Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
термінологічний-словник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

Містобудування та регіональне планування

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

1) Комплекс таксономічних одиниць.

Ареал—частина території, де спостерігаються об' єкти чи явища, які відсутні Іа іншій території. Це поняття частіше використовується стосовно розповсюд-|ення об'єктів чи явищ природного або економічного ландшафту.

Зона - частина території, де мають місце однозначні показники інтенсив-^ості розповсюдження будь-яких об'єктів чи явищ.

Регіон, район (синоніми: перший - латинського, а другий - французького походження) – територія (простір чи географічний ландшафт), яка містить та об'єднує різні за властивостями об'єкти чи явища, що досліджуються суміжними науками. Перша ознака регіону: функціональна та територіальна єдність (зв'язаність елемен-їв, своєрідність, самостійність, комплексність, особистість). Друга ознака регіону: багатозначність функцій, які можуть визначатися в характе­ристиках природних елементів (ресурсів), економічної діяльності (виробничої, рсподарчої), соціально-економічної, рекреаційної та інших.

Агломерація - взаємопов'язана система територіально наближених міст, групова форма розселення. Це - територіально-економічна інтеграція груп щільно розташованих і функціонально пов'язаних населених місць, різних за величиною і народногосподарським профілем.

2) Містобудівна діяльність.

Містобудування (містобудівна діяльність)цілеспрямована діяльність державних органів, органів місцевого та регіонального самоуправління, підприємств, установ, організацій, громадян, об’єднань громадян зі створення та підтримання повноцінного житлового середовища, яка включає прогнозування розвитку і планування територій, проектування, будівництво і реконструкцію об’єктів житлово-цивільного, виробничого призначення, спорудження інших об’єктів, регенерацію історичних поселень, реставрацію архітектурних комплексів і ансамблів, створення інженерної і транспортної інфраструктури.

Регіональне планування у вузькому розумінні - це розробка планів, програм, проектів розвитку регіонів та їх структурних елементів. У широкому значенні - це просторове відображення принципів та заходів державної регіональної політики. В такому широкому розумінні термін "планування" поширюється на різні сфери соціально-економічної галузевої та територіальної діяльності, які входять до складу народногосподарського планування. У іншому розумінні планування є одним з методів та відокремлена стадія містобудівного проектування на рівні регіонів (районів). У такому значенні вже довгий час існує поняття "районне планування".

Комплексне (інтегральне) планування - спосіб ров'язання задач містобудівного планування, оснований на комплексній оцінці ефективності всіх намічених заходів з розвитку різних галузей господарської, будівельної і природо-хоронної діяльності людини в межах певного регіону.

Правове регулювання містобудівної діяльності - регламентування прав обов'язків і відповідальності органів управління всіх рівнів, суб'єктів містобу­дівної діяльності; правове закріплення містобудівних стандартів і регламентів порядку узгодження і затвердження проектно-планувальної документації, також санкцій за порушення законів.

Агропромисловий комплекс - сукупність галузей сільського господар-ства, а також пов'язаних з ним промислових виробництв (сільськогосподарське і факторне машинобудування, виробництво мінеральних добрив і засобів захисту рослин і тварин, харчова і частково легка промисловість).

Адаптивні території — ареали, здатні широко застосовувати інновації на гГадії їх масового розповсюдження.

Аналіз території - комплекс досліджень території в цілях визначення пер, спектив раціонального її використання і охорони навколишнього середовища

Антропогенне навколишнє середовище - результат впливу процесів люд ської діяльності на природне середовище.

Архітектурно-планувальне завдання -документ, який містить комплекс містобудівних та архітектурних вимог і особливих умов проектування та будівництва об'єкта архітектури, що випливають з положень затвердженої містобудівної документації, місцевих правил забудови населених пунктів (поселень), відповідних рішень органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування.

Баланс території - система показників, що характеризують співвідношені» територій і акваторій різного функціонального призначення (з сучасного і перо пективного використання).

