Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тит сам раб практ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
259.07 Кб
Скачать

1.4. Ресурси internet

Оскільки INTERNET пропонує розмаїття методів комунікації і способів доступу до інформації, для значної кількості компаній вона швидко стає невід'ємною частиною їхньої інформаційної системи. Проаналізуймо основні засоби і служби, що їх пропонує INTERNET (рис. 1.3).

Рис.1.3 Логічна схема глобальної мережі INTERNET

Контрольні питання:

  1. Що таке глобальна комп’ютерна мережа.

  2. Назвіть типи глобальних комп’ютерних мереж.

  3. Що таке INTERNET .

  4. Архітектура INTERNET.

  5. Ресурси INTERNET.

Тема:Електронна пошта

Ця служба найширше використовується INTERNET — 94% корпорацій мають доступ до мережі. Вона забезпечує постійний зв'язок між працівниками самої компанії і дозволяє підтримувати ділові контакти поза її межами. Цей вид послуг дає змогу компаніям здійснювати свої повсякденні кон­такти з іншими організаціями та клієнтами. Порівняно з фак­симільними засобами зв'язку електронна пошта є відносно де­шевою.

World Wide Web (WWW) — найновітніша на сьогодні ін­формаційна служба INTERNET, яка дуже швидко розвиваєть­ся. Вона має майже безмежний потенціал збору, поширення і вивчення інформації. Цей графічний інструментальний засіб на основі гіперсередовища набуває дедалі більшої популярності у підприємств, яким необхідно збирати інформацію, обмінюва­тися ідеями і самим пропонувати комерційну інформацію в INTERNET.

Система World Wide Web вперше була розроблена Тімом Бернерсом Лі з Європейської лабораторії фізики елементарних час­ток у Женеві (Швейцарія) як спосіб організації інформації для її наукових співробітників. Інформація на Web-серверах зберігається у вигляді набору документів. Кожен документ вміщує гіпер-текстові посилання, за допомогою яких користувач може зверта­тися до інформації в інших документах, пов'язаних з даною темою. Таким чином, вибираючи підсвічені слова, виділені зо­браження і графіку в тексті документа, користувач має змогу пе­реміщуватись у будь-якому напрямку і «перескакувати» на інші документи, які його зацікавили, незважаючи на те, де ці докумен­ти знаходяться. Така технологія дає змогу разом із текстом вклю­чати у Web-документи графіку, звук і відеозображення. Перемі­щуючись величезними масивами електронних документів, що зберігаються на тисячах серверів в INTERNET, користувачі, які розшукують конкретну інформацію, можуть фактично мандрува­ти по всьому світу. Для цього їм достатньо вибирати посилання в документах і таким чином переходити до потрібної інформації. Дедалі більше компаній починають усвідомлювати ті величезні переваги, які надає їм цей інструментальний засіб для реклами і продажу продукції. Будь-яке підприємство (велика корпорація, невелика фірма) може створити свій Web-вузол, підключившись до INTERNET на один чи декілька серверів. Завдяки онлайново­му доступу такі підприємства отримують можливість розміщува­ти свої документи в World Wide Web, де вони стають доступними для кожного користувача. Уже в 1995 р. кількість WWW-серверів перевищила 100 тис. І кожного дня з'являються сотні нових Web-сторінок. Величезний обсяг і постійне оновлення інформації ро­бить Web дуже корисним інструментом, наприклад, маркетинго­вої діяльності на підприємстві. Він дає змогу отримувати відомо­сті про нову продукцію, легко визначати, чим займаються конку­ренти, досліджувати тенденції, дізнаватися про нові технології і матеріали тощо.

Звичайно компанії починають використання потенціалу Web у рекламі розміщенням на Web-сторінках своїх поточних матеріа­лів — електронних копій друкованих каталогів і прайс-листів, а також інформації про свою діяльність, стратегію під­приємства, свою продукцію.

Крім того, підприємства через Web можуть повідомляти про вихід повідомлень у пресі і поширювати новини щодо своєї дія­льності. Розміщення поточних новин — дуже важливий елемент, який привертає увагу користувачів і примушує їх частіше зверта­тися до даного Web-вузла.

Web є також дуже ефективним засобом збирання відомостей про покупців, тобто дає змогу застосовувати інтерактивні фор­ми роботи з покупцями. Компанії також можуть відстежувати кількість користувачів, які «побували» на Web-сторінках, і та­ким чином щоденно контролювати, наскільки успішно діє даний інформаційний канал. Публікація на Web-вузлі адреси елект­ронної пошти компанії надає їй можливість ефективно забезпе­чувати користувачів онлайновою підтримкою і навіть сприяє продажу продукції: користувачі, які електронною поштою наді­слали запит на отримання більш докладної інформації, автома­тично включаються у наступний список розсилки відповідної інформації.

