Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

3.5. Викортстання шлюзу ір телефонії

Шлюз IР- телефонії (Gateway) – передає мовний трафік по IР-мережам відповідно до протоколу H.323. Основне завдання – перетворення мовної інформації, що надходить із боку ТМЗК, у вид, придатний для передачі по IР мережам. Крім того, шлюз перетворить повідомлення системи сигналізації DSS1 і CКС№7 у сигнальні повідомлення H.323 і робить зворотне перетворення (H.246) При відсутності в мережі воротаря повинна бути реалізована ще одна функція шлюзу – перетворення номера ТМЗК в IР адресу. Якщо термінал H.323 зв'язується з іншим терміналом H.323, розташованим у тієї ж IР- мережі, шлюз у цьому з'єднанні не бере участь. Існує багато типів шлюзів, що відрізняються числом підтримуваних терміналів, з'єднань, конференцій і протоколів.

3.6. Принципи протоколу mgcp

MGCP (Media Gateway Control Protocol) Протокол керування телефонними шлюзами зовнішніми обладнаннями керування (media gateway controllers). Відзначимо, що протокол MGCP є внутрішнім протоколом, що підтримують обмін інформацією між функціональними блоками розподіленого шлюзу. Протокол MGCP використовує принцип master/slave (ведучий/ведений), причому обладнання керування шлюзами є провідним, а транспортний шлюз - веденим обладнанням, що виконують команди, що надходять від обладнання керування.

Таке рішення забезпечує масштабованість мережі й простоту експлуатаційного керування нею через обладнання керування шлюзами. До того ж, не інтелектуальні шлюзи вимагають меншої продуктивності процесорів і, як наслідок, виявляються менш дорогими. Крім того, забезпечується можливість швидко додавати нові протоколи сигналізації й нові додаткові послуги, тому що потрібні для цієї зміни торкаються тільки обладнання керування шлюзами, а не самі шлюзи. Основний недолік цього підходу - незакінченість стандартів. Функціональні блоки розподілених шлюзів, розроблені різними фірмами виробниками телекомунікаційного встаткування, практично несумісні. Функції обладнання керування шлюзами точно не визначені. Не стандартизовані механізми переносу сигнальної інформації від шлюзу сигналізації (Signalling Gateway) до обладнання керування й у зворотному напрямку. До недоліків можна віднести також відсутність стандартизованого протоколу взаємодії між обладнаннями керування. Крім того, протокол MGCP, будучи протоколом керування шлюзами, не призначений для керування з'єднаннями за участю термінального встаткування користувачів (IP телефонами). Це означає, що в мережі, побудованої на базі протоколу MGCP, для керування терміналами повинен бути присутнім воротар або сервер SIP.

Класифікація шлюзів:

- Транспортний шлюз (Media Gateway) – функції перетворення мовної інформації у вид, придатний для передачі по мережах з маршрутизацією пакетів IP: кодування й упакування в RTP/UDP/IP.Обладнання керування (Call Agent) – виконує функції керування шлюзом.

- Шлюз сигналізації (Signaling Gateway) – забезпечує доставку сигнальної інформації, що надходить із боку PSTN до обладнання керування шлюзом і назад.

3.7.Архітектура мережі mgcp

Увесь «інтелект» функціонально-розподіленого шлюзу розміщається в обладнанні керування, функції якого, у свою чергу можуть бути розподілені між декількома платформами. Одне обладнання керування обслуговує одночасно кілька шлюзів. У мережі може бути присутнім кілька обладнань керування, синхронізованих між собою. Протокол MGCP використовує принцип master/slave причому обладнання керування є Master, а транспортний шлюз – Slave, що виконує команди від обладнання керування.

Рис.3.3. Архитектура MGCP

Спрощений сценарій встановлення з'єднання в мережі MGCP

Принцип роботи даного сценарію, показано на рис.3.3.

1. Коли на телефоні А знімається трубка, шлюз А посилає сигнал обладнанню керування.

2. Шлюз А генерує сигнал і відслідковує набір номера.

3. Номер транслюється обладнанню керування.

4. Обладнання керування визначає куди направити дзвінок.

5. Обладнання керування посилає команди шлюзу В.

6. Шлюз У посилає сигнал виклику телефону В.

Рис.3.4. Принцип роботи транспортного шлюзу