Баланс трудових ресурсів - система показників, що характеризують чи сельність економічно активного населення в межах територіальної системи або поселення з врахуванням віково-статевого складу, співвіднесену з наявністю і якістю робочих місць.

Біосфера - зона активного життя, яка охоплює нижню частину атмосфери (близько ЗО км), гідросферу (до дна найглибших западин в Світовому океані) і верхню частину літосфери (до глибини 4-5 км від поверхні земної кори).

Валовий внутрішній продукт (ВВП) - сукупність виробленого продукту і послуг усіма господарськими суб'єктами за певний проміжок часу (як правило за рік).

використання в господарських цілях і відрізняються за природно-історичними прикметами.

Вільні економічні зони (зони Порто-франко) - території, в межах яких усунені митні тарифи та інші торгові бар'єри для економічних суб'єктів.

Властивість містобудівного просторукожна суттєва ознака векторів простору.

Генеральна схема планування території України - містобудівна документація, яка визначає концептуальні вирішення планування та використання території України.

Генеральний план населеного пункту (поселення) — містобудівна документація, яка визначає принципові вирішення розвитку планування, забудови та іншого використання території населеного пункту (поселення).

Географічна інформаційна система (ГІС, GIS) - система, яка забезпечує збір, зберігання, обробку, відображення і розповсюдження просторово-коор­динованих даних. ГІС містить дані про просторові (територіальні) об'єкти у формі їх цифрових уявлень (векторних, растрових та інших), об'єднаних у набір шарів, що утворюють інформаційну модель предметної зони.

Геополітика - діяльність, яка розглядає державу як географічний організм і разом з тим просторовий феномен. Геополітика традиційно визначається як вивчення географічних аспектів зовнішньополітичної діяльності. В більш широ­кому розумінні її розглядають як реальну політичну діяльність, спрямовану на зміну всього геополітичного простору. Автором терміну "геополітика" був шведський вчений Р. К'єлен.

Гнучкістьздатність просторових характеристик реагувати на зміну умов, передбачати їх, встановлювати пріоритети, розподіляти ресурси, зберігаючи цільову установку.

Демографічна ємність території - максимальна (найбільш допустима) щільність населення в межах містобудівного об'єкта за умови забезпечення найбільш важливих людських потреб за рахунок території при дотриманні еко­логічних вимог. Демографічна ємкість може вимірюватись по населенню пос­тійному (житловий район), сезонному (рекреаційна територія), денному (центр обслуговує ання).

Депресивні регіони - території і країни, в яких відбувається затяжна еконо­мічна криза (або застій) і пов'язана з нею деградація регіонального но-економічного середовища.

Детальний план території - містобудівна документація, яка розробляється для окремих районів, мікрорайонів, кварталів та районів реконструкції існуючої забудови населених пунктів (поселень).

Динамізм простору — узагальнююча властивість, яка характери­зує зміну параметрів і станів простору у часі.

Доступність місць тяжіння - час, який треба витратити, або відстань, яку Іобхідно подолати населенню на шляху від місць знаходження (житловий -динок, підприємство) до місць тяжіння, що є джерелом необхідних населенню аг (робочих місць, торгових, побутових, культурних, транспортних послуг).

Екологічна безпека - екологічна регламентація господарської та інших видів діяльності, націлена на мінімізацію екологічного ризику для людини та інших її реципієнтів.

Екологічна стійкість - здатність екосистеми відновлювати висхідний або ризький до нього стан після якого-небудь природного або антропогенно-зумовленого обурення (впливу), який проявляється у відхиленні від її початкових араметрів.

Екологія - наука про відносини рослинних і тваринних організмів та їх цільностей між собою і навколишнім середовищем.

Емісії - всі види забруднень навколишнього середовища (шкідливі викиди в Імосферу і водоймища, забруднення грунту і підземних вод, шуми, вібрація, радіоактивне випромінювання тощо), які негативно впливають на здоров'я людини і екосистему регіону.

