Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

1.Мовний шлюз voip та його застосування

1.1. Призначення іp телефонії

Дзвінки між містами обходилися й обходяться досить дорого. Також дуже часто трапляються такі ситуації, коли абонентові доводиться оплачувати рахунки за переговори, яких вони попросту не робили, адже підключитися до стаціонарної мережі дуже просто.

Будь-яку проблему подібного профілю з легкістю розв'яже ІР телефонія, яка в цей час знаходить саме широке поширення. Основні плюси такого виду зв'язки полягають у суттєво меншій вартості, а також у безпеці з'єднання.

Існують тут і свої недоліки. Наприклад, при прийманні виклику з IP телефону на апарат абонента, який оснащений визначником номера, на останньому висвітиться VoIP шлюз, що представляє собою випадкову послідовність цифр, по якій попросту неможливо швидко ідентифікувати людину, що дзвонила. Також одним з мінусів технології, звичайно тільки у випадку її апаратної реалізації без застосування персонального комп'ютера, є необхідність настроювання абонента під конкретного інтернет-провайдера. Однак варто сказати, що якість зв'язку й суттєво менша поточні витрати з лишком окуплять незначні недоліки.

Важливим є й той факт, що використовувати voip телефонію можна й на самих звичайних телефонах, для чого прийде підключатися до мережі через адаптер VoIP. Даний спосіб реалізації технології буде особливо зручний при модернізації корпоративних мереж – економія тут очевидна.

У кожному разі, варто звернути увагу на сучасний, актуальний і, безумовно, вигідний спосіб зв'язку.

Економія засобів:

  • менша вартість міжміських і міжнародних дзвінків;

  • менші витрати на інвестиції в устаткування;

  • інтеграція голосових мереж з мережами передачі даних.

Універсальність:

Мова може бути перетворена в IР-пакети в будь-якій точці мережевої інфраструктури: на магістралі мережі оператора, у корпоративній мережі або безпосередньо в терміналі користувача.

Відкрита архітектура:

  • загальні стандарти: H.323, MGCP, SIP;

  • у виді гострої конкуренції ціни на послуги постійно знижуються.

Ефективне використання смуги пропущення:

Від 5.3 до 8 Кбіт/с у порівнянні з 64 Кбіт/с для традиційної телефонії - економія смуги пропускання.

3.2.Техгологія н.323

Рекомендація Н.323 визначає 4 компоненти системи зв'язку: воротар (Gatekeeper, іноді переводиться як диспетчер), шлюз (Gateway), обладнання керування багатоточковою конференцією (Multipoint Control Unit, MCU) і термінал рис.1.2. Уся мережа розбита на зони. Зона визначається як сукупність усіх терміналів, шлюзів і MCU, за роботу яких відповідальний один воротар.

Шлюз реалізує наступні основні функції:

  • перетворення при передачі аналогових мовних і службових сигналів у цифрову форму, включаючи кодування зі стиском, упакування їх в IP пакети й зворотні перетворення на прийманні;

  • організацію інтерфейсів з мережами ТМЗК, Інтернет і ін.;

  • розпізнавання імпульсного й тонового набору номера;

  • придушення луни й пауз.

Більша частина цих функцій реалізується на прикладному рівні. Шлюз може являти собою ПК із додатковими платами, які називають телефонними або мовними. Це спеціалізовані обладнання, які побудовані на базі цифрових процесорів обробки сигналів і виконують при мінімальній участі ПК усі функції шлюзів, включаючи придушення луни. Найбільш складною й важливою частиною в телефонній платі є кодек ( кодер-декодер) або вокодер, що здійснює кодування аналогових сигналів зі стиском.

Рис.1.2.Архітектура мережі Н.323

(http://rudocs.exdat.com/pars docs/arh h.323/)

Воротар виконує функції по керуванню доступом в IP-мережу, шириною смуги пропускання й адресацією. Крім того, він здійснює керування шлюзами й терміналами своєї зони, виконує функції служби каталогів, контролює рахунок користувачів. Термінали Н. 323- це обладнання, за допомогою яких користувачі можуть взаємодіяти один з одним у реальному часі. Прикладами терміналів можуть служити ПК із програмним забезпеченням аудіо- або відеоконференцій або так звані інтернет- телефони. Для організацій конференцій між трьома й більше учасниками мережа повинна містити обладнання MCU. Взаємодія між шлюзом і терміналом відбувається по протоколах Н.245 і Q.931 (абонентська сигналізація DSS1). Рекомендація Н.323 представляє із себе зонтичний набір стандартів рис.1.2. У частині аудіо всі компоненти Н.323 повинні підтримувати стандарт на оцифровку мови G.711; інші методи компресії, такі як G.722, G.723, G.728 і GJ29 розглядаються в якості факультативних. У частині відео підтримуються два стандарти: Н.261 і більш новий Н.263. Для передачі мови по мережах із КП у Н.323 передбачені протокол реального часу (RTP, Real Time Protocol) і керуючий протокол реального часу (Real Time Control Protocol RTCP), розроблені IETF рис.1.3.

Рис.1.3. Стек протоколів Н.323

Більшість виробників заявляє про підтримку Н.323. Однак найчастіше встаткування одних виробників, побудоване за рекомендацією Н.323, не може взаємодіяти з устаткуванням, побудованому на базі цього ж стандарту іншими виробниками, через відмінності в деталях реалізації стандарту.