Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі питання на укр. мову (не скорочені).doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
971.78 Кб
Скачать

46. Загальна характеристика обліково-фінансових документів

Обліково-фінансові документи (акт, відмова від ак­цепту, відомість, гарантійний лист, заява-зобов’язання, заявка, квитанція, накладна, оформлення відкриття ра­хунку в банку, заява, картка зі зразками підписів, чекова книжка (чек), реєстр чеків).

Акт – це документ правової чинності, в якому конста­туються або підтверджуються факти, події, пов’язані з діяльністю підприємств, установ чи їх структурних підрозділів, вчинками посадових осіб.

Відмова від акцепту - рос. отказ от акцепта висловлена у письмовій формі незгода платника на оплату пред'явлених йому рахунків, розрахункових документів. Застосовується, головним чином, у разі розрахунків за платіжними вимогами. Може бути повною або частковою залежно від ступеня невиконання контрактних умов пред'явника акцепту.

Відомість — це різновид документа, який найчастіше використовується в бухгалтерській справі, в банківській системі та ін.

Відомості бувають платіжні, накопичувальні, на виплату пенсій, заробітної плати тощо.

Гарантійні листи – це такі службові листи, якими підтверджуються

певні зобов’язання чи умови, дається гарантія оплати за товари чи

послуги, надання роботи тощо. Якщо в гарантійному листі містяться дані

фінансового або матеріального характеру, то в тексті необхідно

продублювати банківські реквізити автора листа, незважаючи на те, що

вони можуть бути відображені на фірмовому бланку.

Гарантійні листи підписуються керівником і головним бухгалтером, підписи

засвідчуються печаткою.

Працівники державних установ, підприємств, організацій досить часто мають справу із заявою-зобов'язанням. Заява-зобов'язання - містить прохання окремих осіб про надання позики.

Заявка - це сукупність документів, необхідних для видачі свідоцтва. Заявка повинна стосуватися одного знака.

Розрахункова квитанція - це розрахунковий документ, бланк якого виготовлений друкарським способом відповідно до п.2.6 Положення, а окремі реквізити заповнюються від руки або шляхом проштамповування при реєстрації розрахункових операцій за продані товари (надані послуги) або при видачі коштів покупцеві у разі повернення товару, рекомпенсації послуги, прийняття цінностей під заставу та в інших випадках.

Приймальна квитанція - це документ, у якому приймальник на підставі товарних накладних на перевезення молочної сировини за спеціалізованою формою N 1-ТН (МС) (див. текст) вказує кількість і вартість молочної сировини та розрахунки з продавцем за минулий місяць.

Накладна — це обліковий документ, який дає право на отримання, відправлення вантажів

ЧЕКОВА КНИЖКА - - комплект чекових бланків або формулярів, виготовлених (зброшурованих і зшитих) у вигляді спец, книжки. Видається банком — емітентом чека, в якому відкрито рахунок юрид. або фіз. особи (щодо фіз. осіб — також у разі внесення готівки), на підставі заяви клієнта встановленого зразка. Є юрид. підставою для власника рахунка на право розпоряджання ним. Ч. к. може складатися з 10, 20, 25 окр. аркушів-чеків і належить до категорії бланків суворої звітності. Порядок і правила емітування та використання Ч. к. для здійснення розрахунків, а також відповідальність за порушення цих правил визначені відповідними нормами Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» (2001), Інструкції № 1 про безготівкові розрахунки в господарському обороті України [затв. правлінням НБУ 2.VIII 1996 (з наст, змінами і доп.)], Положення про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України (затв. правлінням НБУ 29.XII 2000), ін. нормат.-прав. актів НБУ.