Етнос - спільність людей, яка утворюється на основі історично складених прикмет: спільності мови, господарства, культури тощо. За складністю внутрішньої організації виділяють плем'я, народність, націю.

Ефективність містобудівних систем характеризує рівень викори­стання ресурсів простору для отримання корисних ефектів та зни­ження негативних наслідків їх функціонування.

Житлова територія—територія житлового кварталу (мікрорайону), яка розподіляється на прибудинкові території для надання у спільне користування або спільну сумісну власність земельних ділянок та спорудження житлових будинків у кварталі (мікрорайоні).

Життєвий цикл містобудівної системи охоплює етапи її існуван­ня: проектування, втілення, використання, ліквідацію та рекульти­вацію простору.

Забудова території— здійснення нового будівництва, реконструкції, реставрації капітального ремонту, впорядкування об'єктів містобудування.

Земельна ділянка — це частина території населеного пункту (поселення), що має фіксовані межі та характеризується певним місцерозташуванням, складом функціональних компонентів території, природними властивостями, фізичними параметрами, правовим і господарським станом.

Земельна ділянка ідеальна — частина земельної ділянки декількох житлових будинків, яка не може бути встановлена на місцевості для окремого житлового будинку за умов її місцерозташування, природних та планувальних особливостей, фізичних параметрів.

Земельна ділянка резервна — територія, призначена за затвердженою містобудівною документацією для будівництва об'єктів різного функціонального призначення, не освоєна на час проведення розподілу території мікрорайону на земельні ділянки прибудинкових територій, а також територія, яка може бути встановлена на місцевості для розміщення будівництва або інших видів використання території за умов дотримання чинного законодавства, будівельних і санітарних норм.

Земельна частка реальна - частина земельної ділянки окремого житлового будинку, межі якої можуть бути встановлені на місцевості.

Земельний ринок - система попиту і пропозиція майнових прав на земельні ілянки, в рамках яких укладаються добровільні угоди.

Земельні ресурси - землі, що систематично використовуються або придатні

Землеустрій - система заходів з регулювання земельних відносин, зганізації використання і охорони землі як засобу виробництва.

Зона - територія (акваторія), в межах якої спостерігається однозначність оказників за їх інтенсивністю.

Зона екологічної рівноваги - елемент природно-ландшафтного зонування ериторії, в межах якого зосереджені найбільш "сприятливі" в екологічному Щношенні природні ландшафти, які дозволяють йому грати роль компенсатора серйозних порушень окремих компонентів (чистоти повітряного і водного ба-ейнів, охорони навколишнього середовища на урбанізованих територіях).

Зона інтенсивного господарського освоєння - елемент економічного °нування території, який характеризується достатньо великою чисельністю на-елення при відносно високій (більше 1000 чол/км2) загальній щільності насе-£Ння, а також робочих місць у сільськогосподарському виробництві.

Зона пріоритетного розвитку - елемент планувального зонування терито-•І, де у відповідності з затвердженою державною (муніципальною) програмою егіонального розвитку перевага надається досягненню якої-небудь певної (со-ціальної, економічної або екологічної) цілі і тому всі перспективні заходи мають йрияти вирішенню даної задачі.

Зона функціональна - зона, яка виділяється за домінуючою прикметою інтенсивного розвитку в ЇЇ межах будь-якою однією народногосподарською функцією.

Ієрархічна структура - структурні відносини всередині системи, за яких системи нижчого рівня (порядку) утворюють деяку цілісність у рамках системи більш високого рівня, при цьому кожний елемент вищого порядку включає еле менти нижчого порядку.

Інвестиційна політика - заходи з підтримки інвестиційної активност' господарських суб'єктів, розподіл бюджетних капіталовкладень.

Інженерно-транспортна інфраструктура - комплекс інженерних, транспортних споруд і комунікацій.

