Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 10-18.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
66.28 Кб
Скачать

18. Предмет і завдання прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання та дс.

Закон України «Про прокуратуру» (стаття 29) визначає, що предметом вказаного прокурорського нагляду є додержання законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство.

Найважливішим напрямком нагляду за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства виступає встановлений законом порядок вирішення заяв (повідомлень) або будь-якої інформації про злочини та їх розслідування. Прокурорський нагляд розпочинається від моменту отримання органом дізнання чи слідчим заяви (повідомлення) про вчинений чи такий, що готується, злочин або іншого законного приводу для порушення кримінальної справи і триває протягом усього досудового розслідування до його закінчення.

Важливим напрямком прокурорського нагляду щодо додержання законів органами дізнання та досудового слідства є законність процесуальних, тобто передбачених КПК рішень, що приймаються піднаглядними органами. Ці рішення доволі різноманітні та різноаспектні як за характером, так і за юридичними наслідками. Саме цим і пояснюється те, що законність прийняття процесуальних рішень виступає самостійною складовою предмета прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства.

Завдання прокурорського нагляду за виконанням законів органами дізнання та досудового слідства обумовлюються предметом нагляду. Так, Закон України «Про прокуратуру» у ст.ст. 29, 30 достатньо конкретно визначає завдання та мету прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства.

Так, у ст. 29 Закону записано, що нагляд має своїм завданням сприяти:

  1. розкриттю злочинів, захисту особи, її прав, свобод, власності, права підприємств, установ, організацій від злочинних посягань;

  2. виконанню вимог закону про невідворотність відповідальності за вчинений злочин;

  3. запобіганню незаконному притягненню особи до кримінальної відповідальності;

  4. охороні прав і законних інтересів громадян, які перебувають під слідством;

  5. здійсненню заходів щодо запобігання злочинам, усунення причин та умов, що сприяють їх вчиненню.

Здійснюючи нагляд, прокурор вживає заходів щодо узгодження дій правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю.

Нагляд прокурора безпосередньо спрямований, насамперед, на сприяння досягнення кінцевого результату: розкриття злочинів, захисту прав і свобод осіб, виконання принципу невідворотності відповідальності за вчинений злочин, здійснення заходів з попередження злочинів, тощо. Таким чином підкреслюється взаємозв'язок наглядової конституційної функції прокуратури з кримінально-процесуальною функцією розслідування злочинів, а також узгодження дій правоохоронних органів, які ведуть боротьбу зі злочинністю. Це - органи внутрішніх справ, служби безпеки, спецпідрозділи по боротьбі з організованою злочинністю, органи державної податкової служби, охорони державного кордону, митні органи та інші.

Можна дійти висновку, що завдання, поставлені перед прокурорським наглядом за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства, взаємопов’язані та співпадають із завданнями кримінального судочинства в цілому, визначеними у ст.2 КПК України, фактично є їх відображенням та втіленням у наглядову діяльність прокурорів. У загальному вигляді їх можна сформулювати як забезпечення засобами прокурорського нагляду досягнення вимог закону щодо виконаня завдань кримінального судочинства, зокрема:

1. швидкого і повного розкриття злочинів;

2. викриття винних;

3. забезпечення правильного застосування закону з тим, щоб кожний, хто вчинив злочин, був притягнутий до відповідальності, а жоден невинний не зазнав покарання.

4. охорони прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

До завдань цього виду прокурорського нагляду відноситься також :

  1. попередження, виявлення та усунення порушень, передбачених законами прав і свобод учасників досудового розслідування;

  2. попередження, виявлення та усунення порушень процесуального порядку розгляду та вирішення заяв (повідомлень) про злочин тощо.

На кожній із досудових стадій кримінального процесу перелічені завдання та цілі нагляду прокурора конкретизуються, набувають специфічного характеру залежно від етапу розслідування та форми його завершення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]