. дол.;

обсяг імпорту – 187 млн. дол.;

приток капіталу – 400 млн. дол.;

відтік капіталу – 384 млн. дол.;

офіційні валютні резерви – 520 млн. дол.;

Проаналізуйте стан платіжного балансу. Визначте шляхи його балансування. Як за підсумками року зміняться офіційні валютні резерви країни?

Рішення

Платіжний баланс складається з трьох статей: торговельного балансу, балансу послуг та некомерційних операцій та балансу операцій з капіталом.

Доходи

Витрати

Сальдо

Торговельний баланс

Експорт 200 млн

Імпорт 187 млн

+13 млн

Баланс послуг і некомерційних операцій

-

-

-

Баланс операцій з капіталом

Притік капіталу 400 млн

Відтік капіталу 384 млн

+16 млн

Платіжний баланс

200+400=600млн

187+384=571млн

+29 млн

Дефіцитний платіжний баланс зменшує обсяги валютних резервів, оскільки за рахунок останніх покривається від’ємне сальдо платіжного балансу. Профіцитне сальдо платіжного балансу поповнює офіційні резерви. В нашому випадку сальдо платіжного балансу є профіцитним (додатнім)

520 млн + 29 млн = 549 млн

Збільшення валютних резервів означає збільшення обсягів валюти в країні, а це означає, що іноземна валюта дешевшає. Це прослідкуємо на графіку:

о

Q, млн. дол

При збільшенні обсягу іноземної валюти в офіційних резервах з Q1 до Q2 відбувається падіння курсу валюти відносно гривні з UAH/USD1 до UAH/USD2. Внаслідок цього крива пропозиції валюти зміщується вправо вниз з S до S’.

Якщо за основними статтями балансу платежі перевищують надходження, то виникає проблема погашення дефіциту за рахунок балансуючих статей, які характеризують джерела і методи врегулювання платіжного балансу.

До традиційних методів балансування можна віднести: міжнародні кредити, імпорт іноземних капіталів, міждержавні позички. До нових методів покриття дефіциту платіжного балансу можна віднести взаємне короткострокове кредитування в національній валюті центральними банками згідно угоди «своп». Це тимчасові методи балансування, оскільки країни – боржники зобов'язані виплачувати відсотки і дивіденди, а також суму основного боргу.

Допоміжним засобом балансування може бути реалізація іноземних та національних цінних паперів за іноземну валюту. Наприклад, США частково погашає дефіцит платіжного балансу шляхом розміщення скарбницьких облігацій в центральних банках інших країн.

Основним завершальним методом балансування платіжного балансу є резервні активи країни. Міжнародна валютна ліквідність. Валютне забезпечення платіжного балансу виражає зміст валютної ліквідності. Це поняття характеризує можливість тієї чи іншої країни безупинно оплачувати свої зовнішні зобов'язання відповідними платіжними засобами

Задача №2. Економіка країни характеризується наступними даними:

Сальдо руху поточних операцій – ( - 450 млн. дол.);

Сальдо руху капіталу – (+ 400 млн. дол.);

Офіційні валютні резерви – 190 млн. дол.

Проаналізуйте стан платіжного балансу. Визначте шляхи його балансування. Які зміни відбудуться у розмірі офіційних валютних резервів країни? Як це вплине на курс національної валюти країни (проведіть графічний аналіз).