Історичне населене місце (поселення) - поселення, яке зберегло повністю або частково історичний ареал і занесене до Списку історичних поселень України. Історичний ареал населеного місця (поселення) - частина поселення, що зберегла старовинний вигляд, розпланування та форму забудови, типові для певних культур або періодів розвитку. Традиційний характер середовища - історично успадкований вигляд та об'ємно-просторовий устрій історичного населеного місця (поселення).

Кадастр - список, реєстр, що складається офіційними організаціями для певних цілей. Існують галузеві кадастри (кадастр нерухомості, водний, лісів надр, атмосферного повітря, флори, фауни та інші) і комплексні, багатофункціо­нальні кадастри, які включають дані, необхідні для ров'язання комплексних задач, таких як планування і управління розвитком поселень і територій. У містобудуванні і територіальному плануванні використовуються місто­будівний, земельний, екологічний та інші кадастри.

Кадастр природних ресурсів - систематизоване зведення відомостей про природні ресурси (кількість і якість, природні умови добування або викорис­тання, економічна оцінка і т.д.); найбільше розповсюдження отримали кадастри земельних, водних і лісових ресурсів, а також кадастри родовищ корисних ко­палин.

Квартал (мікрорайон) - частина території забудови, обмежена червоними лініями або лініями регулювання забудови, з установленим на підставі місцевих правил забудови (при їх відсутності - на підставі містобудівної документації) режимом землекористування.

Комплексна оцінка території - інтегральна оцінка галузевих оцінок, порівняльна планувальна оцінка окремих ділянок всієї території району за комплексом природних і антропогенних факторів, які сприяють основним видам господарської діяльності.

Комплексна територіальна система - сукупність підлеглих місту-центру селень, різного роду міжселенських територій, транспортної і інженерної Інфраструктури, а також органів управління цією просторовою цілісністю. Най-Ьжливішою характеристикою територіальних систем є просторова єдність ма-Ьріально-технічних і природних елементів середовища, соціальних, економічних і екологічних процесів, а також керівних впливів, які забезпечують стійкість ункціонування і розвитку територіальних систем.

Композиційна вісь - художньо виразна природна або урбанізована плану­вальна вісь (магістраль, річка, берегова лінія тощо).

Композиційний вузол - компактний у плані містобудівний ансамбль, який включає (звичайно поєднані з візуальними вузлами} архітектурні акценти, які добре проглядаються.

Композиційний каркас разом з підлеглими елементами середовища, утво­рює композиційну (планувальну) структуру плану. Основні художні вимоги до композиційної структури - гармонійне співвід­ношення елементів, відповідність (ізоморфність) композиційної структури соціально-функціональної і природно-ландшафтної специфіки місцевості.

Композиціятаке поєднання елементів, зв'язків і відношень містобудівної системи, коли вони, не втрачаючи індивідуальних вла­стивостей, створюють бажані системні ефекти.

Композиція плану в об'єктах містобудівництва і територіального плану­вання - упорядковане у відповідності з художніми вимогами до візуальної композиції взаємного розташування антропогенних і природних елементів сере­довище проживання. Структурною складовою композиції плану є композиційний (плануваль­ний) каркас об'єкта - ієрархічно організована система композиційних вузлів і композиційних осей, а також спосіб розчленування об'єкта візуальними межами на автономні містобудівні утворення.

Країни з перехідною економікою - колишні соціалістичні країни, в яких Централізована державна економіка перетворюється в ринкову.

Культурний ландшафт - географічний ландшафт, змінений внаслідок Іюдської діяльності.

Лінії регулювання забудови — визначена у містобудівній документації межа розміщення будинків і споруд відносно червоних ліній, меж земельних ділянок, природних рубежів, інших територій, на яких встановлені обмеження щодо їх забудови.

Мегаполіс - територіальне утворення, яке виникає при зростанні сусідніх Ііст у єдиний урбанізований ареал. На відміну від мегаполісу метрополіс інтенсивне розростання великого, частіше столичного міста, на основі чого ви-діляються метрополітенські території - адміністративно-територіальні одиниці навколо великого міста.

