Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Релігійний туризм.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
556.03 Кб
Скачать

29. Особливості і історія паломництва в буддизмі

Традиції буддійського паломництва сходять до часу життя самого Будди. Згідно канону Тріпітака, Будда заповідав своїм послідовникам відвідувати місця, де він народився (Лумбіні, непал), отримав прояснення (Бодхгая, штат Біхар, Індія), прочитав свою першу проповідь (Сарнатх, біля р. Варакаси, штат Уттар Прадеш, Індія) і пішов з цього світу (Кушинагара, біля м. Горакхпур, штат Уттар Прадеш, Індія).

У V, VI, VIII вв. здійснилися паломництва китайських ченців буддистів до Індії. Ченці слідували двома маршрутами. Перший, "північний", маршрут пролягав по Великому шовковому шляху через Афганістан і Пакистан. Другий маршрут - через Південно Китайське море, Бенгальська затока.

Тіло Будди після його відходу в нірвану кремувало, останки розділені на 8 частин і поміщені в ступи. Паломництва в буддизмі почалися з поклоніння останкам Будди. Паломництво в буддизмі полягає у відвідинах святих місць для отримання духовних результатів, поклоніння і виразу пошани вищим силам. У каноні сказано, що паломник - це той, хто відмовився від світу, а місця паломництва підносяться драбинками в небо.

30.Релігійно-паломницькі центри буддизму в Індії.Буддійські святі місця в Непалі

1. Комплекс Кутуб Мінар (Делі, Індія).

Це гігантський мінарет висотою 72 метри, який був побудований в 12 столітті. Він уособлює собою зразок найдавнішої культури. Кутуб Минар побудований на місці зруйнованого ісламськими завойовниками храму Вішну. На території комплексу Кутуб Минар розташоване одне з найбільш загадкових у світі споруд: знаменита Залізна колона.

Південна Індія

Південна Індія - це казкова природа й архітектура. Тут народилися аюрведа і йога.

1. Гора Аруначал (Індія, місто Тіруваннамалай). Священна гора Аруначал вважається Стовпом Світла, з якого з'явився Бог Шива. Тут Господь на зорі творіння з'явився Брахмі і Вішну в образі Вогненного Шівалінгама і навічно застиг з тих пір у Божественній Аруначале.

Біля підніжжя гори знаходиться це ашрам просвітленого Романа Махарши. Ашрам - це місце, де людина звертається до самого себе для медитації, молитви, здійснення ритуалу і духовного оновлення.

2. Храм на Чидамбарама. Він виник ще до нашої ери. Тут, в Чидамбарама, танцює Свій Космічний Танець Натарадж (Неперевершений Танцюрист), і править над усіма Владика Краси (Сундарешвар) і Його Дружина з риб'ячими очима (Мінакші). Храм на Чидамбарама - це цілий храмовий місто. Шива Натарадж є покровителем всіх танцюристів. Тому храм особливо цікавий для всіх, хто танцює або медитує в танці. Сюди варто поїхати за натхненням.

Західна Індія

Тут, як і у всій Індії можна знайти дуже давні і гарні храми і міста. Про якісь конкретні місцях сили для всіх мови не йде. Тут багато місць паломництва саме індуїстів. Так що, захід Індії пов'язаний більше з релігійним туризмом. Це такі місця як: Дварака, Соманатх, Нагешвар, озеро Пушкар (священне озеро Брахми і єдине в Індії місце поклоніння Творцеві), Печери Аджанти та Еллори, Маха-тіртха Рамкунда в Насіку ...

Східна Індія 1. Тут знаходяться найдавніші храми Бхуванешвара (столиці штату), Храм Джаганнатха в Пурі (один з 4-х Мокша Дхам, головний вайшнавский центр), а також хрестоматійний Храм Сонця в Конарке, іменовані «Золотим трикутником Індії». 2. У східній Індії варто відвідати землі штату Орісси.

Звичайно, варто побувати і в містечку Пурі. Як раз в ньому і розташований знаменитий і один з найбільших храмів Індії - храм усміхненого Бога Всесвіту (Джаганнатха). Тут можна спробувати їжу, приготовлену за стародавніми рецептами, іменовану як «прасад» (милість Божа). А ось в сам храм європейців не допускають.

Королівство Непал лежить між двома найбільшими азіатськими країнами - Індією і Китаєм. Це невелике держава розташована на південних схилах найвищої в світі Гімалайського хребта. На північному сході межує з Індією.

Непал - батьківщина Гаутами Будди, вчення якого лягло в основу буддизму. У храм Пашупатинатх (храм Шиви) прагне потрапити хоч раз у своєму житті кожен Індуїст. Для тих, хто шукає духовності і просвітлення - місця сили тут скрізь. І пов'язані з присутністю великих Вчителів, з древніми сакральними місцями і з природними храмами високо в горах ...

Четире головних центру шанування Будди:

- На території современнго містечка Лумбіні(Непал) в 543 р. до н.е. народився Сиддхартха Гаутама. Поряд знаходяться руїни палацу, де він жив до 29 років. У Лумбіні знаходиться більше 20 монастирів.

- Бодхгая(штат Біхар, Індія) знаходиться в 12 км. від відомого центру паломників індуїстів Гая. Саме тут Будді було послано прояснення. Центром залучення паломників є Махабодхи Мандір, храм, що знаходиться на тому місці, де Будда знайшов прояснення.

- Сарнатх(штат Уттар Прадеш, Індія) розташований в 6 км. на північ від р. Варанаси. Тут Будда прочитав свою першу проповідь про чотири благородні істини.

- Кушинагара(штат Уттар Прадеш, Індія) знаходиться біля містечка Горакхпур, тут Будда покинув своє тіло у віці 80 років.

Др центри шанування Будди:

- Раджгар(штат Біхар, Індія), де Будда розповів світу своє вчення про порожнечу. Тут розташована печера, де проходив перший буддійський собор.

- Вайшалі(штат Біхар, Індія), тут Будда читав свої проповіді, зокрема вчення про природу Будди, і передбачив свій швидкий відхід із земного світу.

- В штаті Махараштранаходятся печерні храми Аджанти і Еллори. Всього 29 храмів, споруджених в скельних породах ущелини, що нависає над річкою.