На цих сторінках компанії публікують каталоги, прайс-листи, прес-релізи, доповіді представників фірми на різних конференці­ях і виставках, інтерв'ю, анкети для виявлення думки споживачів з того чи іншого питання, розміщують інформацію про фірму, її нову продукцію та послуги.

File Transfer Protocol (FTP). Незважаючи на те, що найбіль­ший інтерес сьогодні викликають такі засоби INTERNET, як елект­ронна пошта і World Wide Web, вона має чимало інших корисних інструментів. Один із них — File Transfer Protocol. Це стандарт­ний механізм, який дає можливість користувачам передавати й отримувати файли з INTERNET.

Gopher. Сервери Gopher — також дуже популярний засіб пошуку необхідної інформації. Вони містять каталоги інформа­ції з різних тем. Користувач може порівняно легко знайти і про­читати файли, які є на будь-яких серверах INTERNET, оскільки особа, яка відповідає за певний сервер, здійснює пошук джерел відповідної інформації. Якщо користувач не може знайти спеці­алізований Gopher-сервер з інформацією, яка його цікавить, він може продовжити пошук за одним-двома словами, що належать цій галузі. Використання Gopher дає компанії можливість не тільки отримувати інформацію, необхідну для маркетингових досліджень, а й завдяки створенню приватного Gopher-серверу поширювати інформаційні матеріали про свої продукти чи по­слуги (проспекти, бюлетені, каталоги, прайс-листи). Якщо ком­панія включає в меню свого серверу електронну картку замов­лення, то це дає клієнтам можливість безпосередньо замовляти той чи інший товар.

Новини і спеціальні групи за інтересами. Задовго до появи World Wide Web користувачі INTERNET обмінювалися між со­бою новинами та ідеями через групи новин USENET — розподі­лену (в масштабі INTERNET) дошку оголошень. Вона налічує понад 5 тис. постійно підтримуваних конференцій — груп новин, що охоплюють найрізноманітніші теми, і має близько 10 млн користувачів, наприклад No veil.tech-forum (група новин, за допомо­гою якої покупці фірми Novell можуть одержати онлайнову під­тримку і дізнатися про нові програмні продукти цієї фірми). Гру­пи новин надають компаніям широкі можливості для реклами і просування продуктів і послуг через INTERNET. Нині більш як 35% усіх повідомлень USENET є спеціально підготовленими для поширення в мережі рекламними повідомленнями.

Maiding lists. Технологія Mailling lists, або списків розсилки, дає змогу поширювати (розсилати) повідомлення, використову­ючи файл (список розсилки), що вміщує електронні адреси ко­ристувачів, які бажають отримувати інформацію з певної теми і мають на комп'ютері програму електронної пошти. Нині в INTERNET існує більше сотні тисяч списків розсилки з різнома­нітних тем. Механізм Mailling lists дає змогу клієнтам вибирати та отримувати потрібну інформацію, а фірмам, що постачають продукцію та послуги, — створювати і підтримувати свої списки розсилки, за допомогою яких вони можуть підтримувати постійні контакти з клієнтами, реєструвати їхні звернення і проводити опитування. Фірми можуть також одержувати інформацію від експертів, адреси яких занесені у відповідні списки розсилки. Підприємці мають можливість приєднуватися до різних списків розсилки для того, щоб постійно отримувати інформацію з пев­них питань, що стосуються сфери їхньої діяльності. Завдяки ве­личезному потенціалу для бізнесу, що його має Mailling lists, це і сьогодні — один із найважливіших інструментів маркетингу в INTERNET.

Контрольні питання:

  1. Що таке електронна пошта.?

  2. Поняття World Wide Web (WWW).

  3. Які матеріали розміщуються на WEB сторінках ?

  4. Групи новин-що це.?

Тема:Розрахунки з персоналом по оплаті праці.

Документ «Начисление заработной платы»

Документи цього розділу призначені для ведення обліку всіх видів оплати праці співробітників організації, а також для обліку кадрів.

О блік оплати праці персоналу ведеться на балансовому рахунку 70. Аналітичний облік організовано по субконто «Сотрудники», якому відповідають елементи довідника «Сотрудники». Він знаходиться у меню Справочники Сотрудники. Довідник має трехступеневу структуру, що дає можливість гнучко організувати аналітичний облік по співробітникам організації. Форма елементу довідника містить п’ять закладок, на яких сгруповані різноманітні відомості про співробітника, необхідні для розрахунку заробітної платні.