Міграції - або механічний рух населення - переміщення населення, пов'я-ані із зміною постійного місця проживання. Міграції бувають зовнішні і внут-

Містобудівна документація - затверджені текстові і графічні матеріали, якими регулюється планування, забудова та інше використання територій.

Містобудівна системаскладна динамічна система, що є композицією населених місць, їх зв'язків і відношень у багатовимірному природному та соціально-економічному просторі.

Містобудівна система – формується населеними місцями, зв’язками і відношеннями між ними (соціально-природно-функціональний комплекс). Містобудівний системний комплекс – це композиція матеріальних елементів та способів дій людей. Множина зв’язків і відношень забезпечує необхідну сукупність характеристик для виконання функціонального призначення [за М.М.Габрелем].

Містобудівне обґрунтування - текстові та графічні матеріали щодо можливості розташування об'єкта містобудування на цій території з врахуванням його параметрів т державних будівельних норм.

Містобудівний кодекс є правовою базою регулювання процесів розвитку оселень і територій.

Містобудівний моніторинг - відслідкування процесів розвитку поселень і територій. Інформаційне забезпечення включає кадастрові та інформаційні сис­теми, що містять дані про містобудівні об'єкти і територіальні ресурси.

Містобудівний проект - передбачений законом інструмент регулятивної Діяльності держави (або органів місцевого самоуправління) в сфері організації території окремих регіонів і населених місць, з допомогою якого виділяються земельні ділянки, призначені для використання в господарських, будівельних та інших цілях.

Містобудівний простір — багатовекторний простір людських, природних, функціональних і часових характеристик, в яких ре­алізується життєвий цикл містобудівних систем.

Місцеві правила забудови - нормативно-правовий акт, яким встановлюється порядок планування і забудови та іншого використання територій, окремих земельних ділянок, а також перелік усіх допустимих видів, умов і обмежень забудови та іншого використання територій та окремих земельних ділянок у межах зон, визначених планом зонування.

Моніторинг забудови - здійснення спостережень за реалізацією відповідної містобудівної документації та зміною об'єктів містобудування.

Об 'єкт планування - територія України, території адміністративно-територіальних одиниць або їх частин чи окремі земельні ділянки.

Осі переважного розвитку - виділені на плані організації території країни (або великого регіону) лінійні зони з підвищеною щільністю населення, в межах яких зосереджена основна частина центральних місць, а також транспортних і інженерних комунікацій національного (загальнорегіонального) значення.

Охорона культурної спадщини - комплекс заходів з обліку (виявлення, наукове вивчення, класифікація, державна реєстрація), захисту, збереження, належного утримання, відповідного використання, консервації, реставрації, реабілітації та музеєфікації об'єктів культурної спадщини. Зона охорони пам'ятки — встановлені навколо пам'ятки охоронна зона, зона регулювання забудови, зона охоронюваного ландшафту, зона охорони археологічного культурного шару, в межах яких діє спеціальний режим. Музеєфікація – сукупність науково обгрунтованих заходів щодо приведення об'єктів культурної спадщини у стан, придатний для екскурсійного відвідування. Консервація - сукупність науково обгрунтованих заходів, які дозволяють захистити об'єкти культурної спадщини від подальших руйнувань і забезпечують збереження їх автентичності з мінімальним втручанням у існуючий вигляд об'єкта. Реабілітація - сукупність науково обґрунтованих заходів щодо відновлення культурних та функціональних властивостей об'єктів культурної спадщини, приведення їх у стан, придатний для використання. Реставрація - сукупність науково обгрунтованих заходів щодо укріплення (консервації) фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втрачених або пошкоджених елементів об'єктів культурної спадщини з забезпеченням збереження їх автентичності.

