Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСГ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
143.35 Кб
Скачать
  1. Вартість капіталу підприємства: сутність та методи оцінки

Вартість капіталу підпр – ціна залучення підп.-вом фін рес.

Тобто це винагорода, за яку капіталодавці погоджуються вкладати кошти в дане підп.

Методика визначення вартості капіталу залежить від джерела його залучення. Основними джерелами формування капіталу є банківські кредити, випущені підприємством облігації, акції та нерозподілений прибуток Розглянемо особливості визначення вартості кожного з перелічених елементів капіталу.

Вартість капіталу, залученого за рахунок банківського кредиту

Оскільки проценти за користування банківською позикою виключаються з бази оподаткування прибутку, реальна вартість одиниці такого капіталу буде меншою, ніж ставка банківського проценту на величину податкової економії.

Отже, вартість капіталу, залученого за рахунок банківського кредиту, потрібно розглядати з урахуванням податку на прибуток.

Для цього можна скористатися формулою:

ВКк = СП (1-Коп), (7.4)

де ВКК — вартість капіталу, залученого за рахунок банківського кредиту;

СП — ставка банківського процента за кредит;

Коп — коефіцієнт оподаткування прибутку.

Вартість кап за рах облігацій нового випуску розрах за формулою

За моделлю CARM вартість капіталу, залученого за рахунок простих акцій, визначається за формулою:  

де ВКЛ — вартість капіталу, залученого за рахунок випуску простих акцій з урахуванням фактору ризику;А — рівень доходу за безризиковими інвестиціями;

R — рівень доходу в середньому на інвестиційному ринку;

Р, — бетта-коефіцієнт і-ї акції (характеризує рівень ризику порівняно з середньоринковими показниками).

Загальна вартість залученого підприємством капіталу визначається як середньозважена вартість фінансових ресурсів з окремих джерел:

 

де СЗВ — середньозважена вартість капіталу;

BKt — вартість капіталу, залученого за рахунок і-го джерела, %;

  1. Методичні підходи оцінки вартості підприємства

Вартість бізнесу — це вартість діючого підприємства або вартість 100 % корпоративних прав у діловому підприємстві.Необхідність оцінки вартості підприємства виникає в основному у таких випадках:􀂃 під час інвестиційного аналізу у ході прийняття рішень про доцільність інвестування коштів у те чи інше підприємство􀂃 у ході реорганізації підприємства;􀂃 у разі банкрутства та ліквідації;􀂃 у разі продажу підприємства як цілісного майнового;􀂃 у разі застави майна та при визначенні кредитоспроможності підприємства;􀂃 у процесі санаційного аудиту при визначенні санаційної спроможності;􀂃 під час приватизації державних підприємств .У зарубіжній та вітчизняній практиці оцінки вартості майна найбільшого поширення дістали три методичні підходи до оцінки вартості підприємства:􀂃 заснований на оцінці потенційних доходів підприємства;􀂃 майновий (витратний);􀂃 ринковий.У рамках цих підходів розрізняють окремі методи оцінки.У рамках доходного підходу виокремлюють два основні методи: 􀂃 дисконтування грошових потоків (дисконтування Cash-flow);􀂃 визначення капіталізованої вартості доходів.Згідно з методом дисконтування грошових потоків вартість об'єкта оцінки прирівнюється до сумарної теперішньої вартості майбутніх чистих грошових потоків (Cash-flow) або дивідендів, які можна отримати в результаті володіння підприємством, зменшеної на величину зобов'язань підприємства та збільшеної на вартість надлишкових активів. Надлишкові активи — це активи підприємства, що в даний час не використовуються ним для отримання фінансового результату та застосування яких на даному підприємстві у зазначений спосіб і належним чином є фізично неможливим або економічно неефективним. Такого роду активи оцінюються, виходячи з найкращого альтернативного варіанта їх використання.Метод капіталізації – характерний для підпр рівень доходів переводиться у вартість шляхом його ділення на ставку капіталізації. Ставка капіталізації – дорівнює ставці вартості власного капіталуУ рамках майнового(витратного) підходу розрізняють такі основні методи: оцінка за відповідною вартістю активів (витратний підхід), метод розрахунку чистих активів, розрах-к ліквідаційної вартості.Витратний підхід- в основі принцип корисності і заміщення: покупець не заплатить за об’єкт більшу ціну, ніж можливі сукуп витрати на відновлення об’єкта.

Ринковий підхід: передбачає розрахунок вартості підпр на основі результатів його зіставлення з ін. бізнес-аналогами. В рамках цього підходу розрізняють такі методи: зіставлення мультиплікаторів (зіставлення значень окремих показників аналогічних підпр) , порівняння продажів (транзакцій)- виходячи з ціни продажу окремих суб’єктів.