Контрольні питання:

  1. У якому меню розташовано довідник «Співробітники».

  2. Яку структуру має довідник «Співробітники».

Тема:Призначення ІС «Галактика». Контур Бухгалтерського обліку

Результатом роботи корпорації “ Галактика” став випуск у квітні 1995 р. на ринок програмних засобів комплексу “ Галактика”, яка до теперішнього часу встигла пройти випробування на більш ніж 400 підприємствах і продовжує інтенсивно розвиватися. Розв’язання всього комплексу задач , на який орієнтований комплекс “ Галактика” забезпечується чотирма функціональними контурами:

    1. контур адміністративного управління;

    2. контур оперативного управління;

    3. контур управління виробництвом;

    4. контур бухгалтерського обліку.

Модульний принцип побудови комплексу “ Галактика” припускає як ізольоване використання окремих програмних модулів, так і довільні комбінації їх, залежно від виробничо – економічної необхідності.

Модуль „ Управління документообігом” забезпечує взаємодію всіх користувачів ІС „Галактика”.

В основі моделі побудови ІС „Галактика” лежать такі концептуальні положення:

1. Метою діяльності будь-якого підприємства(організації) є отримання прибутку від підсумків своєї діяльності.

2. Усі взаємодії між юридичними суб’єктами (підприємствами, організаціями) зводяться до укладання і реалізації угоди. При цьому одна із сторін є продавцем, інша – покупцем. Предметом угоди може бути товарно-матеріальна цінність(ТМЦ), робота, послуга або їх комбінація.

3. Під час здійснення будь-якої господарської операції формується документ , що підтверджує ії здійснення (операційний документ).Сукупність операційних документів утворюють документообіг підприємства.

4. Операційні документи належать до одного з двох класів. Перший клас документів – документи-підстави, тобто документи, що рекомендують операції між юридичними особами. До цього класу належать прості й багато етапні договори, рахунки, рахунки-фактури, контракти, вимоги, гарантійні листи тощо. Документи-підстави додатково класифікуються за:

  • життєвим циклом документа. Документ може мати один із трьох станів: такий, що оформляється, що виконується, закритий(виконаний);

  • видом розрахунків(з погляду багатовалютності): гривневий розрахунок, валютний, гривнево-валютний.

Другий клас документів – супровідні документи, тобто операційні документи, що відображають суть операцій, які фактично виконуються. Всі супровідні документи можна поділити на дві групи:

а)документи, що підтверджують переміщення товарно-матеріальних цінностей або операції виконання робіт, послуг. До них належать накладні різних видів, складські ордери, акти на виконання робіт(послуг);

б) фінансові супровідні документи , які підтверджують операції переміщення готівкових і безготівкових фінансових коштів. До них належать банківські та касові документи.

Супровідні документи зазвичай пов’язані з документами - підставами.

5. Робота користувачів контуру оперативного управління ІС ”Галактика” полягає в реєстрі документів, що входять або формуванні вихідних документів-підстав і супровідних документів , які підтверджують виконання господарських операцій.

Адміністрація підприємства(організації), використовуючи для управління виробничими процесами ІС „Галактика”, отримує можливість:

  • оперативного одержання достовірної інформації про поточну діяльність підприємства;

  • оперативного управління фінансами;

  • контролю за ходом виконання договірних відносин;

  • контролю взаємних зобов’язань;

  • контролю та управління матеріальними, трудовими і технічними ресурсами;

  • формування і контролю бізнес-плану;

  • планування та обліку виконання внутрішнього бюджету.

Контур Бухгалтерського обліку

У контурі бухгалтерського обліку передбачене формування фінансових документів , що супроводжують рух грошових коштів- готівкових(касові ордери) і безготівкових(платіжні доручення тощо).

Склад контуру Бухгалтерського обліку:

  1. Розрахунок зарплати.

  2. Головна книга. Баланс.

  3. Проектування бухгалтерської та економічної звітності довільної форми.

  4. Багатоплановість рахунків бухгалтерського обліку.

  5. Консолідована звітність корпорації.

Контрольні питання:

  1. Система «Галактика», її призначення.

  2. Склад системи «Галактика».

  3. Що лежить в основі моделі побудови ІС «Галактика».

  4. Склад бухгалтерського контуру ІС «Галактика».