Пам'ятка - об'єкт культурної спадщини національного або місцевого значення, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

План зонування - поділ території населеного пункту (поселення) на зони з допустимими та переважаючими видами використання земельних ділянок.

Планувальна (просторова) організація території - взаємопов'язане розміщення матеріальних елементів середовища, яке забезпечує комплексне вирішення соціальних, економічних, екологічних завдань з урахуванням функ­ціональних, технічних і композиційно-художніх вимог. Одним із засобів плану­вальної організації території є формування планувального (композиційного) каркаса, який включає природні та антропогенні елементи. Планувальний каркас має ієрархічні властивості та галузеві різновиди. Раціональне розміщення його функціональних елементів передбачає оптимальний режим їх взаємодії.

Планувальна структура - схематизована модель території, яка відображує особливості взаємного розміщення найважливіших елементів природного Та урбанізованого середовища і основних народногосподарських об'єктів.

Планування територій - процес регулуювання використання територій, який полягає у створенні та впровадженні містобудівної документації, ухваленні чи реалізації відповідних вирішень.

Площа забудови — територія, зайнята будинками і спорудами.

Площа земельної ділянки проектна — площа проекції межі ділянки на площину проекції, в якій встановлена геодезична система координат.

Площа земельної ділянки фізична - площа земної поверхні в межах ділянки з врахуванням нерівностей фізичної поверхні землі: схилів, пагорбів, ярів, западин тощо.

Полюси (зони) зростання - поселення та території, які визначаються стар­товим потенціалом розвитку зі значним економічним ефектом.

Прибудинкова територія - встановлена за проектом розподілу території житлового кварталу (мікрорайону) та проектом забудови земельної ділянки багатоквартирної несадибної забудови, яка необхідна для розміщення та обслуговування житлового будинку (будинків) і пов'язаних з ним господарських та технічних будівель і споруд. Прибудинкова територія встановлюється для будинку (будинків) і не може виділятися для частини будинку (блока, поверху, секцій квартир тощо).

Приміський союз населених місць - створена у відповідності з рішенням законодавчих органів держави або на добровільній основі асоціація спільноти великого міста і спільнот інших населених місць його приміської зони, яка має за мету розробку і реалізацію єдиної програми раціонального використання територій, взаємопов'язаного розвитку підсистем соціальної та інженерно-тех­нічної інфраструктури, а також вирішення спільних екологічних проблем ур­банізованого регіону.

Природно-екологічний каркас - території і акваторії з найбільш високими показниками біологічного і ландшафтного різноманіття, виражені лінійними і вузловими формами.

Програма просторової організації території - прийнята на рівні держав­ного управління довгострокова концепція раціонального використання тери­торії на рівні країни в цілому і її окремих регіонів, яка містить обгрунтування найбільш важливих заходів і принципи розподілу суспільних засобів, які асиг­нуються на їх реалізацію.

Проект - документація для будівництва об'єктів архітектури, що складається з креслень, графічних і текстових матеріалів, інженерних і кошторисних розрахунків, які визначають містобудівні, об'ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні та технологічні вирішення, вартісні показники об'єкта.

Проект забудови території - документація, що поєднує властивості містобудівної та проектної документації, яка розробляється для будівництва комплексів будинків і споруд.

Проект розподілу території — містобудівна документація, яка розробляється для мікрорайону (кварталу) чи його частини з метою розмежування земельних ділянок.

Просторова організація — структурно-параметричне і просторо­во-часове впорядкування та узгодження елементів і зв'язків просто­ру, яке забезпечує ефективність використання його потенціалу та розвитку містобудівних систем.

Просторова ситуаціязафіксований на певний момент часу стан елементів багатовимірного простору.

Просторовий потенціал — ресурсні характеристики векторів містобудівного простору, які можуть бути використані для досягнен­ня ефективності та гармонійного розвитку містобудівних систем.

