Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-75.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

64. Розкрийте суть поняття «космоцентризм», «геоцентризм», «антропоцентризм» Дайте порівняльну характеристику.

Космоцентризм- система філософських поглядів, що з'явилася в Древній Греції, згідно з якою світ сприймається як космос, різноманітний, гармонійний і водночас вселяє жах. Всі явища навколишнього світу розглядалися через призму космосу.

Теоцентризм (грец. Theos — Бог + лат. Centrum — центр кола) - філософська концепція, в основі якої лежить розуміння Бога як абсолютного, досконалого, найвищого буття, джерела всього життя і будь-якого блага. При цьому основою моральності служить шанування і служіння Богу, а наслідування і уподібнення Йому вважається вищою метою людського життя. Найбільш поширеним теоцентризм був у Середні віки.

Антропоцентризм (грец. ανθρωπος — людина і лат. centrum — центр) — різновидність телеології, філософське вчення, за яким людина є центром Всесвіту і метою всіх подій, які в ньому відбуваються, що вона створена Богом «за своїм образом і подобою». Антропоцентризм — це принцип, відповідно до якого людина є завершенням еволюції світобудови. Сам термін був вперше вжитий в добу Відродження. Суть його полягає в тому, що центр Всесвіту переноситься від проблем світобачення до конкретних проблем людини.

65. Розкрийте сутність понять «теїзм», «пантеїзм», «деїзм».

Теїзм (грец. бог) - релігійно-філософське вчення, до-рої визнає існування особистого бога як надприродної істоти, що володіє розумом і волею і таємничим чином впливає на всі матеріальні і духовні процеси. Те, що відбувається в світі теїзм часто розглядає як здійснення божественного промислу. Природна закономірність у теїзмі ставиться в залежність від божественного провидіння. На відміну від деїзму, теїзм стверджує безпосередню участь бога у всіх світових подіях, а на відміну від пантеїзму, відстоює існування бога поза світом і над ним. теїзм - Ідеологічна основа клерикалізму, теології і фідеізма. теїзм. Ворожий науці та науковому світогляду.

Пантеїзм (від пан ... і грец. Theos - бог), філософське вчення, ототожнюють бога і світ. Термін «пантеїст» був введений англійським філософом Дж. Толандом (1705), а термін «П.» - його противником нідерландським теологом І. Фаєма (1709). В пантеїстичних концепціях нерідко ховалися натуралістичні тенденції, що розчиняють бога в природі і підводили до матеріалізму, представляючи собою вчення, опозиційні по відношенню до пануючому теїстичному релігійному світогляду. Іноді ж у форму П. вдягалися релігійно-містичні прагнення, що розчиняють природу в бозі

Деїзм (лат. бог) - вчення, к-рої визнає існування бога як безособової першопричини світу, що розвивається потім за своїми власними законами. Родоначальник Д. англ, філософ 17 ст. Г. Чербері. Д. відмінний від теїзму, який визнає зв'язок бога з світом і людиною, пантеїзму, розчиняє бога в природі, і атеїзму, який заперечує саме існування бога. В умовах панування феодально-церковного світогляду Д. був нерідко прихованою формою атеїзму, зручним для матеріалістів способом звільнитися від релігії. Представниками Д. у Франції були Вольтер, Руссо, в Англії - Локк, Ньютон, Толамі, Шефтсбері, в Росії - Радищев, І. П. Пнін, І. Д.: Ертов та ін Під прапором Д. виступали також ідеалісти (Лейбніц , Юм) і дуалісти. В сучас. умовах під Д. часто ховається прагнення виправдати релігію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]