Просторовий розподіл функцій - одна з можливих концепцій державної (муніципальної) політики в сфері просторової організації території, яка перед­бачає спеціалізацію функцій окремих регіонів (районів, провінцій, населених місць) у відповідності із сприятливими умовами і передумовами для розвитку промисловості, сільського господарства, рекреації, здійснення природоохорон­них заходів та інших видів діяльності; протистоїть концепції створення рівно­цінних життєвих умов.

Просторовий чинник — множина характеристик і взаємодій, що впливають на просторову ситуацію і можуть бути використані для уп­равління процесами життєвого циклу містобудівних систем.

Регіон (район) - частина території (простору), яка відрізняється (від суміж­них ділянок) однією чи декількома особливостями чи характеристиками, котрі можуть визначати її єдність. У залежності від ознак, які використовуються, при диференціації визначаються різновиди районів. Тому регіон - це територія, яка є однорідною з точки зору прийнятих критеріїв. ("район" - від французького слова "промінь, радіус"; "регіон" - від латинського "місцевість, країна"). В Україні введено такий розподіл країни і районування: (1) адміністративно-територіальне, межі якого співпадають з межами традиційно складених адміністративних частин; (2) економічне – виділення економічних районів і зон для планування і організації виробничих відносин; (3) географічне – використовується в географії, коли наявне обмеження за природно-географічними закономірностями. Існують також інші підходи районування.

Регіональна містобудівна політика - прийнята на державному рівні сис­тема документів, яка визначає цілі, задачі та пріоритети містобудівного і тери­торіального розвитку країни. Державна містобудівна політика є частиною політики держави і підлегла цілям суспільного розвитку.

Регіональні правила забудови — нормативно-правовий акт, яким встановлюється загальний для територій і населених пунктів (поселень) порядок планування, забудови та іншого використання територій і окремих земельних ділянок.

Режим забудови — спосіб використання земельних ділянок, визначених для містобу­дівних потреб, встановлюється місцевими правилами забудови або генеральними планами

Рекреаційні ресурси - природні і історико-культурні цінності, які мають отенціал відновлення і підтримки фізичного та духовного здоров'я людей мінеральні води, лікувальні грязі, сприятливий клімат, водоймища для купання, [цісові угіддя, естетично цінні ландшафти тощо).

Рекультивація земель - відновлення екологічної, господарської, медико-біологічної і естетичної цінності природних ландшафтів, порушених внаслідок Антропогенних впливів.

Ринкова економіка характеризується приватною власністю на ресурси і використанням системи ринків - відношень попиту і пропозиції, в рамках яких укладаються добровільні угоди і складається конкуренція як механізм коорди­нації індивідуальних економічних рішень.

Розселення - процес і результат розміщення населення по території шляхом [формування нових і розвитку існуючих населених місць; результат процесу роз­поділу населення за територією, який характеризується кількістю, величиною і рипом населених місць, а також особливостями їх взаємного розташування.

Саморегуляція - тип функціонування екосистем, який полягає в підтримці постійності їх основних параметрів, у збереженні видового складу і числа особин.

Системакомпозиція елементів, зв'язків і відношень, яка доз­воляє розглядати їх як певну цілісність в оточуючому середовищі. Системний підхід — загальнонаукова методологія, при якій об'єкти, процеси і явища розглядаються як системи.

Система - поєднання об'єктів (з їх властивостями, відносинами) з упоряд­кованими взаємними зв'язками, що надає поєднанню нових якостей, цілісності, автономності і стійкості.

Система розселення - цілеспрямоване і регульоване розміщення населен­ня, яке формує територіально і функціонально єдині містобудівні утворення.

Системні ефектирезультати взаємодії елементів.

Спеціалізоване (секторне) планування - розробка планів і програм, роз­в'язання окремих спеціальних (галузевих) задач (транспортних, медичних, тор­говельних, освітніх, екологічних та ін.), які виконуються звичайно на основі власних правових норм і технічних інструкцій, але вимагають, однак, обов'язко-Іого з'ясування з цілями раціональної просторової організації території.

Стійкий (сталий, врівноважений) розвиток - економічний розвиток у межах екологічних можли­востей планети, тобто безпечний для навколишнього середовища; розвиток, "що Задовольняє потреби теперішнього, не ризикуючи здатністю майбутніх поколінь задовольняти свої потреби" (визначення Комісії Брунтланд).

Структура ВВП - його поділ на первинну сферу (сільське і лісове госпо-(царство), вторинну сферу (промисловість і будівництво), третинну сферу (сферу Послуг). Іноді транспорт виділяють в окремий інфраструктуриий блок.

Суб 'єкти планування - органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також фізичні та юридичні особи.

Схема планування території— містобудівна документація, яка визначає принципові вирішення планування, забудови та іншого використання відповідних територій адміністративно-територіальних одиниць та їх окремих частин.

Таксономічна одиниця - територіальна одиниця, яка характеризується специфічними кваліфікаційними ознаками.

Територіальио-виробничий комплекс (ТВК) - поєднання підприємств (і закладів), для якого територіальна спільність його компонентів - доповню­ючий фактор підвищення економічної ефективності. Взаємопов'язане і взаємо-зумовлене поєднання виробництв (галузей) на обмеженій території.

Територіальна організація суспільства - сукупність взаємопов'язаних Господарських суб'єктів на території. Може розглядатись як "об'ємна" проекція інноваційних технологічних і соціальних циклів на геопростір.

Територіальний розподіл праці - суспільний розподіл праці в результаті природно-історичної неоднорідності території, невід'ємний елемент ринку.

Територія — частина земної поверхні у визначених межах з властивим їй географічним положенням, природними та створеними діяльністю людей умовами та ресурсами, а також з повітряним простором та розташованими під нею надрами.

Технопарк - територія, де розміщуються об'єкти, які виконують виробничі, наукові, навчальні, соціально-культурні функції і утворюють комплекс.

Тип відновлення населення (ВН) - співвідношення народжуваності і смертності. Теоретично можливі комбінації співвідношення високої, середньої, низької смертності і народжуваності. Відновлення може бути розширеним (народжуваність перевищує смертність), простим (народжуваність дорівнює смертності) і звуженим (народжуваність нижче смертності).

Трансферт - перерозподіл бюджетних засобів між регіонами для вирів­нювання бюджетних доходів на душу населення і витрат населення.

Унікальністьвластивість містобудівного простору, що визна­чає неможливість повтору поєднання системоутворюючих характери­стик простору в інших регіонах держави та за її межами.

Урбанізація - зростання міст і міського населення, а в більш широкому кон­тексті - розповсюдження міського способу життя (в Європі, Америці і Австралії з Океанією частка міського населення перевищує 70 %, в Азії і Африці - бл 30 %).

Функціональне зонування - поділ території на функціональні зони з пев­ним містобудівним режимом і переважним видом господарського використання на перспективу.

Художній образ містобудівного об'єкта - художньо осмислене відобра­ження вигляду в психіці людини. Образ об'єкта духовний, віртуальний, в той час, як його вигляд реальний. Розрізняють споживчий художній образ — відобра­ження вигляду існуючих містобудівних утворень психікою спостерігача, і твор­чий художній образ — прообраз майбутнього об'єкта, що формується в уявленні архітектора-м і сто будівника.

Центральне місце — населений пункт (місто), який бере на себе поряд із задоволенням певних потреб свого населення у виборі місць застосування праці і послуг сфери культурно-побутового обслуговування також функції задоволен­ня частини відповідних потреб жителів суміжних населених місць, розташова­них у радіусі допустимих витрат часу на міжпоселенські (маятникові) пересу­вання.

Червоні лінії - визначені у містобудівній документації (відносно пунктів геодезичної мережі) межі існуючих та проектованих вулиць, доріг, майданів, які відмежовують території мікрорайонів, кварталів та території іншого призначення.